Românii ar putea călători în SUA fără viză în mai puţin de un an. SUA sunt deschise să includă România în programul Visa Waiver

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ecuritatea frontierei a fost doar recent întărită

Reprezentanţii Departamentului american pentru Securitate Internă au dat asigurări că SUA vor să includă în programul Visa Waiver şi cele patru state UE, printre care şi România, ai căror cetăţeni încă au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriu american. Românii ar putea călători fără viză în Statele Unite „într-un an sau chiar mai puţin”, a declarat miercuri, pentru agerpres.ro, europarlamentarul PSD Ioan Enciu.

În cadrul întâlnirii de la Bruxelles dintre Enciu, raportor al Parlamentului European pentru pachetul legislativ privind frontierele Schengen, şi înalţii reprezentanţi ai Departamentului american pentru Securitate Internă s-a discutat „despre problematica vizelor de călătorie pentru cetăţenii români”, se arată în comunicatul emis miercuri de biroul europarlamentarului.

Enciu a adus în discuţie problema eliminării vizelor pentru români, „subliniind că în lipsa unei astfel de măsuri din partea Guvernului SUA, Uniunea Europeană s va vedea obligată să impună la rândul său vizele de călătorie pentru cetăţenii americani care călătoresc în UE”, se mai arată în comunicat. Acest lucru va fi posibil în cazul în care amendamentul la mecanismul european de reciprocitate a vizelor co-iniţiat de Ioan Enciu va fi acceptat şi de către Consiliu European.

„La PE există un regulament privind stabilirea unui mecanism automat de introducere a vizelor în cazul în care anumite state terţe nemembre ale UE reintroduc sau menţin lipsa reciprocităţii vizelor în relaţia cu unul sau mai multe state membre UE. (...) m-au informat că la ora actuală există o preocupare, la cererea preşedintelui Obama, în Congresul SUA, de modificare a acestei legi a imigraţiei, care include şi acordarea vizelor. Această lege este foarte veche în SUA, este din 1956, şi prevederile acestei legi nu mai sunt conforme cu momentul în care trăim acum”, a declarat Enciu pentru Agerpres.

Întrebat care ar putea fi termenul în care românii ar putea intra fără viză în SUA, Enciu a răspuns că „în termeni politici şi de tratate ar putea dura un an sau mai puţin”

Reprezentanţii Guvernului SUA au subliniat, cu această ocazie, că statul nord american ar putea introduce, în viitorul apropiat, un program prin care toţi cetăţenii europeni să aibă acces la un sistem simplificat de trecere a frontierelor bazat pe porţi automate.

Programul Visa Waiver (VWP) permite cetăţenilor anumitor ţări să călătorească în Statele Unite pentru turism sau afaceri (în scopurile vizei turistice) pentru o perioadă de 90 de zile sau mai puţin, fără a obţine o viză. Nu toate ţările participă la programul VWP şi nu toţi cetatenii ţărilor incluse în programul VWP sunt eligibili pentru utilizarea programului.

Persoanele care călătoresc în cadrul programului VWP trebuie să solicite autorizarea prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA), sunt verificaţi la punctul de intrare în Statele Unite şi sunt înscrişi într-o bază de date a Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite