VIDEO Porumb făcut franjuri de grindina căzută în Bărăganul buzoian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grindina a făcut prăpăd în judeţul Buzău. Porumbul de pe 200 de hectare a fost afectat în proporţie cuprinsă între 20 şi 70 la sută dar, din fericire, oamenii şi-au asigurat culturile şi speră să primescă despăgubiri. Sunt însă şi zone unde precipitaţiile abundente au înecat culturile pe sute de metri pătraţi iar plantele au început deja să putrezească.

Localnicii din Brădeanu şi Smeeni spun că marţi, cerul s-a întunecat brusc şi a început să toarne cu găleata. Ploaia şi grindina cât bobul de mazăre au acoperit totul într-o clipă iar plantele au fost culcate la pământ de bucăţile de gheaţă. Sătenii privesc la porumb cu grijă şi se tem că multe dintre plante nu vor mai avea puterea să se refacă.

Din fericire, sătenii şi-au asigurat culturile pentru că au dat terenurile unei asociaţii agricole din zonă. „Cultura a fost asigurată, chiar astăzi am făcut adresă către societatea de asigurări şi urmează să se deplaseze la suprafaţa afectată şi să stabilim un procent dar vă daţi seama că procentul real de calamitate va fi relevant după recoltare. Sunt şanse să se refacă. A fost afectat aparatul foliar pe primele patru, cinci frunze, planta vegetează în continuare şi cred că va fi afectată în proporţie de 20, 25 la sută”, a declarat Gabriel Buga, inginer agronom la asociaţia Cereanim Smeeni.

Potrivit estimărilor făcute de reprezentanţii asociaţiei agriocole din Smeeni, suprafaţa totală de cultură de porumb afectată de grindină se întinde pe aproximativ 200 de hectare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite