România vinde tancuri T-55 sovietice la licitație. Cât costă o bucată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu războiul la granițele României, Romtehnica, o companie aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale (MApN), a scos la vânzare un lot de tancuri vechi de concepție sovietică

Deși vechi, tancurile T-55 mai sunt în serviciul Armatei Române FOTO presamil.ro
Deși vechi, tancurile T-55 mai sunt în serviciul Armatei Române FOTO presamil.ro

Este vorba de 20 de tancuri medii vechi de tip T-55 în diverse variante, care vor fi vândute la preţul de 44.640 de lei plus TVA, acestea putând fi achiziţionate doar de companii din domeniul de apărare sau de valorificare a fierului vechi. Tancurile sunt scoase la vânzare de UM 01408 din Roman, iar licitația pentru adjudecarea mașinilor de luptă va avea loc pe 11 octombrie. Companiile interesate să participe la licitație vor plăti o garanţie de 10% din preţul de pornire.

Un mic calcul ne arată că MApN va încasa după această licitație aproximativ un milion de lei. De precizat că nu se știe dacă acesta este singurul lot de tancuri care sunt scoase la vânzare de MApN prin Romtehnica mai ales că nu este clar câte tancuri de tip T-55 mai are Armata Română în dotare, unele voci vorbind de zeci sau chiar de sute de astfel de mașini de luptă. Inițial, MApN a operat peste 400 de astfel de tancuri din care T-55AM și T55AM2 de producție sovietică și undeva pe la 50 de bucăți TR-580 de producție românească. Cert este că vorbim probabil de cele mai vechi și depășite echipamente blindate grele ale forțelor armate din acest moment. Cel mai vechi tanc scos acum la licitație este fabricat în 1962, iar cel mai nou a ieșit pe porțile fabricii zece ani mai târziu.

Românii au dezvoltat propriul model de tanc

Pornind de la tancul T-55, inginerii români au dezvoltat modelul TR-85 care a fost produs între 1986 și 1990 în câteva sute de exemplare. În prezent, MApN mai operează circa 150 de astfel de mașini de luptă.

Pe de altă parte, T-55 este tancul din care a derivat tancul T-62, o mașină de luptă văzută din ce în ce mai des pe frontul din Ucraina, după ce Fosta Armată Roșie a apelat la rezerve. Multe dintre aceste tancuri T-62 au fost distruse sau capturate, reparate și reintroduse în lupta de ucraineni.

Performanțele

T-55 este un tanc dotat cu un tun de 100 de milimetri și propulsat de un motor diesel, V12, de 500 de cai putere. Are o rază operațională de 325 de kilometri și poate ajunge la o viteză maximă de 54 de kilometri pe oră.

Experții consideră în general tancurile T-55 ca fiind unele simple și robuste din punct de vedere mecanic. Sunt foarte ușor de operat și nu necesită un nivel ridicat de pregătire a echipajelor. Fiind relativ ușoare, T-55 oferă un grad mare de mobilitate putând traversa și unele poduri mai puțin rezistente.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite