România, în topul țărilor cu dosare în așteptare la CEDO. Zeci de cazuri împotriva statului român au fost înregistrate anul trecut

0
Publicat:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) încă mai are de soluționat cazuri privind anchetele penale efectuate de la începutul anilor 1990 cu privire la reprimarea violentă a demonstrațiilor antiguvernamentale, potrivit raportului publicat miercuri.

Imagini de la Revoluția din 1989
România se află în top 3 cele mai multe cazuri în așteptare la CEDO în 2024

Consiliul Europei a publicat astăzi raportul său anual pentru 2024 privind executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului.

Potrivit acestuia, la sfârșitul anului 2024 exista un număr total de 3 916 cauze în curs de punere în aplicare integrală, față de 3 819 la sfârșitul anului 2023.

Statele membre cu cel mai mare număr total de cauze în așteptare la sfârșitul anului 2024 erau:

Ucraina = 842

Türkiye = 440

România = 411

Azerbaidjan = 329

Italia= 310 

Potrivit CEDO numărul cauzelor în așteptare ale României la finalul anului trecut - 411 cauze - este în scădere față de cele 476 din 2023 și 509 în 2022. Dintre cazurile principale care fac obiectul procedurii îmbunătățite, 24 au fost în așteptare timp de cinci ani sau mai mult; în mod similar, 38 dintre cazurile principale care fac obiectul procedurii standard au fost în așteptare timp de cinci ani sau mai mult (comparativ cu 30 în 2023 și 25 în 2022).

Potrivit raportului activității CEDO, în cazul României, dosarele în așteptare includ în special cazuri privind violența domestică sau hărțuirea sexuală la locul de muncă; cazuri privind utilizarea nejustificată a armelor de foc sau maltratarea de către agenții de aplicare a legii și anchete penale ineficiente (inclusiv cu privire la motive discriminatorii); cazuri privind anchetele penale efectuate de la începutul anilor 1990 cu privire la reprimarea violentă a demonstrațiilor antiguvernamentale care, la căderea regimului comunist în România; și un caz privind absența recunoașterii și a protecției juridice pentru cuplurile de același sex. 

51 de cazuri noi înregistrate anul trecut

În 2024, Comitetul de Miniștri a primit de la Curtea Europeană 51 de cazuri împotriva României pentru supravegherea executării acestora (față de 87 în 2023 și 137 în 2022). Dintre noile încălcări constatate de Curte în 2024, majoritatea au vizat supraaglomerarea și condițiile precare de detenție.

Plata integrală a satisfacției echitabile acordate de CEDO a fost înregistrată în 121 de cazuri în 2024, în timp ce confirmarea plății integrale și/sau a dobânzii de întârziere a fost așteptată în 96 de cazuri pentru care termenul indicat în hotărârea Curții a depășit șase luni.

Încheieri în 2024

Comitetul a închis 116 cauze în 2024, inclusiv 11 cauze principale aflate sub supraveghere standard. A fost posibilă închiderea mai multor cazuri principale ca urmare a modificărilor legislative, în special a uneia care garantează dreptul deținuților de a beneficia de mese în conformitate cu convingerile lor religioase; a alteia ca urmare a modificărilor aduse cadrului juridic pentru a permite revizuirea măsurilor legate de sechestrarea bunurilor în cursul anchetelor penale împotriva terților și a procedurilor de restituire a bunurilor sechestrate; și a alteia ca urmare a modificărilor legislative care au introdus căi de atac pentru a contesta scurgerea de documente din dosarul acuzării.

În plus, 105 cazuri repetitive au fost închise deoarece nu au fost necesare sau posibile măsuri individuale suplimentare.

Printre progresele notabile, recunoscute de Comitet, în cazurile care sunt încă în așteptare, se numără adoptarea de către Guvernul României a unui plan național de acțiune, pregătit sub coordonarea la nivel înalt a Cabinetului Primului Ministru și cu implicarea unei game largi de părți interesate, pentru a aborda deficiențele grave din sistemul de sănătate mintală și tratamentul persoanelor cu afecțiuni mintale și/sau dizabilități intelectuale. În plus, s-a constatat o reducere a duratei procedurilor judiciare în România, ca urmare a măsurilor generale de amploare adoptate de către autorități. În cele din urmă, Comitetul a salutat angajamentul autorităților române de a executa integral hotărârile privind condițiile de detenție și de a soluționa problemele la origine.

image
Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite