Euroins Insurance Group contestă la CEDO refuzul instanței române de a suspenda falimentul Euroins
0Euroins Insurance Group AD (EIG) a anunţat marţi că deschide un proces la Curtea Europeană din cauza refuzului instanței române de a suspenda procedura de faliment a Euroins România.

„Euroins Insurance Group AD (EIG), parte a Eurohold Bulgaria AD, cel mai mare holding cotat la bursa din Bulgaria, va intenta un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza deciziei Curții de Apel București (CAB) din data de 11 februarie 2025 de respingere a apelului formulat de EIG împotriva procedurii falimentului Euroins Romania. Potrivit grupului de asigurări, respingerea contestației este în contradicție cu legislația română și europeană și îl privează pe asigurătorul român de un recurs judiciar efectiv.
EIG a solicitat instanței române suspendarea falimentului asigurătorului român până când instanța se pronunță asupra legalității deciziei autorității financiare române ASF din 17 martie 2023, prin care organul de supraveghere a revocat licența de funcționare a companiei românești.
La nivelul lunii februarie 2025, dosarul privind legalitatea acestei decizii a ASF este încă în faza inițială și pledoariile nu au fost încă audiate, dar prin adoptarea unei hotărâri la 9 iunie 2023, instanța română a declarat (în primă instanță) Euroins România în faliment, numai pe baza actului ASF din 17 martie 2023. Declararea falimentului Euroins România de către instanța română, înainte ca instanța de judecată să se pronunțe asupra legalității deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare, încalcă legea română și Codul de procedură civilă român, precum și jurisprudența europeană și drepturile fundamentale în UE garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Carta Drepturilor Fundamentale a UE”, a informat joi EIG.
Amintim că, în luna mai 2024, compania a depus oficial o Cerere de Arbitraj la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor Investiționale (ICSID) din Washington, DC. Valoarea sumei supusă arbitrajului depășește 500 de milioane de euro.
Curtea de Apel a respins definitiv recursul formulat de Euroins privind falimentul
Curtea de Apel București a respins apelul formulat de Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. împotriva Hotărârii pronunțată în 2023 de Tribunalul București, prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului acestei societăți, a informat marți Autoritatea de Supraveghere Financiară. Decizia instanței este definitivă.
Consiliul ASF a decis, în data de 17 martie 2023, să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A., constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât la acea dată promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment a companiei.
În martie 2023, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.
ASF a constatat că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) era nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.
Decizia Consiliului ASF s-a bazat pe o amplă analiză a situației Euroins România, în special a rezultatelor controalelor derulate începând cu anul 2020.
Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.