Recursul judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, acuzate de luare de mită, se judecă miercuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recursul celor doi magistraţi va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti FOTO Adevărul
Recursul celor doi magistraţi va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti FOTO Adevărul

Instanţa supremă judecă miercuri recursul judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache la decizia de arestare preventivă dispusă de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită pentru a da soluţii favorabile. Printre cei favorizaţi de cei doi magistraţi se numără şi Dinel Nuţu, fost Staicu.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus în 15 martie emiterea de mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru Viorica Dinu şi Antonela Costache, dar şi pentru alte patru persoane cercetate în dosar.

Instanţa a mai dispus cercetarea în libertate a lui Marian Catrin, acesta având interdicţie de a părăsi ţara.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată atât de cei şase arestaţi, cât şi de procurorii anticorupţie, în cazul lui Marian Catrin, instanţa supremă urmând să judece în 20 martie recursurile formulate în această cauză.

Procurorii au stabilit că în ianuarie 2013, Sorin Vasilescu ar fi primit suma de 5000 de euro de la avocata lui Dinel Nuţu, fost Staicu, astfel încât să aranjeze ca recursul lui Staicu să ajungă în completul din care făceau parte cele două judecătoare arestate. Acestea la rândul lor urmau să mituiască membrii completului, astfel încât Dinel Staicu să fie eliberat din închisoare. 

„Inculpata Costache Antonela, a pretins de la inculpata Răducan Alina, avocat în Baroul Dolj, suma totală de 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru sine, iar 100.000 de euro pentru Costache Antonela, care, la rândul său, urma să împartă aceşti bani cu ceilalţi membri ai completului“, au reţinut procurorii DNA.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), judecătoarele au încercat în ianuarie 2013 să îl elibereze pe Nuţu, dar completul la care a ajuns cererea l-a menţinut pe acesta în arest. Abia în luna februarie, arhivarul Sorin Vasilescu, de la Tribunalul Bucureşti, a făcut în aşa fel încât dosarul lui Dinel Nuţu să ajungă la Antonela Costache şi Viorica Dinu, pentru asta încasând 5.000 de euro de la avocaţii Ileana Răducan şi Petre Daniel.

Pentru eliberare, cele două judecătoare ar fi primit câte 50.000 de euro, la fel ca şi arhivarul complice. Banii pe care i-au plătit judecătoarelor cei doi avocaţi proveneau de la Marian Staicu, fratele lui Dinel Nuţu.

Dinel Nuţu a declarat că judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu i-au respins de mai multe ori solicitările de eliberare provizorie sub control judiciar, iar când Costache i-a admis definitiv cererea de punere în libertate, a procedat corect şi legal. Mai precis, Viorica Dinu i-a respins de aproximativ patru-cinci ori cererile de eliberare provizorie sub control judiciar, iar Antonela Costache de trei-patru ori, astfel că, în opinia sa, nu se poate pune problema corectitudinii celor două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti.

 
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite