Răpită, regăsită şi dusă la cerşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denisa Novacovici, copila de doi ani din Giulvăz, furată din spital şi dusă în Elveţia, se află acum la Paris, împreună cu mama ei. Codruţa Novacovici, abia trecută de vârsta majoratului, şi-a luat copilul şi a plecat la Paris. Rudele susţin că tânăra o va duce mai bine, unde însă ar putea fi folosită la cerşit.

În timp ce rromii sunt expulzaţi „pe bandă rulantă" din Franţa, micuţa Denisa Novacovici şi mama ei au luat calea Parisului. La cei aproape doi ani, copila a avut o viaţă agitată. S-a născut cu mari probleme de sănătate, astfel că a fost necesar să fie internată în spital. Pe când era aproape de vindecare, micuţa a fost răpită din spital de o doctoriţă venită la un schimb de experienţă.

Copilul a fost recuperat şi readus în braţele părinţilor. „Mulţumesc poliţiei de aici că şi-au dat interesul. Acolo au avut grijă de ea. Cum au crescut copiii ăştia, acuma creşte şi ea. Au crescut-o bine, dar locul ei este lângă mine. Eu sunt mama ei şi eu ştiu ce este mai bine pentru ea. Poate Denisa ar fi avut o viaţă mai bună în Elveţia, dar sigur e mult mai fericită lângă mine, este mai iubită", a spus mama fetei, Codruţa Novacovici (19 ani), după ce s-a întors cu micuţa din Elveţia.

Denisa Novacovici nu a rămas pentru mult timp în România. Codruţa a decis să lase în urmă sărăcia de acasă şi să-şi încerce norocul pe străzile Parisului. A mers la poliţie unde i-a informat pe oamenii legii de planurile ei. Aceştia i-au recomandat tinerei să nu plece, mai ales în contextul în care tot mai mulţi rromi sunt expulzaţi.

„Organele de poliţie nu au avut cum să o reţină pe femeie. Fiind şi ea cetăţean al Uniunii Europene are tot dreptul la liberă mişcare pe teritoriul acestor state", a spus Emil Andrei, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Timiş.

„Acolo o să aibă o viaţă mai bună"

Astfel, în urmă cu o săptămână, tânara a cumpărat un bilet de autocar şi dusă a fost. Bunica a rămas în urmă, în comuna Giulvăz, unde trebuie să aibă grijă de ceilalţi nepoţi. Le găteşte ce poate, iar micuţii se joacă în noroiul din faţa casei cu pet-uri goale sau pietricele. Rudele sunt împăcate cu gestul Codruţei Novacovici, mama bebeluşului.

„Denisa o să aibă viaţă bună la Paris, lângă mama ei. Fiica mea sigur nu s-a dus la cerşit. S-a dus să muncească cinstit, cu ziua. Dacă ar fi rămas acasă, aici în România, am fi trăit şi mai greu. Eu trebuie să am grijă de doi nepoţei. Trăim din 400 de lei pe lună. Acolo, în Franţa, fata câştigă şi 50 de euro pe zi", a spus Maria Novacovici.

Două anchete în desfăşurare

Rudele nu ştiu unde dorm noapte de noapte cele două romance, dar sunt sigure că viaţa de peste graniţă e mai bună. „Nu ştiu ce au francezii cu noi. Atâta timp cât nu o să le facă probleme, sigur Denisa şi mama ei nu o să fie expulzate. Nu au de ce să le facă rău. Cât de periculoase pot fi cele două? Una are 20 de ani, iar cealaltă va face în curând doi ani", a mai precizat bunica Denisei.

Chiar dacă fetiţa a ajuns în Franţa, cercetările poliţistilor continuă. „Dosarul nu este încă finalizat. Aşteptăm rezultatele comisiei rogatorii din Elveţia, iar la finalizarea anchetei putem da mai multe detalii. Noi trebuie să lucrăm la două dosare. Vorbim despre cercetări pentru acuzaţia de răpire, respectiv de un dosar penal, şi de cercetare asupra personalului medical din spital", a explicat comisarul-şef Robert Prohab, cel responsabil de anchete în cazul fetiţei răpite.

„Micuţa a trecut printr-o serie de şocuri şi nu cred că mama a luat cea mai bună decizie. Un mediu necunoscut, ostil, i-ar putea face rău fetiţei. Denisa ar putea rămâne marcată de succesiunea de evenimente. Consecinţele se pot vedea doar peste câteva luni", e de părere psihologul Elena Dontea.

Şi organizaţiile nonguvernamentale care au urmărit evoluţia cazului condamnă decizia mamei. „Ce poate să facă o tânără de 20 de cu un copil de doi ani la Paris, dacă nu să cerşească? Femeile rrome întotdeauna au fost expuse riscurilor cerşitului. Dacă ar fi vorba de expulzare, justiţia ar trebui să aibă milă de ele şi să considere acest caz particular", a afirmat Letiţia Marc, preşedintele Asociaţiei Femeilor Ţigănci din Timişoara.

Furată de un medic

În octombrie 2009, Denisa Novacovici a fost furată din Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu" din Timişoara, din Clinica de Distrofici. Acuzată de răpire este o doctoriţă din Elveţia, de origine română, venită la noi în ţară într-un schimb de experienţă. Pentru că între România şi Elveţia nu există un protocol de extrădare, a durat câteva luni până când micuţa a putut fi readusă la familie. Cheltuiala aducerii fetiţei a fost suportată de statul român.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite