Cazierul judiciar va putea fi eliberat și online. Klaus Iohannis a promulgat legea

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede eliberarea online a cazierului judiciar.

Cazierele judiciare se vor elibera și online / Foto: Arhivă
Cazierele judiciare se vor elibera și online / Foto: Arhivă

Reglementarea are ca scop creşterea operativităţii în obţinerea certificatului de cazier judiciar, în sensul simplificării acestei proceduri, propunându-se ca şi eliberarea actului, nu doar depunerea cererii de eliberare, să fie făcută în formă electronică.

George Cristian Tuţă, deputat PNL și inițiator al legii, afirma la votul din Camera Deputaţilor că prin acest proiect, cazierul judiciar va putea fi obţinut de acasă, fiind „un gest de normalitate pentru cei peste două milioane de români din ţară şi din străinătate care nu vor mai trebui să aglomereze drumurile şi secţiile de poliţie”.

Eliberarea cazierului judiciar, chiar și în format electronic, se va face în termen de cel mult șase luni.

„La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. (...) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, prevede legea.

„Sunt convins că specialiştii din Ministerul Digitalizării şi cei din Ministerul de Interne vor găsi cea mai rapidă şi convenabilă soluţie pentru ca cetăţenii români să poată obţină acest document şi, cum înţelegeam de la domnul ministru mai devreme, din ianuarie, pe Ghişeul.ro... februarie, de la începutul anului, vom găsi acest document disponibil”, mai spunea Cristian Tuţă.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite