Procurorul din Caracal care nu a permis intrarea în locuinţa lui Dincă înainte de ora 6:00, cercetat de Inspecţia Judiciară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspecţia Judiciară a demarat miercuri cercetarea disciplinară, cerând suspendarea din funcţie, a procurorului Ovidiu Cristian Popescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pe care îl acuză de exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă pentru că nu a permis intrarea în locuinţa lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6:00 dimineaţa în locuinţa suspectului Dincă.

”În motivarea începerii cercetării disciplinare, s-a reţinut că procurorul de caz, sesizat cu infracţiunea de lipsire de libertate a unei minore şi având, ca atare, obligaţia de a lua toate măsurile pentru încetarea acestei stări, nu a consimţit la pătrunderea, anterior orei 6:00 a zilei de 26 iulie 2019, în imobilul suspectului unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituţia României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal”, se arată într-un comunicat transmis de Inspecţia Judiciară.

De asemenea, inspectorii Direcţiei de inspecţie pentru procurori au înaintat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară propunerea de suspendare din funcţie a procurorului până la finalizarea procedurii disciplinare.

Potrivit Inspecţiei Judiciare, procurorul de caz, sesizat cu infracţiunea de lipsire de libertate a unei minore şi având, ca atare, obligaţia de a lua toate măsurile, nu a consimţit la pătrunderea, anterior orei 6:00 a zilei de 26 iulie, în imobilul lui Gheorghe Dincă, unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituţia României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal.

Nicolae Alexe, fost adjunct IPJ Olt, a declarat că a propus procurorilor care se ocupau de dispariţia Alexandrei, să intre în flagrant în casa lui Gheorghe Dincă, invocând prevederea care le permitea acest lucru, însă magistraţii nu au fost de acord, deoarece nu erau siguri că victima e acolo.

Parchetul General a transmis marţi că procurorii nu le-au interzis lucrătorilor de poliţie să pătrundă în domiciliul lui Dincă Gheorghe înainte de ora 6.00, susţinând că decizia a fost luată de comun acord pentru „a nu compromite probele în cazul în care suspectul nu se afla acolo”.

„Procurorii de la Caracal nu le-au interzis poliţiştilor să intre în locuinţa suspectului mai devreme de ora 6.00, ci decizia a fost luată în comun, întrucât exista riscul compromiterii probelor, dacă acesta nu era acasă. De asemenea, s-au constatat nerespectări ale dispoziţiilor procedurale în activitatea de înregistrare a cauzei şi sincope în comunicarea dintre poliţişti şi procurori, dosarul fiind înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal după aproximativ 5 ore de la sesizarea Serviciului 112, ceea ce a dus la solicitarea şi dispunerea măsurilor pentur localizarea şi identificarea autorului cu întârziere”, a transmis PG marţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite