Procurorii cer pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru Alexandru Vişinescu: 25 de ani de închisoare. Decizia va fi anunţată pe 24 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului General cer o pedeapsă de 25 ani de închisoare cu executare pentru torţionarul Alexandru Vişinescu în dosarul în care acesta este acuzat de crime împotriva umanităţii. Curtea de Apel Bucureşti urmează să ia o decizie în acest sens pe 24 iulie.

UPDATE Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au stabilit ca sentinţa în acest caz să fie anunţată pe 24 iulie. 

Decizia nu va fi una definitivă şi va putea fi atacată la Curtea Supremă.

La termenul de marţi, procurorii Parchetului General au cerut o pedeapsă de 25 de închisoare cu executare pentru Alexandru Vişinescu. 

Vişinescu este acuzat de crime împotriva umanităţii, iar în noul Cod Penal această infracţiune este pedepsită cu închisoare pe viaţă, însă, cum Vişinescu are peste 65 de ani, nu se poate cere o astfel de pedeapsă, potrivit Mediafax.

Astfel, procurorii au cerut pedeapsa mai favorabilă de 25 de ani de închisoare, încadrând faptele conform vechiului Cod Penal.

Procurorii au arătat că Vişinescu se face vinovat de infracţiunea de care este acuzat şi că faptele sale au fost probate prin mărturii, documente de arhivă şi alte documente adunate pe parcursul întregului proces.

Anchetatorii consideră că în cazul fostului torţionar se impune o pedeapsă atât de mare pentru că acesta avea posibilitatea să evite derularea unui regim de exterminare în Penitenciarul Râmnicu Sărat, dar nu a făcut-o, el având puterea să decidă asupra sorţilor celor care au murit în închisoarea comunistă.

Totodată, anchetatorii au solicitat instanţei degradarea militară a lui Vişinescu, care are gradul de locotenent colonel în rezervă.

O decizie în acest sens urmează să fie luată de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, însă aceasta nu va fi definitivă.

Victime şi rude ale acestora, audiate de magistraţi

La termenele anterioare au fost audiate mai multe persoane, printre care se numărau foşti deţinuţi de la Penitenciarul Râmnicu Sărat sau rude ale acestora.

Spre exemplu, pe 25 martie, Cornelia Monor, fiica unui fost învăţător care a fost omorât în penitenciar, în anul 1959, le-a povestit magistraţilor momentele tragice prin care a trecut după ce tatăl său, originar din satul Măcrina (judeţul Buzău), a fost ridicat de securitate şi încarcerat în Penitenciarul condus de Vişinescu. 

„Tatăl meu a fost ridicat din casă în noaptea de 22-23 septembrie 1959 de către un ofiţer de securitate, în contextul unui război care se ducea împotriva duşmanilor poporului la acea vreme. Tatăl meu fusese încarcerat ca deţinut politic, anterior, în mai multe penitenciare: la Craiova, la Aiud, dar si la Râmnicu Sărat, în perioada 1948-1949. Motivul ridicării din 1959 a fost o presupusă intenţie de reconstituire a unui nucleu al Partidului Naţional Ţărănist, în încercarea de combatere a acţiunii de colectivizare care se desfăşura la acel moment în zona Râmnicul Sărat”, a povestit Cornelia Monor. 


Femeia a subliniat în faţa magistraţilor că împotriva tatălui său nu s-a formulat niciodată o acuzaţie oficială, motiv pentru care mama sa a dorit să afle ce anume i se imputa soţului său. 

Omorât după două săptămâni de detenţie

De asemenea, Cornelia Monor le-a spus judecătorilor că a aflat ce s-a întâmplat exact cu tatăl său de la un fost judecător, încarcerat şi el în acea perioadă la Râmnicu Sărat.

„În anul 1964, dupa eliberarea deţinuţilor politici, mama a fost contactată în mod discret de către un fost judecător din Râmnicul Sărat, şi el fost deţinut politic, moment la care s-au întâlnit într-un obor de vite. Acolo acest fost judecător i-a spus mamei că tatăl meu a fost încarcerat în Penitenciarul Râmnicu Sărat şi amândoi au împărţit aceeaşi celulă în perioada 22 sept - 7 octombrie 1959, când tata a murit în urma bătăilor îngrozitoare care i-au fost aplicate. Judecătorul nu a vrut sa îi spună mamei cine l-a bătut pe tatăl meu şi i-a spus să nu îl mai caute şi să nu mai zică nimănui”, a declarat Monor. 

Acuazaţiile aduse lui Alexandru Vişinescu

Procurorii Parchetului General l-au trimis în judecată pe Alexandru Vişinescu pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Procesul lui Alexandru Vişinescu a început pe 24 septembrie 2014.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic"

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Procurorii cer pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru Alexandru Vişinescu: 25 de ani de închisoare

Declaraţii cutremurătoare la procesul torţionarului Vişinescu. Un învăţător a fost luat din casă şi omorât în bătaie în Penitenciarul Râmnicu Sărat

Torţionarul Vişinescu în instanţă: „De ce nu e nimeni de la Penitenciare aici? N-am făcut de capul meu”

Ce credea Coposu despre torţionarul Alexandru Vişinescu. Mărturii la proces

 

VIDEO EXCLUSIV Ce îi scriau foştii deţinuţi torţionarului Vişinescu

Regimul inuman pentru care este judecat torţionarul Alexandru Vişinescu. Acesta riscă detenţia pe viaţă

VIDEO Stelian Tănase: „Dacă Vişinescu ar ajunge în justiţie, abia acum s-ar reuşi condamnarea comunismului“

Parchetul General verifică dosarul torţionarului Alexandru Vişinescu

VIDEO Torţionarii comunişti, vânaţi şi daţi pe mâna Justiţiei de Institutul Crimelor Comunismului. Cazul şefului puşcăriei Râmnicu Sărat

Cazul torţionarului Vişinescu, ecouri în presa internaţională

Băsescu, despre torţionarul Vişinescu: „Trebuie să răspundă în faţa legii“

„The New York Times“: „Procesul torţionarilor din România, călătoria unei ţări într-un trecut sadic“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite