Cazul torţionarului Vişinescu, ecouri în presa internaţională
0Cazul fostului director comunist al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, în vârstă de 87 de ani, a avut ecouri în presa străină. Agenţia Associated Press a preluat detaliile despre torţionarul aflat sub ancheta institutului român pentru investigarea crimelor comunismului, la numai o zi după ce acesta a atacat un cameraman şi a înjurat reporterii de televiziune, care i-au adresat câteva întrebări.
Ulterior, o serie de publicaţii internaţionale, printre care şi cotidianul Washington Post, au publicat comunicatul realizat de Associated Press.
„O comisie românească care investighează crimele comise de fostul guvern comunist i-a cerut Procurorului General să îl pună sub acuzare pe comandantul închisorii Râmnicu Sărat din perioada 1956-1963, pentru crimă cu premeditare în cazul morţilor a şase prizonieri politici“, citează Washington Post.
Presa străină precizează că Andrei Muraru, directorul Institutuluide investigare a crimelor comunismului, a declarat că prizonierii politici au murit din cauza bătăilor, înfometării, lipsa tratamentului medical şi expunerea la frig. Associated Press anunţă că Muraru va prezenta procurorilor 35 de dosare în acest sens.
Jurnaliştii americani relatează incidentul pe care reporterii români l-au avut cu Alexandru Vişinescu, miercuri, când au încercat să afle de la fostul director ce părere are despre acuzaţiile ce i se aduc.
Associated Press notează că în interviul pe care Vişinescu l-a oferit agenţiei, luna trecută, acesta a declarat că singurii vinovaţi de ceea ce li s-a întâmplat prizonierilor sunt oficialii comunişti care au decis condamnarea acestora. „Vişinescu susţine că trebuie să i se recunoască actele umanitare, întrucât le dădea deţinuţilor apă pe lângă mămăliga sărată, ca să o facă mai comestibilă“, scrie Associated Press.
Agenţia americană anunţă că se află în posesia documentului de 30 de pagini pe care Procurorul General l-a primit marţi şi în care Vişinescu este acuzat că prizonierii erau ţinuţi cu o dietă de 500-600 de calorii pe zi, bătuţi constant, le era refuzat tratamentul medical, erau obligaţi să stea în picioare ore întregi şi izolaţi pe perioade lungi de timp.