Torţionarul Vişinescu în instanţă: „De ce nu e nimeni de la Penitenciare aici? N-am făcut de capul meu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii Râmnicu Sărat, a intrat, miercuri, într-un dialog cu magistratul dosarului în care este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii şi a întrebat de ce la proces nu este audiat şi un reprezentant al Direcţiei Penitenciarelor, în condiţiile în care el a urmat ordinele şefilor acestei instituţii.

Alexandru Vişinescu a fost întrebat de judecătoarea Carmen Găina dacă este de acord să dea o declaraţie în dosarul în care este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii, cu precizarea că orice spune poate fi folosit împotriva lui, potrivit legii, arată Mediafax.

Vişinescu a răspuns că nu este apt pentru asta la acest termen, din cauza stării de sănătate, însă, de principiu, este de acord să dea o declaraţie. Cu aceeaşi ocazie, torţionarul a întrebat-o pe judecătoare de ce în sală sunt doar persoane care dau declaraţii împotriva lui şi niciuna dintre cele solicitate de el, respectiv martori sau reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

În acest context, între Vişinescu şi judecătoare a început un dialog, în care magistratul a încercat mai întâi să explice că ANP este parte în cauză, însă reprezentanţii instituţiei nu pot fi obligaţi să se prezinte la proces.

În replică, Alexandru Vişinescu a insistat să arate că la proces sunt prezente doar persoane „contra” lui. 

„Toţi sunt împotriva mea. Niciunul nu e cu mine. De ce nu chemaţi pe nimeni în favoarea mea? Chemaţi-l pe Nicu Dumitriu", i-a cerut, pe ton ridicat, Vişinescu judecătorului.

La momentul solicitării lui Vişinescu, grefierul de şedinţă a anunţat-o pe judecătoare că la dosarul cauzei s-a întors, de la ofiţerul delegat, mandatul de aducere emis pe numele martorului Nicu Dumitriu, cu menţiunea „imposibilitate de efectuare”. Magistratul a citit documentul şi a precizat că martorul solicitat cu insistenţă de Vişinescu a fost găsit, dar se deplasează cu mare greutate, fiind şi sub tratament medical intensiv. Astfel, ofiţerul care trebuia să-l aducă pe Nicu Dumitriu a constatat că nu poate executa mandatul emis de judecător.

Alexandru Vişinescu a insistat în continuare, pe ton ridicat, să fie adus la proces Nicu Dumitriu, gardian căruia el i-a fost comandant şi care ar fi fost pe tură în noaptea în care a murit Ion Mihalache.

„N-am împuns pe nimeni cu cuţitul”

„Este gardianul care a fost pe tură în noaptea în care a murit Mihalache. Ar spulbera... De ce nu-l aduceţi? El a fost acolo, o să vedeţi că n-am împuns pe nimeni cu cuţitul", a spus Vişinescu, referindu-se la o declaraţie făcută de un martor la termenul anterior, potrivit căreia comandantul penitenciarului ar fi înfipt o baionetă în inima fostului ministru Ion Mihalache, pentru a se asigura că acesta a murit.

Judecătorul i-a explicat lui Vişinescu, citind din acelaşi proces verbal al mandatului de aducere, că Dumitriu ar fi dat şi o foarte scurtă declaraţie poliţistului, în care arăta că nu ştie nimic despre acuzaţiile ce i se aduc lui Vişinescu.

Arhiva de la Penitenciarul Râmnicu Sărat ar fi la Jilava

În continuare, Vişinescu i-a spus judecătorului că „toată arhiva Râmnicului e la penitenciar, la Jilava, în depozit, se poate vedea tot acolo".

„Nu văd pe nimeni de la Direcţia Penitenciarelor, să vină cineva şi de la ei. De ce nu vine? Din ordinul lor am făcut, nu de capul meu", a încheiat el.

Acuazaţiile

Procurorii Parchetului General l-au trimis în judecată pe Alexandru Vişinescu pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Procesul lui Alexandru Vişinescu a început pe 24 septembrie 2014.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic".

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Ce credea Coposu despre torţionarul Alexandru Vişinescu. Mărturii la proces

 

VIDEO EXCLUSIV Ce îi scriau foştii deţinuţi torţionarului Vişinescu

Regimul inuman pentru care este judecat torţionarul Alexandru Vişinescu. Acesta riscă detenţia pe viaţă

VIDEO Stelian Tănase: „Dacă Vişinescu ar ajunge în justiţie, abia acum s-ar reuşi condamnarea comunismului“

Parchetul General verifică dosarul torţionarului Alexandru Vişinescu

VIDEO Torţionarii comunişti, vânaţi şi daţi pe mâna Justiţiei de Institutul Crimelor Comunismului. Cazul şefului puşcăriei Râmnicu Sărat

Cazul torţionarului Vişinescu, ecouri în presa internaţională

Băsescu, despre torţionarul Vişinescu: „Trebuie să răspundă în faţa legii“

„The New York Times“: „Procesul torţionarilor din România, călătoria unei ţări într-un trecut sadic“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite