Problematica românilor din afara graniţelor, dezbătută la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului participă liderii comunităţilor româneşti din afara graniţelor FOTO: rgnpress.ro
La Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului participă liderii comunităţilor româneşti din afara graniţelor FOTO: rgnpress.ro

Liderii comunităţilor româneşti din vecinătate şi din Balcani se reunesc la Izvorul Mureşului, la Universitatea de Vară a românilor de pretutindeni. Dezbaterile se desfăşoară în perioada 12-16 august.

Sub genericul “România europeană şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”, cea de-a XI-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului propune teme importante de dezbatere.  Printre acestea se numără: comunităţile româneşti din vecinătate între deznaţionalizare şi integrare europeană, drepturile minoritarilor din România vs. drepturile minorităţilor româneşti din jurul graniţelor, implicaţiile regionalizării asupra românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, autonomia teritorială pe criterii etnice a Ţinutului Secuiesc, politica partidelor parlamentare faţă de românii de pretutindeni, sprijinul statului român pentru păstrarea identităţii etnice a românilor din jurul frontierelor şi din Balcani etc.

Liderii comunităţilor româneşti, prezenţi la dezbateri

Printre participanţii la această ediţie se numără Bojan Aleksandrovic, parohul bisericii româneşti de la Malainica (Valea Timocului), Zaviza Jurj, preşedintele Asociaţiei culturale “Ariadnae Filum” (Valea Timocului), Stevan Mihailov, liderul Comunităţii Românilor din Serbia (Voivodina), Ivo Gheorghiev, preşedintele Uniunii Etnicilor Români “AVE” din Vidin (Bulgaria), Eva Simon (Ungaria), Aurica Bojescu, secretar executiv al “Comunităţii Româneşti din Ucraina” şi Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei Basarabia. Au mai fost invitaţi înalţi demnitari ai statului român, membri ai Parlamentelor de la Bucureşti şi de la Chişinău, profesori şi cercetători.

Ediţia din acest an este organizată de Centrul Cultural Topliţa, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului se desfăşoară în perioada 12-16 august.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite