Sârbii continuă să dezinformeze Europa în privinţa respectării drepturilor românilor din Timoc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Belgradul încearcă să-l manipuleze pe comisarul OSCE Knut Vollebaek în
privinţa respectării drepturilor minorităţilor  FOTO:
Reuters
Belgradul încearcă să-l manipuleze pe comisarul OSCE Knut Vollebaek în privinţa respectării drepturilor minorităţilor  FOTO: Reuters

La o întâlnire cu înaltul comisar OSCE  pentru minorităţi Knut Volebek, care a avut loc vineri, preşedintele sârb Tomislav Nikolić a pretins că Serbia aplică “cele mai înalte standarde europene şi mondiale” în problema minorităţilor.

Declaraţia preşedintelui Serbiei, Tomislav Nikolić, vine după ce, în urmă cu doar o săptămână, autorităţile locale de la Negotin (Serbia) l-au somat din nou pe preotul Bojan Alexandrovic să demoleze gardul şi clopotniţa aşezământului monahal românesc de la Malainiţa, care fuseseră ridicate legal.
Întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut loc în contextul stabilirii calendarului pentru negocierile de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană.

Tomislav Nikolić a susţinut că problema minorităţilor nu este o piedică în drumul Serbiei către UE. Acesta a spus că  “Serbia este conştientă de caracterul specific a minorităţii vlahe” şi că Belgradul se implică activ în respectarea drepturilor românilor din Valea Timocului. Cât de activ, a explicat tot Nikolic: „Serbia îi va ajuta pe vlahi în procesul standardizare a limbii”.

Stadardizarea limbii vlahe, adică adoptarea unui aşa zis alfabet vlah, cu grafie slavonă, este o nouă tentativă a Serbiei a a asimila populaţia românească din Timoc. Stadardizarea a fost iniţiată, în februarie 2012, de către Consiliul Naţional al Minorităţii Vlahe, entitate oficială, controlată de autorităţile sârbe. Consiliul, care prin acţiunile sale nu mai reprezintă comunitatea românească, primeşte anual de la Belgrad un buget de câteva zeci de mii de euro, chipurile, pentru activităţi de prezervare a culturii şi tradiţiilor specifice acestei minorităţi.

Românii din Timoc resping manipularea Belgradului

Înaltul comisar pentru minorităţile naţionale al OSCE, Knut Vollebaek, a avut, marţi, o întrevedere şi cu liderii comunităţii româneşti din nord-estul Serbiei. Aceştia l-au informat pe oficialul European că, deşi Belgradul pretinde cu face paşi importanţi în respectarea drepturilor minorităţilor, situaţia, de fapt, bate pasul pe loc.
Reprezentanţii românilor din Timoc au arătat că nu s-a făcut nimic pentru introducera învăţământului în limba română în localităţile româneşti care au solicitat acest lucru, iar autorităţile de la Belgrad continuă asimilarea prin introducerea în şcoli a aşa zisei limbi vlahe.

În ceea ce priveşte Biserica Ortodoxă Română, Predrag Balasevic, liderul Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia i-a explicat lui Knut Vollebaek că aceasta este în continuare supusă la mari presiuni şi hărţuire de către autorităţile sârbe.

Ca răspuns la declaraţiile oficialilor sârbi, care au pretins că românii din Timoc se bucură de media în limba maternă, Predrag Balasevic a arătat că cele 15 minute de emisie în limba română de la teviziunea locală din Bor, în fapt retransmiterea unei emisiuni televizate din Voievodina, sunt total insuficiente faţă de nevoile reale ale celor 300.000 de români din nord-estul Serbiei.

Somat să demoleze clopotniţa

În timp ce comisarul european Knut Vollebaek se afla la Belgrad, autorităţile sârbe au continuat hărţuirea comunităţii româneşti. În urmă cu o săptămână, parohul bisericii româneşti de la Malainiţa, Bojan Aleksandrovic, a fost somat să demoleze clopotniţa şi gardul care împrejmuieşte aşezământul monahal.
Preotul a explicat ce s-a întâmplat. „Am cerut autorizaţie de construire atât pentru gard, cât şi pentru clopotniţă, solicitări la care nu ni s-a dat un răspuns în termenul legal de o lună. Am primit aprobare abia după trei luni. Am început construcţia gardului, l-am terminat, după care am primit o scrisoare în care autorităţile ne-au comunicat că autorizaţia de construire a fost anulată. Nu ne-au dat nicio explicaţie de ce au anulat autorizaţia de construire şi nici care este baza legală. Probabil, la intervenţia episcopului sârb de la Zajecar, Justin. Suntem ca în vremea comunismului, când partidul, dacă vroia ceva, aşa se făcea. Nici Constituţia, nici legile nu mai aveau valoare, pentru că aşa hotăra partidul”, a declarat Bojan Aleksandrovic pentru Romanian Global News.

Preotul susţine că etnicii români sunt cetăţeni loiali Serbiei, care şi-au făcut de fiecare dată datoria faţă de ţară când situaţia a cerut-o. „Când a trebuit să ne facem datoria faţă de ţară, cum ar fi să mergem în armată, statul nu a făcut diferenţa între etnicii români şi cei sârbi, dar când este vorba să cerem un drept al nostru, atunci se face diferenţa. Aici nu e vorba de naţionalism, pentru că naţionalismul înseamnă să-ţi iubeşti poporul, ci de şovinism, pentru că-i urăşti pe ceilalţi”, a mai declarat Bojan Aleksandrovic.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite