Prioritate la casierii și locuri de parcare pentru gravide sau persoanele însoțite de copii de până la 5 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iohannis a promulgat Legea care instituie obligativitatea instituțiilor publice și unităților comerciale să asigure locuri de parcare și prioritate la casierii pentru femeile gravide sau persoanele însoțite de copii cu vârste de până la 5 ani.  

locuri de parcare la Primăria București FOTO Facebook / Nicușor Dan
locuri de parcare la Primăria București FOTO Facebook / Nicușor Dan

Angajatii unitatilor comerciale, precum și cei ale institutiilor publice și private au obligatia de a prezenta la casele de marcat/casierii sau acolo unde se infiiptuiește serviciul oferit de aceștia, afișe la vedere, care sa prevada acordarea de prioritate femeilor insarcinate, persoanelor insotite de copii cu viirsta de pana la 5 ani, cu exceptia cazurilor în care acestea dețin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”, arată inițiativa adoptată de Parlament.

De asemenea, proiectul mai prevede că „în spațiile de parcare de pe lângă cladirile institutiilor publice și ale unităților comerciale publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate, vor fi amenajate, rezervate și semnalizate, cel puțin 4% din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de femeile însărcinate și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani”. 

Inițiativa legislativă prevede și amenzi cuprinse între 200 și 1000 de lei în cazul nerespectării obligațiilor privind prioritatea la casierii. 

În cazul încălcării prevederilor privind asigurarea locurilor de parcare, amenzile sunt cuprinse între 20000 și 100000 de lei.

În cazul nesemnalizării corespunzătoare amenda este între 2000 și 5000 de lei. 

În cazul ocupării locurilor de parcare amenajate, conducătorul auto riscă o amendă cuprinsă între 500 și 2500 de lei. 

„Faptele prevăzute de prezenta lege nu constituie contravenții dacă sunt săvârșite de către angajatii Ministerului de Inteme, ai Jandarmeriei Române, ai unităților medicale publice ori private, precum și de către angajații Inspectoratului Situațiilor de Urgență, aflați în exercitarea atribuțiilor ori obligațiilor de serviciu”, mai prevede proiectul adoptat.

De asemenea, constatarea contravenției și aplicarea amenzii contravenționale prevazute se face de către agenții de circulație sau de catre personalul de control cu atribuții în acest sens.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite