Prințul Paul rămâne în arest. Curtea Constituțională a Maltei i-a respins cererea de eliberare
0Curtea Constituțională a Maltei a respins o nouă solicitare a lui Paul Philippe al României de a fi eliberat. Acesta rămâne în arest până la judecarea definitivă a cererii de predare către autoritățile române.

Cea mai recentă solicitarea a Prințului Paul al României a fost respinsă de Curtea Constituțională a Maltei, a anunțat, miercuri, Ministerul Justiției. Până pe 17 mai, când este programată judecarea definitivă a cererii de predare, Paul Philippe al României rămâne în arest, în Malta.
„Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor, Curtea de Apel Brașov (instanță de executare) și toate autoritățile implicate și-au făcut treaba, ca de fiecare dată. Și vom continua să depunem toate eforturile pentru ca fugarii să execute în penitenciarele din România pedepsele la care au fost condamnați”, a transmis Ministerul Justiției.
Motivul pentru care, pe 20 mai, a fost respinsă cererea de extrădare formulată de România
Amintim că, luna trecută, procurorul general maltez a contestat decizia de respingere a extrădării prințului Paul, pe motiv că apărarea nu a dovedit că Paul Lambrino ar suferi personal o încălcare a drepturilor fundamentale dacă ar fi trimis în țara.
S-a întâmplat după ce, pe 20 mai, un tribunal maltez a respins cerea României de extrădare deoarece judecătorul a considerat că există un „risc real” ca drepturile fundamentale ale lui Paul Lambrino să fie încălcate. Procurorul a avut trei zile termen pentru a contesta decizia. În acest timp, Paul al României s-a aflat în arest preventiv.
Procurorul general a invocat faptul că instanța care prezidează procedura de extrădare nu este competentă să decidă asupra presupuselor încălcări ale drepturilor fundamentale ale prințului Paul-Philippe. Instanța a solicitat autorităților române informații detaliate despre condițiile din închisorile din România, dar și o garanție că prințul Paul nu va suferi nicio încălcare a dreptului său împotriva tratamentelor inumane și degradante.
„Cu tot respectul, evaluarea efectuată de prima instanță și eventuala decizie a acesteia nu poate fi efectuată decât de către prima sală a Tribunalului civil în jurisdicția sa constituțională”, a susținut, atunci, procurorul general, potrivit Times of Malta.
Totuși, acuzarea nu a sugerat să fie ignorate acuzațiile de încălcare a drepturilor și nu s-a opus cererii instanței de a solicita autorităților române informații suplimentare despre condițiile din închisoare și o garanție pentru protejarea drepturilor lui Paul Lambrino.
Avocații acuzării susțin însă că cererea de extrădare a fost respinsă pe baza informațiilor furnizate de avocații prințului Paul, iar informațiile respective nu au confirmat că prințul ar fi suferit „personal” o astfel de încălcare a drepturilor în cazul întoarcerii sale în România.
Paul-Philippe Lambrino, condamnat pentru corupție în România în legătură cu restituirea ilegală a unor proprietăți imobiliare, a fugit din țară în 2020. A fost prins în capitala Franței în 2022, dar Curtea de Apel din Paris a refuzat extrădarea acestuia în România.
În aprilie 2024 a fost arestat, în baza unui mandat european, în Malta, în timp ce participa la o conferință organizată de Cavalerii de la Malta la Valletta.