Tribunalul din Malta a respins cererea de extrădare a lui Paul de România: motivele din spatele deciziei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul de România scapă din nou de extrădare după ce un tribunal maltez a respins cerea României. Decizia poate fi contestată, însă, potrivit Times of Malta.

Momentul în care Paul Lambrino a fost arestat - Foto Captură Video
Momentul în care Paul Lambrino a fost arestat - Foto Captură Video

Un tribunal din Malta a respins cererea României pentru extrădarea prințului fugar, Paul al României. Judecătorul a considerat că există un „risc real” ca drepturile fundamentale ale lui Paul Lambrino să fie încălcate. 

Paul-Philippe Lambrino, condamnat pentru corupție în România în legătură cu restituirea ilegală a unor proprietăți imobiliare, a fugit din țară în 2020. A fost prins în capitala Franței în 2022, dar o Curte de Apel din Paris a refuzat să îl extrădeze în România. 

Luna trecută, a fost arestat, în baza unui mandat european, în Malta când participa la o conferință organizată de Cavalerii de la Malta la Valletta. Avocatul său spunea atunci că a fost „umilit în fața unor demnitari din toată Europa”. 

printul paul al romaniei

Luni, 20 mai, o instanță din Malta a respins cerea de extrădare. În timpul procesului, au fost audiați un fost procuror francez, care a denumit situația „scandaloasă” și avocatul american al prințului, care a povestit cum s-a ajuns la acestă situație. Avocatul maltez al lui Paul Lambrino, Jason Azzopardi, a evidențiat că instanțele franceze au respins o cerere de extrădare similară, sugerând că există un „risc real” de încălcare a drepturilor fundamentale ale autointitulatului prinț Paul.

În urma mărturiilor, magistratul Leonard Caruana a declarat, la rândul său, că există „un risc real” ca prințul să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale dacă ar fi trimis înapoi în România. Prin urmare, decizia instanței a fost de a nu executa mandatul european de arestare.

Cu toate acestea, Paul Lambrino va fi ținut în arest preventiv pentru încă trei zile, până când procurorul general va lua în considerare posibilitatea de a face apel împotriva acestei hotărâri.

Jason Azzopardi, avocatul care reprezintă partea acuzată, a anunțat că este posibil să depună o cerere scrisă pentru eliberarea condiționată înainte de încheierea termenului de apel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite