Decizia de respingere a extrădării Prințului Paul, contestată. „Nu a fost prezentată nicio dovadă care să arate un risc real și serios”

0
Publicat:

Decizia de respingere a extrădării prințului fugar, Paul Lambrino, a fost contestată. Procurorul general maltez a subliniat că „nu a fost prezentată nicio dovadă care să arate «un risc real și serios»” că drepturile fundamentale ale acestuia să fie încălcate, relatează Times of Malta.

Paul al României, arestat preventiv în Malta
Paul al României, arestat preventiv în Malta

Joi, procurorul general maltez a contestat decizia de respingere a extrădării prințului Paul, deoarece apărarea nu a dovedit că Paul Lambrino ar suferi personal o încălcare a drepturilor fundamentale dacă ar fi trimis în țara. 

Asta după ce, pe 20 mai, un tribunal maltez a respins cerea României de extrădare deoarece judecătorul a considerat că există un „risc real” ca drepturile fundamentale ale lui Paul Lambrino să fie încălcate. Procurorul a avut trei zile termen pentru a contesta decizia. În acest timp, Paul al României s-a aflat în arest preventiv.

Procurorul general a susținut că instanța care prezidează procedura de extrădare nu este competentă să decidă asupra presupuselor încălcări ale drepturilor fundamentale ale prințului Paul-Philippe. Instanța a solicitat autorităților române informații detaliate despre condițiile din închisorile din România, dar și o garanție că prințul Paul nu va suferi nicio încălcare a dreptului său împotriva tratamentelor inumane și degradante. 

„Cu tot respectul, evaluarea efectuată de prima instanță și eventuala decizie a acesteia nu poate fi efectuată decât de către prima sală a Tribunalului civil în jurisdicția sa constituțională”, a susținut procurorul general. 

Concret, o astfel de decizie necesită o „analiză specializată” din partea instanței competente, având în vedere caracterul „specific și tehnic” al refuzului extrădării.

Prima instanță „exercita o putere care nu îi era conferită” în cazul lui Paul al României, a argumentat procurorul general. 

Cu toate acestea, acuzarea nu a sugerat să fie ignorate acuzațiile de încălcare a drepturilor și nu s-a opus cererii instanței de a solicita autorităților române informații suplimentare despre condițiile din închisoare și o garanție pentru protejarea drepturilor lui Paul Lambrino. Avocații acuzării susțin însă că cererea de extrădare a fost respinsă pe baza informațiilor furnizate de avocații prințului Paul, iar informațiile respective nu au confirmat că prințul ar fi suferit „personal” o astfel de încălcare a drepturilor în cazul întoarcerii sale în România. 

Practic, nu a fost prezentată nicio dovadă care să arate «un risc real și serios», susține procurorul general care cere instanței să anuleze decizia și să dispună extrădarea lui Paul Lambrino.

Avocații Jason Azzopardi și Kris Busietta sunt avocații apărării, iar procurorul general este reprezentat de avocații Meredith Ebejer și Sean Xerri de Caro, potrivit sursei citate.

Saga extrădării prințului Paul

Între timp Curtea de Apel Braşov a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în înercarea de a-l aduce în țară pe prințul Paul, transmitea Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Momentul în care Paul Lambrino a fost arestat, la resortul din Malta - Foto Captură Video
Momentul în care Paul Lambrino a fost arestat, la resortul din Malta - Foto Captură Video

Decizia tribunalului din Malta de a respinge cererea de extrădare a Prințului Paul se bazează pe mai multe motive, inclusiv preocupări referitoare la drepturile omului și condițiile de detenție. Tribunalul și-a exprimat îngrijorarea legată de respectarea drepturilor fundamentale ale lui Paul Lambrino, având în vedere vârsta și statutul său. De asemenea, s-a pus accentul pe necesitatea de a evita discriminarea, inclusiv în contextul legăturii sale cu istoria monarhică a României. 

Pretențiile sale la tron sunt contestate, iar ultimul rege al României, Mihai I, nu l-a recunoscut niciodată.  Prințul este nepotul regelui Carol al II-lea, fiind rezultatul unei căsătorii care a durat doar un an, înainte de a fi anulată în 1919.

Paul-Philippe Lambrino, condamnat pentru corupție în România în legătură cu restituirea ilegală a unor proprietăți imobiliare, a fugit din țară în 2020. A fost prins în capitala Franței în 2022, dar o Curte de Apel din Paris a refuzat să îl extrădeze în România.  Luna trecută, a fost arestat, în baza unui mandat european, în Malta când participa la o conferință organizată de Cavalerii de la Malta la Valletta. Avocatul său spunea atunci că a fost „umilit în fața unor demnitari din toată Europa”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite