Preţul unui avort ilegal şi fatal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O anchetă de proporţii a fost declanşată ieri la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, după ce Hulia Sadula (15 ani) a murit în noaptea de marţi spre miercuri în Secţia de Ginecologie.

O adolescentă în vârstă de 15 ani a murit din cauza unui chiuretaj

Avort spontan la bandă: o orădeancă își acuză șeful pentru pierderea sarcinii

Fata venise pentru o întrerupere de sarcină, deşi adolescenta era gravidă în peste cinci luni. Părinţii tinerei susţin că medicul ginecolog Riad Hany le-a pretins 5.000 de lei pentru a o scăpa pe fată de sarcină. Doctorul, care este anchetat de poliţişti pentru ucidere din culpă, a fost demis ieri de managerul spitalului.

Părinţii adolescentei au declarat că au dus-o la spital pentru o întrerupere de sarcină programată. Dacă ultima variantă se va confirma, egipteanul este pasibil de puşcărie întrucât legea interzice astfel de intervenţii dacă sarcina are peste 14 săptămâni.

Potrivit actului medico-legal, sarcina avea „cinci-şase luni", iar fata a murit din cauza şocului hemoragic provocat de o ruptură de uter. „Fata nu încercase anterior să-şi provoace un avort, în momentul în care a ajuns la spital.

Pur şi simplu, sarcina i se oprise din evoluţie, probabil din cauze medicale", a spus medicul-şef Marius Popa, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Constanţa.

Chiuretajul, refuzat de unul dintre medici

Fratele tinerei, Geilan Sadula (22 de ani), a declarat că adolescenta le-a spus că este însărcinată de curând. Imediat cum au aflat, părinţii au dus-o la cabinetul privat al unui medic ginecolog. „Doctorul ne-a spus că sarcina este destul de avansată şi că nu se mai poate face chiuretaj", a spus unchiul fetei, Sonir Cheamil.

Părinţii s-au interesat ce alt medic se încumetă să facă chiuretajul şi au luat legătura cu doctorul Riad Hany.

„Acesta s-a arătat interesat să ne ajute. Ne-a cerut suma de 5.000 de lei, dar în final ne-am înţeles să-i dăm doar 2.800 de lei. Ne-a spus că 2.000 de lei îi revin lui, iar 800 de lei costă tratamentul pe care urma să i-l administreze fetiţei noastre. I-a dat nişte pastile fetei, acum câteva zile, şi a zis că poate să rezolve cazul", a spus, printre lacrimi, tatăl adolescentei, Metin Sadula (50 de ani).

La o jumătate de oră după operaţie, Huliei i s-a făcut rău, iar după câteva ore a murit. Medicul Riad Hany nu a putut fi contactat la numărul de telefon la care le răspundea de obicei pacienţilor.

CONDIŢII PENTRU UN AVORT

Potrivit legislaţiei în vigoare, avortul se poate face doar până în a douăsprezecea  săptămână de sarcină. După primele trei luni de sarcină, chiuretajul se face doar în cazurile în care sarcina pune în pericol viaţa mamei. Atunci când o minoră rămâne însărcinată, părinţii sunt cei care decid dacă se va face un avort.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite