Pregătiri pentru cea mai importantă etapă pe șantierul podului hobanat de la Galați. Când va fi gata
0Podul hobanat se construieşte pe Drumul de Centură din Galaţi. Este cea mai complexă construcţie realizată în oraşul de la Dunăre de la Revoluţie încoace, fiind realizat cu componente metalice din Italia.
În acest moment, se fac ultimele pregătiri și lucrări pentru a începe una dintre cele mai importante etape din construcția acestui pod: montarea hobanelor (cabluri de oțel), care se face pas cu pas pentru susținerea tablierului metalic și stabilitatea întregii structurii a podului. Este vorba de 44 de hobane care vor susține greutatea podului.
De asemenea, a fost turnată și o primă placă de beton, pe o lungime de 35 de metri. Ulterior, peste aceasta, se va așterne asfaltul. De altfel, restul plăcilor se vor turna în funcție de montarea hobanelor, astfel încât stabilitatea podului să nu fie afectată.
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a mers pe șantierul podului hobanat, pentru a vedea cum merg lucrările, unde sunt probleme și care sunt soluțiile pentru a grăbi ritmul.
„Am discutat cu reprezentanții firmelor care lucrează la podul hobanat și le-am transmis clar și fără ocolișuri că acest pod hobanat trebuie finalizat anul acesta. Este o investiție extrem de importantă pentru Galați”, a transmis Costel Fotea. â
Până în acest moment, pentru construcția podului s-au folosit peste 9300 de metri cubi de beton și aproape 3000 de tone de fier.
Podul hobanat, înalt cât un bloc cu 24 etaje
Podul hobanat este o construcţie unică în regiunea sud-est a României şi va avea 62 de metri înălţime. La final, podul va fi cât un bloc cu 24 etaje. Obiectivul va avea patru benzi de circulaţie şi va scurta lungimea actualei variante ocolitoare a Galaţiului.
Podul va avea o lungime de aproximativ 500 de metri liniari şi este prevăzut cu patru benzi de circulaţie.
Podul hobanat face parte din Drumul de Centură Galați. Investiţia de aproximativ 40 de milioane de euro prevede modernizarea a 10,45 km de drum, care pe unele porţiuni va avea patru benzi de circulaţie, piste pentru biciclişti, cu o lungime totală de 6,5 km. Vor fi realizate, de asemenea, cinci sensuri giratorii.