Predoiu: Va exista întotdeauna tentația de a interpreta activitatea DNA în cheie politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful Ministerului de Justiție, Cătălin Predoiu a subliniat în cadrul prezentării bilanțului DNA că va exista întotdeauna o tentație de interpretare a activitățiii instituției în cheie politică, însă instituția trebuie să rămână apolitică. 

Șeful din Justiție a subliniat că DNA trebuie să rămînă apolitic FOTO Arhivă
Șeful din Justiție a subliniat că DNA trebuie să rămînă apolitic FOTO Arhivă

„Realist vorbind, pentru că DNA combate direct corupția politică, va exista întotdeauna tentația, mai ales din partea anchetaților, de a interpreta activitatea DNA în cheie politică”, a spus ministrul Justiției în cadrul evenimentului de prezentare a bilanțului DNA.

Totodată, Cătălin Predoiu a subliniat că „acest lucru trebuie să fie irelevant” față de determinarea procurorilor DNA în a-și exercita atribuțiile. „După cum știm, în spațiul public, oricine poate fi acuzat public pentru orice, pe baza unor prezumții construite pe aparențe, însă, esențială este realitatea bazată pe fapte și adevăr, nu pe presupuneri. Cel mai bun răspuns al procurorilor față de suspiciuni sau acuzații de partizanat sunt anchetele desfășurate profesionist, fără erori de procedură, bazate pe probe solide”, a mai subliniat șeful Ministerului de Justiție. 

„Pe scurt, DNA trebuie să își orienteze anchetele exclusiv în raport de realitatea criminologică și politica penală a statului exprimată prin legile penale, independent de agenda politică”, a mai spus Predoiu. 

Șeful Ministerului Justiției a expliccat că afirmația o face „nu numai pentru că, în 2024, avem patru rânduri de alegeri, ci pentru că este un principiu de bază impus de Constituție”.

„DNA trebuie să rămână, așa cum este și în prezent, apolitic și în 2024, și în 2224, și în orice zi a existenței și activității sale instituționale. Iar acest comandament revine nu numai conducerii DNA, ci și fiecărui procuror, polițist judiciar, grefier, IT-ist și angajat al DNA implicat în anchete”, a mai explicat Predoi. 

Bilanțul DNA

Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a anunţat că la nivelul DNA sunt instrumentate 90 de dosare referitoare la pandemie, în care sunt cercetate 122 de persoane, menţionând că „prejudiciile sunt enorme”.

„S-au trimis în judecată 72 de dosare cu zeci de inculpaţi, avem înca în lucru 90 de dosare referitoare la pandemie, sunt deja suspecţi sau inculpaţi peste 122 de persoane. Prejudiciile sunt enorme”, a declarat Crin Bologa, la conferinţa de bilanţ a DNA.

Totodată, șeful DNA a catalogat rezultatele drept „remarcabile”. Bologa a făcut referire la lipsa de resurse umane, precum şi la provocările întâmpinate de instituţie în cei trei ani de mandat, trecând în revistă modificările legislative. 

Şeful DNA a atras atenţia asupra faptului că pedepsele sunt din ce în ce mai puţin drastice.

Șeful DNA a afirmat în cadrul prezentării bilanțului DNA, care arată că 95 de noi procurori au venit în instituție în timpul mandatului său de conducere, că „rezultatele te obligă să mergi mai departe”. 

Mai mult ca sigur mă înscriu”, a dat asigurări Crin Bologa, privind cursa pentru viitorul șef al DNA. 

Totodată, Bologa a subliniat că ar fi renunțat la idee, dacă avea un mandat marcat de eșecuri. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite