Poliţiştii verifică sistemele de securitate pentru cutiile de valori ale băncilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate unităţile bancare din ţară care au cutii de valori sunt supuse unor verificări interne, Poliţia Română recomandând revizuirea standardelor de securitate, inclusiv în sensul asigurării monitorizării audio-video în spaţiile în care se găsesc respectivele casete. Acţiunea vine la scurt timp după ce, 11 persoane din Piteşti au depus plângere la Poliţie, reclamând că bunurile le-au fost furate din cutiile de valori de la o sucursală BCR.

Mai exact,  Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), băncile şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) colaborează în vederea identificării suspecţilor infracţiunilor de furt din casetele de valori închiriate la unele unităţi bancare, potrivit unui comunicat comun al IGPR şi ARB, potrivit unui comunicat de presă.

„Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor suspecţilor implicaţi. De asemenea, Inspectoratul General al Poliţiei Române a recomandat revizuirea standardelor de securitate ale unităţilor bancare, inclusiv în sensul asigurării monitorizării audio-video în spaţiile în care se găsesc casetele de valori“, se mai arată în comunicat.

IGPR şi ARB mai precizează că, până la finalizarea investigaţiilor, funcţionarii bancari beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Misterul furturilor din cutia de valori

Astfel, 11 persoane din Piteşti au depus plângere la Poliţie, după ce mai multe bunuri le-au fost furate din cutiile de valori de la o sucursală BCR. Prima reclamaţie a fost depusă vineri, când o familie a reclamat că din cutia de valori i-au fost furaţi 130.000 de dolari şi 49.000 de lei, precum şi bijuterii din aur şi un ceas vechi de o sută de ani.

Persoanele care au formulat sesizările susţin că le-au dispărut mari cantităţi de bijuterii şi sume importante de bani, cea mai mare pagubă fiind de 400.000 de euro. Potrivit unor estimări, prejudiciul total produs clienţilor băncii depăşeşte 1,5 milioane de euro.

Anchetatorii au întocmit un cerc de suspecţi şi continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care au fost comise faptele sesizate de clienţii păgubiţi.

Încă o reclamaţie a fost depusă, miercuri după-amiază, la Poliţie, în cazul dispariţiei de bani şi bunuri din cutiile de valori de la sucursala BCR din centrul Piteştiului  iar alte persoane care au casete de valori urmează să îşi verifice bunurile depuse la unitatea bancară.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Argeş, comisar şef Dănuţ Dinu, poliţiştii se aşteaptă să primească şi alte reclamaţii în următoarele ore, iar după ce toate persoanele îşi vor verifica, în interiorul băncii, cutiile de valori, se va şti numărul final al sesizărilor în acest caz, potrivit Mediafax. .

„Noi sperăm să rămână aşa, dar vom vedea ce s-a întâmplat. Până acum avem 11 reclamaţii. Toţi cei care au venit către Poliţie au reclamat că le-au dispărut sume mari de bani, cea mai mică este de peste 100.000 de euro, iar cea mai mare de 400.000 de euro. Sunt zeci de poliţişti angrenaţi în anchetă, se lucrează continuu şi sperăm să avem foarte curând rezultatele anchetei“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş, comisar şef Dănuţ Dinu.

Potrivit unor surse judiciare, suma totală dispărută din cele 11 cutii de valori, cu preponderenţă sume mari de bani şi bijuterii, este de aproximativ două milioane de euro.

11 reclamaţii privind dispariţia de bani din cutiile de valori de la sucursala BCR Piteşti

Numărul reclamaţiilor privind dispariţia de bani din cutiile de valori de la sucursala BCR din central Piteştiului a ajuns la 11, după ce miercuri alte trei persoane au depus plângeri.

Conform anchetatorilor, la sucursala BCR din Piteşti  300 de cutii de valori, dintre care 105 sunt închiriate, iar 37 dintre acestea nu fuseseră verificate, până miercuri, de către clienţi.

Prima reclamaţie privind dispariţia de bijuteri şi bani dintr-o cutie de valori de la a sucursala BCR din central Piteştiului a fost depusă vineri, când o familie a reclamat că din cutia de valori i-au fost furaţi 130.000 de dolari şi 49.000 de lei, precum şi bijuterii din aur şi un ceas vechi de o sută de ani.

Luni, la Poliţia Argeş au fost depuse alte trei reclamaţii privind dispariţia de bani din cutii de valori de la aceeaşi bancă. Păgubiţii au reclamat dispariţia a 131.000 de euro, 400.000 de euro, respectiv 130.000 de euro.

Marţi dimineaţă, un bărbat a reclamat Poliţiei dispariţia a 200.000 de euro dintr-o cutie de valori a băncii, în cursul zilei de marţi fiind depuse alte trei reclamaţii privind dispariţia unor sume mari de bani.

Poliţia Argeş are doi suspecţi în acest caz

Surse din rândul anchetatorilor spuneau că există doi suspecţi principali în acest caz, între care un bărbat cu cetăţenie româno-spaniolă.

Sursele citate spun că cei doi bărbaţi sunt clienţi ai băncii de mai mult timp, iar în ultimele patru luni ar fi intrat frecvent în bancă, de unde ar fi ridicat bani din cutii de valori, după ce au avut şi ei bunuri în mai multe cutii de valori ale unităţii şi şi-ar fi făcut apoi dubluri ale cheilor de la acestea. Anchetatorii au ajuns la cei doi în condiţiile în care aceştia apar în imaginile de pe camerele de supraveghere ale băncii, surprinse vineri, înainte de a fi depusă prima plângere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite