Polițiștii români, umiliți în trafic pentru că nu aplică procedurile: „Rămâne doar fără permis” VIDEO

0
Publicat:

Polițiștii și jandarmii umiliți în trafic, în centrul Capitalei, de un șmecher agresiv aflat la volanul unui Mercedes nu au aplicat procedurile, spune un fost șef al Poliției Rutiere. De aceea, acesta i-a ignorat și a trecut prin barajul autorităților ca și când nu ar fi existat.

Cu toate ca a facut ce a vrut cu polițiștii de la Rutieră, interlorpul s-a ales cu o amendă
Cu toate ca a facut ce a vrut cu polițiștii de la Rutieră, interlorpul s-a ales cu o amendă

Imaginile cu un interlop bucureștean, de 26 de ani, care umilește doi agenți de la Poliția Rutieră, dar și patru jandarmi, pe Bulevardul Tineretului din centrul Capitalei, după ce a fost oprit în trafic pentru că șofa haotic, au făcut înconjurul țării. Practic, individul a refuzat să se legitimeze blocându-se în limuzina Mercedes în care se afla. Deși atât polițiștii cât și jandarmii strigau la el să coboare din mașină, șoferul lovește două mașini și demarează în trombă, printre pietonii care traversau strada, și se face nevăzut. Câteva zeci de minute mai târziu, oamenii legii au reușit să găsească doar mașina, abandonată. Fugarul a fost prins după 11 ore, nu înainte de a umili din nou autoritățile cu o serie de postări pe internet.

Vorbim despre Michelle Antonio Șerban, fiul Roxanei Ghiță, cunoscută și sub numele de scenă „Roxy Manelista”.

„Și ce dacă ești gabor haladit...“

La curent cu faptul că este căutat de polițiști, el s-a filmat din cada în care face baie. În video se aude cum le transmite polițiștilor: „Hai, mă, mă luați cu nightvision-ul dacă e...”. Într-un alt video el îi amenință pe polițiști: „Și ce dacă ești gabor haladit, să moară familia mea dacă te lasă să dormi liniștit, bricegele te așteaptă...”.

Interlopul, care conform unor surse ar fi un apropiat al clanului Ștoacă, a fost ridicat joi dimineață în cartierul Rahova, sectorul 5 al Capitalei, când ieșea din locuința bunicii sale. Polițiștii aveau indicii că se afla acolo și îl așteptau. L-au încătușat și l-au dus la Secția 19. El a fost testat cu alcooltest și drug test, dar ambele rezultatele au fost negative. Bărbatul a fost dus la INML pentru a i se lua probe de sânge și pentru a se stabili cu exactitate dacă el consumase alcool sau droguri, după care a fost transferat la Brigada Rutieră pentru a fi audiat.

Conform unor surse, Mercedesul cu numărul B 505 RXY condus și, mai apoi, abandonat de Michelle Antonio Șerban ar fi înmatriculat pe numele Roxanei Ghiță și nu ar avea RCA valabil.

Lipsa de profesionalism

Experții atrag atenția că este cel puțin ciudat modul lipsit de fermitate al polițiștilor de a interveni pentru reținerea șoferului agresiv.

„Dacă procedura de intervenție a polițiștilor și jandarmilor în astfel de situații limitează acțiunea angajaților Ministerului Afacerilor Interne, atunci ea necesită a fi îmbunătățită de urgență. Dacă o serie de cadre de poliție au intervenit cu o asemenea ineficiență și explicația include o lipsă de profesionalism, este și mai grav. Din imagini vedem limpede cum un conducător auto este superior prin atitudine tuturor acelor angajați ai MAI. Polițistul nu are autoritate în România, cetățenii la orice pas, în orice oraș, la orice oră sfidează statutul polițistului, nu respectă instituția statului, ignoră cu intenție solicitările polițistului și iată, și mai grav, pleacă de la locul evenimentului. Nu există teamă și nici măcar un minim de respect față de lege. Cazuri de acest gen sunt atât de des întâlnite în România încât conducerea poliției trebuie să ia măsuri urgente și eficiente de ordin legislativ și metodologic”, a declarat pentru „Adevărul” psihologul Mihai Copăceanu.

Mihai Copăceanu mai susține că prestigiul Poliției Române este „distrus” de intervențiile de acest fel ale agenților.

„Există un impact asupra cetățeanului de rând care devine și mai neîncrezător în eficienţa acțiunilor de asigurare a ordinii publice de către angajații Ministerului Afacerilor Interne. Totodată, cetățeanului de rând îi cresc nesiguranța, teama și îngrijorarea făcându-l să creadă că trăiește într-un stat cu un nivel ridicat de infracționalitate și cu o serie de pericole pentru integritatea și viața lui. Problema cea mai gravă nu o reprezintă atitudinea şi comportamentul conducătorului auto, sunt peste tot în lume, problema o reprezintă atitudinea și comportamentul celor care trebuiau să ne asigure de profesionalism, demnitate și onoare. Și nu sunt excepţii nefericite”, a precizat psihologul.

Nu s-au respectat procedurile

Fost șef al Direcției Rutiere din Poliția Română, Lucian Diniță susține că Michelle Antonio Șerban nu poate fi acuzat de vreo încălcare a legii cu repercusiuni penale. „Omul nu a săvârșit nici măcar o infracțiune. Sunt numai contravenții, o să rămână fără permis și cam atât. Dacă lovea un polițist sau un jandarm cu mașina era altceva, dar așa rămâne numai fără permis”, spune fostul polițist, care a mai precizat, însă, că acțiunea polițiștilor din trafic a fost una sub orice critică.

r„Avem proceduri, avem și căi legale. Poliția Rutieră are de doi ani 400 de dispozitive de oprire forțată care ar fi imobilizat mașina fugarului imediat. De ce nu s-a utilizat un astfel de dispozitiv? Nu știm. Apoi, există proceduri pentru oprirea unui astfel de șofer agresiv în trafic, mai ales că aici vorbim de un individ supravegheat în trafic ceva timp. Acolo trebuiau să fie două, dacă nu trei echipaje, dar nu unul singur”, a precizat Lucian Diniță.

În acest context trebuie spus că, după audiere, Michelle Antonio Șerban a rămas fără dreptul de a conduce pentru un an de zile și a fost amendat cu 6.090 de lei, fără drept de reducere a pedepsei. În plus, individul a fost reținut, joi, pentru 24 de ore, astfel că a ajuns după gratii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite