Piloţii militari britanici se alătură celor români în misiunile de interceptare a avioanelor de luptă ruseşti care dau târcoale în zona Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un avion Eurofighter Typhoon al RAF FOTO: RAF/Facebook
Un avion Eurofighter Typhoon al RAF FOTO: RAF/Facebook

Forţele Aeriene Regale Britanice -Royal Air Force (RAF) - au început transferul de echipamente şi personal către Baza Mihail Kogălniceanu unde, în perioada următoare, vor realiza misiunile de Poliţie Aeriană Întărită după ce piloţii din Forţele Aeriene Spaniole şi-au terminat rotaţia din România.

Este vorba de echipamentele şi materialele necesare operării Eurofighter Typhoon. „Trebuie să ne asigurăm că programul funcţionează şi că vom avea echipamente potrivite (în România-n.r.). Facem acest lucru asigurându-ne că toate materialele transferate au inclusiv autorizaţiile diplomatice şi internaţionale corespunzătoare”, a declarat senior aircraftman Bennett-Yard într-un comunicat RAF.

Cu un preţ de peste 90 de milioane de euro, Eurofighter Typhoon este un avion multi-rol de vânătoare bimotor. Acesta este proiectat şi construit de un consorţiu de trei companii partenere distincte: Alenia Aeronautica, BAE Systems şi EADS ce lucrează prin intermediul unei companii susţinătoare Eurofighter GmbH, care a fost formată în 1986.

Performante

Viteza maxima la 10.999 m:+2,00 Mach

Viteza maxima la nivelul marii:+ 1,2 Mach

Viteza maxima de croaziera la 10.999 m:+1,3 Mach

Viteza maxima de urcare:+18.288 m pe minut

Ruşii le-au dat de furcă britanicilor

În misiunile asemănătoare din trecut, piloţii britanici au interceptat de mai multe ori avioane de luptă ruseşti care dădeau târcoale spaţiului aerian al României. În 2018, de exemplu, piloţii britanici au decolat de la Mihai Kogălniceanu, într-o perioadă scurtă de timp, de trei ori după ce aeronave ruseşti au fost reperate în zona spaţilui aerian NATO. Ultima oară, piloţii britanici au fost nevoiţi să ridice în aer avioanele Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale pentru a escorta un AN-26 şi, mai apoi, un Be-12. 

Ulterior acestor misiuni, Rusia a acuzat RAF că au interceptat în mod periculos aparate militare ruseşti deasupra Mării Negre, în scopul de a provoca Moscova. „(...) Ce fel de ameninţare pentru Marea Britanie sau chiar aliaţii săi prezintă, în mod ipotetic, un avion de patrulare rusesc în timp ce întreprinde zboruri în apropierea propriei liniei costiere a Rusiei, la peste 2.000 km de insulele britanice. (...) În loc să întărească securitatea cuiva, autorităţile britanice folosesc o astfel de prezenţă militară (în zona Mării Negre) pentru acţiuni provocatoare. Nu doar prin a face declaraţii verbale, oricât de regretabile sunt ele, ci şi în termeni militari reali, ceea ce este pur şi simplu periculos”, scrie ambasada rusă la Londra, la vremea respectivă.

Spaniolii, aproape zece interceptări în două luni

Nici spaniolii nu au avut o viaţă uşoară în cea mai recentă misiune în România, care s-a terminat pe 31 martie. Concret, detaşamentul spaniol dislocat la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru a executa misiuni de Poliţie Aeriană Întărită sub comanda NATO, a efectuat peste 200 de misiuni în timpul celor două luni de prezenţă în România, majoritatea acestora zboruri fiind de antrenament alături de aviaţia română, a declarat locotenent-colonelul José Enrique Hernández Medel, comandantul subunităţii, citat de site-ul Infodefensa.com.

 „Aproximativ zece” au fost însă misiuni reale de identificare şi interceptare a unor aeronave suspecte, a completat ofiţerul spaniol. Una dintre aceste misiuni reale a avut loc pe data de 4 martie, când avioane spaniole Eurofighter Typhoon au fost trimise pentru a intercepta două aeronave de luptă Suhoi Su-30 ale Forţelor Aeriene Ruse deasupra Mării Negre, în apropierea spaţiului aerian al României.

Deocamdată greul stă pe piloţii români de F-16 Fighting Falcon din Escadrila 53

În prezent, după finalizarea misiunii Forţelor Aeriene Spaniole şi până la operaţionalizarea piloţilor britanici, Serviciul de Poliţie Aeriană din zona de responsabilitate a României este asigurat exclusiv de ţara noastră, cu aeronavele F-16 Fighting Falcon din Escadrila 53, prin executarea permanentă a apărării spaţiului aerian naţional NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent - Poliţie Aeriană, sub comanda NATO. 

f-16

Misiunile de Poliţie Aeriană desfăşurate în comun de mai multe naţiuni NATO contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii dintre Forţele Aeriene Române şi forţele aeriene ale celorlalte state implicate, demonstrând implicare şi determinare în contextul provocărilor generate de pandemia COVID -19.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite