Peste 5.500 de cazuri de dispariţie rezolvate anul trecut de poliţişti. 17 dintre acestea erau mai vechi de trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.500 de cazuri de dispariţie, dintre care 17 mai vechi de trei ani, au fost rezolvate în 2014 de poliţiştii de investigaţii criminale, printre cei găsiţi numărându-se 3.525 de minori.

Potrivit unui comunicat emis de Poliţia Română, o parte a persoanelor date dispărute, care nu credeau că îşi vor mai vedea vreodată apropiaţii, au fost găsite în străinătate.

„Au existat situaţii în care poliţiştii au reuşit găsirea persoanelor după 24 de ani de la dispariţie, unele dintre aceste fiind găsite pe teritoriul altor state (Italia, Austria, Turcia, Spania). Pentru depistarea lor, poliţiştii au folosit toate tehnicile de investigaţii disponibile, inclusiv îmbătrânirea facială digitală, în cazurile în care a fost posibil", conform sursei citate.

Potrivit Poliţiei, îmbătrânirea facială digitală se aplică în cauzele dispariţiilor de minori ori în cazul celor care se sustrag urmăririi penale, urmărindu-se anticipativ evoluţia în timp a fizionomiei acestora şi creând astfel posibilitatea depistării şi identificării lor. Îmbătrânirea facială digitală se realizează pe baza fotografiilor de referinţă atât ale părinţilor biologici ai celui dispărut, cât şi ale fraţilor ori bunicilor acestuia. Pentru aceasta se utilizează un catalog electronic ce cuprinde elemente faciale digitale de referinţă.

În fiecare an, peste 95% dintre sesizări privind dispariţii sunt rezolvate de poliţişti. În 96% dintre cazuri, dispariţiile reprezintă plecări voluntare, iar 3% sunt urmarea unor accidente (înec, accidente de tren).

Pe de altă parte, tot în 2014, poliţiştii au găsit 2.949 de persoane care aveau emise pe numele lor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, 405 cu mandat de arestare preventivă, 70 cu sentinţe penale, nouă evadaţi şi 308 de persoane urmărite de alte state, în baza unor mandate europene de arestare sau de urmărire internaţională.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite