Peste 20.000 de porci, de la una dintre cele mai importante ferme din vestul ţării, vor fi incineraţi din cauza unui focar de pestă porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Peste 20.000 de porci vor fi sacrificaţi şi incineraţi sau îngropaţi, în urma focarului de pestă porcină africană depistat la una dintre cele mai importante ferme din vestul ţării, C.A.I. Curtici, din localitatea Macea, Arad, a precizat, duminică, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ( ANSVA).

„Focarul de pestă porcină africană de la ferma din localitatea Macea, aparţinând societăţii C.A.I. Curtici a fost confirmat în data de 05.03.2021. Exploataţia în care a fost depistat virusul are un efectiv de 20.000 de capete. În şedinţa Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), convocată a doua zi, a fost întocmit planul de măsuri, s-a dispus intervenţia în focar şi incinerarea cadavrelor în incineratorul apartinând societăţii respective, cât şi în cel al unei unităţi de neutralizare autorizate de la nivelul judeţului Arad (SC Alvi Serv SRL). Situaţia impune ca toate cadavrele de porcine să fie neutralizate, în conformitate cu prevederile din Manualul operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană”, se arată în comunicatul transmis de ANSVA.

Totodată, potrivit sursei citate, din alte aproximativ 10 tone de carne şi produse din carne urmează să iasă din termenul de valabilitate începând cu data de 14.03.2021 şi vor fi neutralizate.

„Până la data de 13.03.2021, au fost înregistrate 689 de suine moarte, din care 667 au fost incinerate în unitatea proprie, cât şi în unitatea de neutralizare autorizată, restul urmând a fi incinerate în cursul zilei de astăzi. În vederea ecarisării rapide a cadavrelor, s-a solicitat suplimentarea cu incineratoare mobile din reţeaua sanitară veterinară şi s-au făcut solicitări pentru disponibilizarea capacităţilor de neutralizare aparţinând unor alte societăţi. Cantităţile de carne şi produse din carne existente şi inventariate până la această dată în unitatea de procesare aparţinând societăţii C.A.I. Curtici sunt de aproximativ 67 de tone, depozitate în spaţiile de frig ale unităţii de procesare. Din cantitatea totală de produse de origine animală, aproximativ 10 tone de carne şi produse din carne existente în spaţiul de frig, urmează să iasă din termenul de valabilitate începând cu data de 14.03.2021 şi vor fi neutralizate”, potrvit sursei citate. 

ANSVA mai spune că momentant sunt aşteptate sosirea incineratoarelor şi se caută şi locaţii pentru îngroparea numărului mare de cadavre de animale, care ar putea depăşi capacitatea de neutralizare.

„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad aşteaptă sosirea incineratoarelor solicitate şi s-au făcut demersuri pentru identificarea şi aprobarea unor locaţii pentru îngroparea cadavrelor, în situaţia în care se va depăşi capacitatea de neutralizare. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ia toate măsurile ca virusului pestei porcine africane să nu se răspândescă în afara fermei. Eforturile serviciilor veterinare în acest sens privesc atât restricţiile impuse în cadrul exploataţiei, cât şi a celor ce vizează carnea şi produsele din carne”, se mai arată în comunicat.

Dimitrie Muscă: A fost o mână criminală! 

Fermierul acuză o mână criminală întrucât în zonă nu au mai fost focare de pestă în ultima vreme. Dimitrie Muscă spunea că are de sacrificat în următoarele zile peste 21 de mii de capete. Pierderea este estimată la 10 milioane de lei plus 500 de mii de euro costuri de incinerare. Dimitrie Muscă speră să primească despăgubiri pentru porcii sacrificaţi, potrivit Agroinfo.ro.

Conform sursei citate, în fermele lui Dimitrie Muscă măsurile de biosecuritate sunt bine implementate. O anchetă a DSV şi Poliţie urmând să stabilească circumstanţele infectării colectivului de animale. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite