Percheziţii la rudele din Tulcea ale celor trei suspecţi reţinuţi în cazul furtului de tablouri de la muzeul din Rotterdam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Percheziţii la rudele din Tulcea ale bărbaţilor reţinuţi în cazul furtulului de tablouri de la Rotterdam   FOTO Adevărul
Percheziţii la rudele din Tulcea ale bărbaţilor reţinuţi în cazul furtulului de tablouri de la Rotterdam   FOTO Adevărul

Anchetatorii au făcut marţi mai multe percheziţii în localitatea tulceană Carcaliu, unde locuiesc rude ale celor trei bărbaţi reţinuţi în cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, din noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Din informaţiile anchetatorilor, ar exista indicii că aici s-ar afla două dintre tablourile furate. Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la 18 milioane de euro.


Potrivit unor surse apropiate anchetei, astăzi au fost făcute mai multe percheziţii la locuinţa unei mătuşi a lui Radu Dogaru şi la mai multe rude ale celorlalţi suspecţi în cazul furtului de tablouri din Olanda.

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, declara, în 4 februarie, că nu există date cu privire la presupusa distrugere a tablourilor furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Anterior, în 31 ianuarie, şeful Poliţiei Române spusese  că are certitudinea că, la un moment dat, o parte a tablourilor furate anul trecut de la muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost în România.

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.

Trei dintre suspecţi - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru - au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin şi pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arăta instanţa Judecătoriei Sectorului 5 în motivarea deciziei.

Autorii furtului din octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam voiau să dea foc la tablouri cauza situaţiei generate, au spus reprezentanţii DIICOT, la Tribunalul Bucureşti, precizând că există o interceptare în acest sens.

În faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, procurorul  a precizat că Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: „Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem“.

În acest caz a fost reţinut şi asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu, Petre Condrat, pentru tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracţiune. Condrat a fost eliberat în 29 ianuarie din arestul Poliţiei Capitalei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite