Percheziţii la o fabrică de biocide contrafăcute din Botoşani. Firma era autorizată să producă ceai, cafea sau cosmetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă din Botoşani autorizată doar pentru fabricarea produselor alimentare sau cosmetice punea pe piaţă biocide contrafăcute  pe bază de alcool etilic denaturant prin diverse procedee ilegale. Procurorii şi poliţiştii din Botoşani au deschis în acest caz un dosar penal pentru înşelăciune şi falsificarea sau substituirea de alimente sau produse, informează Poliţia Română.

„Deşi agentul economic nu ar deţine autorizaţia necesară emisă de Ministerul Sănătăţii, la punctul de lucru ar fi fost obţinute diferite produse biocide destinate comerţului exterior în diferite state UE şi non-UE şi care ar fi avut în componenţă 70% alcool etilic, ce ar fi fost, ulterior, denaturat cu diferite substanţe”, se arată înntr-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Anchetatorii aut constatat faptul că punctul de lucru al societăţii respective are autorizaţie doar pentru activităţi de „ambalare, fabricarea altor produse alimentare, prepararea ceaiului şi a cafelei, precum şi fabricarea parfumurilor şi a produselor cosmetice”.

Imagine indisponibilă

„Din cercetările efectuate a rezultat faptul că agentul economic nu ar fi producător autorizat de alcool etilic şi nici nu s-ar fi aprovizionat cu un asemenea produs accizat. În fapt, pentru obţinerea alcoolului etilic, ce ar fi fost folosit la prepararea biocidelor, acesta ar fi achiziţionat în perioada mai-iunie 2020 (de la doi producători naţionali autorizaţi de Ministerul Sănătăţii), aproximativ 20.000 de litri de alcool sanitar”, se arată în comunicat.

Ulterior, angajaţii firmei ar fi supus alcoolul unui proces de filtrare, pentru care ar fi folosit o instalaţie artizanală, destinată în mod obişnuit filtrării produselor viticole.

Ce au găsit anchetatorii la percheziţii

În urma percheziţiei, poliţiştii au ridicat mostre conţinând alcoolul rezultat în urma filtrării artizanale (ce vor fi analizate în laborator autorizat), precum şi alte probe pentru soluţionarea cauzei. 

La percheziţii au participat poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Botoşani sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul specialiştilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani şi ai Biroului Vamal de Interior Botoşani.

Imagine indisponibilă
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite