Parchetul a extins cercetarea penală în cazul ministrului Mircea Diaconu, acuzat de conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au extins cercetările în cazul ministrului Culturii, Mircea Diaconu, şi au început urmărirea penală a acestuia, după ce au descoperit că şi-a ajutat soţia să primească mai multe contracte, anunţă Mediafax.

UPDATE 17.20 Într-un răspuns la o solicitare adresată de Mediafax, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) anunţă c-au extins cercetările în ceea ce-l priveşte pe ministrul Culturii, Mircea Diaconu, care a fost reclamat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru un posibil conflict de interese.

Inspectorii ANI au sesizat PÎCCJ în legătură cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan şi funcţia de director al Teatrului Nottara din Bucureşti.

În plus, ANI a reclamat şi un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat Diaconu, care, din poziţia de director al teatrului, a promovat-o pe soţia sa în funcţia de regizor artistic al instituţiei, realizând, potrivit procurorilor, "în mod direct, un folos material pentru soţia sa".

Diaconu a declarat la România Tv că nu a fost vorba de un folos material, deoarece soţia sa a câştigat mai puţini bani după această promovare.

Pentru faptele de mai sus, procurorii au început, în 4 ianuarie, urmărirea penală împotriva lui Diaconu.

Procurorii spun că după audierea lui Diaconu au obţinut "mai multe elemente de fapt care servesc la constatarea existenţei infracţiunii pentru care s-a început urmărirea penală, dar şi a existenţei altor infracţiuni de conflict de interese".

"Astfel, în calitatea sa de director al unui teatru din Bucureşti, a facilitat încheierea unor contracte (de drepturi intelectuale, de drepturi de autor - scenografie, de drepturi conexe) între instituţia pe care o conducea şi regizorul Diana Maria Diaconu (actriţa şi regizorul Diana Lupescu, n.r.), soţia sa", afirmă procurorii în documentul citat.

De aceea, procurorii au extins acum două zile cercetările în cazul Diaconu.

Procurorii mai anunţă că Diaconu a fost citat din nou pentru a fi audiat, joi, 31 mai, însă, după prânz, aceştia au fost anunţaţi că ministrul Culturii nu se poate prezenta "din motive obiective" şi doreşte ca audierea să fie programată în 11 iunie. În aceste condiţii, procurorii l-au anunţat prin agent procedural pe ministrul Culturii despre extinderea cercetărilor în cazul său pentru noile presupuse fapte de conflict de interese.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat la România TV că a fost invitat telefonic la Parchetul General, dar nu a primit o citaţie.

Din păcate, a explicat el, până acum n-a avut timp să ajungă acolo.

Ministrul liberal a participat azi, împreună cu alţi membri ai Cabinetului Ponta, la o şedinţă interguvernamentală privind implementarea strategiei naţionale anticorupţie, şedinţă desfăşurată la Ministerul Justiţiei, minister care se află la câţiva metri distanţă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Diaconu susţine că toate informaţiile apărute azi în legătură cu evoluţia cazului sunt o simplă intoxicare de presă.

Scandalul Diaconu a fost declanşat după ce "Adevărul" a publicat o anchetă despre acesta şi soţia sa, directoare de teatru. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite