O judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti, care a rupt o yală a instituţiei, a fost suspendată din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un judecător al Curţii de Apel Bucureşti a fost suspendat FOTO Arhivă Adevărul
Un judecător al Curţii de Apel Bucureşti a fost suspendat FOTO Arhivă Adevărul

Judecătoarea Mihaela Lămâiţa Ciocea de la Curtea de Apel Bucureşti, care a rupt o yală a instituţiei în urma unei altercaţii cu o grefieră şefă, a fost suspendată miercuri din funcţie de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

„În şedinţa din data de 1 octombrie 2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis solicitarea formulată de Inspecţia Judiciară cu privire la doamna Ciocea Mihaela Lămîiţa, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti şi, în temeiul dispoziţiilor art. 52 alin. 1 teza a II-a din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, a dispus suspendarea din funcţie a doamnei judecător, până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare ce face obiectul dosarului nr. 13/J/2014”, se arată într-un comunicat emis de CSM.

Potrivit legii, pe durata procedurii disciplinare, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcţie a magistratului, până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare, dacă exercitarea în continuare a funcţiei ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

Pe 12 martie, Lămâiţa Ciocea a fost suspendată pe o perioadă de şase luni. Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a admis astfel acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva Lămâiţei Ciocea, constatând că aceasta avut „atitudini nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”.

Judecătoarea Ciocea, „pârâtă” şi de preşedintele Curţii de Apel Bucureşti

Oficiali din cadrul Inspecţiei Judiciare au declarat atunci, citaţi de Mediafax, că o nouă sesizare a fost depusă împotriva judecătoarei Ciocea. Preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, judecătoarea Lia Savonea, a înaintat reclamaţia după ce Lămâiţa Ciocea a intrat în greva foamei. Ciocea acuza conducerea instanţei că intenţionează să o mute în mod abuziv la o altă secţie, după ce aceea în care lucra a fost desfiinţată, şi semnalează că nu şi-a mai primit salariul.

Sesizarea de pe 12 martie este cea de-a şasea fomulată împotriva judecătoarei Ciocea. Pe rolul Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM au mai fost înregistrate, începând din 2013, cinci acţiuni disciplinare împotriva ei.

Printre aspectele vizate de Inspecţia Judiciară în cadrul acestor acţiuni disciplinare s-a numărat atitudinea nedemnă în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, avocaţi, experţi, martori sau justiţiabili, dar şi refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu.

Judecătoarea s-a ales anul trecut şi cu reducea indemnizaţiei

În septembrie 2013, CSM a decis, în cazul Lămâiţei Ciocea, reducerea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 20 la sută pe o perioadă de şase luni, după ce judecătoarea a întârziat, în repetate rânduri, să-şi motiveze hotărârile şi a refuzat nejustificat să primească la dosar cererile, concluziile, memoriile sau actele depuse de părţile din proces.

Lămâiţa Ciocea a mai fost sancţionată de CSM, în aprilie 2013, ca urmare a declaraţiilor făcute în Piaţa Universităţii, la 25 ianuarie 2012. Atunci, CSM a decis ca aceasta să fie mutată disciplinar, pentru trei luni, la Curtea de Apel Ploieşti.

Ciocea a spus, la protestele din Piaţa Universităţii, că preşedinta secţiei unde activează a înlocuit-o abuziv din completul care judeca un dosar în care era implicată o companie, încălcându-se astfel principiul continuităţii completului de judecată. Judecătoarea s-a adresat CSM, care i-a comunicat soluţia de respingere a plângerii, astfel că ea a decis să protesteze în Piaţa Univesităţii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

O judecătoare a Curţii de Apel Piteşti, exclusă din magistratură, iar o alta a fost sancţionată de CSM

Judecătoarea Veronica Bădescu, din cadrul Curţii de Apel Piteşti a fost exclusă din magistratură pentru abateri disciplinare. Această decizie a fost luată miercuri de Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care a stabilit şi sancţionarea Mihaelei Lămâiţa Ciocea, de la Curtea de Apel Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite