Scrisoare CSM către Parlament privind amendarea Codului Penal
0
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a trimis o scrisoare către Parlament în care atrage atenţia asupra efectelor negative ale fiecărui articol modificat în Codul Penal. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu a putut să spună decât că va deschide un dialog cu CSM pentru a discuta pe textele de legi modificate.
„Această propunere nu poate fi acceptată deoarece nu ţine seama de concepţia de ansamblu a legiuitorului român cu privire la conflictul de interese. Sub acelaşi aspect, prevederea condiţiei caracterului necuvenit al folosului material obţinut nu este justificată, dat fiind obiectul juridic special al acestei infracţiuni, respectiv relaţiile sociale referitoare la buna desfăşurare a activităţii de serviciu, activitate care nu se poate realiza în condiţiile îndeplinirii unor acte cu încălcarea principiilor imparţialităţii, integrităţii, transparenţei deciziei şi supremaţiei interesului public în exercitatea demnităţilor şi funcţiilor publice“, se arată în scrisoarea CSM.
CSM arată că, astfel, conflictul de interese nu poate presupune obţinerea unor foloase materiale necuvenite, întrucât incriminarea nu urmăreşte sancţionarea unor situaţii în care sunt încălcate normele legale care conferă temei şi justificare obţinerii unor foloase materiale, ci a situaţiilor în care exercitarea imparţială a atribuţiilor de serviciu ale funcţionarului public ar putea fi afectată.
CSM scrie că proiectele de modificare a Codului Penal au fost dezbătute în lipsa reprezentanţilor CSM şi fără să fie transmise spre avizare.
CSM susţine că nu este justificată nici modificarea propusă la alineatul 2 al art 253 indice 1 întrucât nu pot fi eliminate din sfera de conflict de interese activitatea de emitere, aprobare, adoptare sau semnare a actelor administrative, nici încheierea unui act sau hotărâre privind creaţia, dezvoltarea, pregătirea ştiinţifică, artistică, literară.
Prin aceste amendamente se ajunge la golirea de conţinut a reglementării infracţiunii de conflict de interese“, mai arătă în sursa citată.
CSM consideră că eliminarea din sfera noţiunilor de funcţionar public a parlamentarilor, aleşilor locali, preşedintelui nu este justificată şi că, prin aceste amendamente, se ajunge practic la exonerarea de răspundere penală a persoanelor vizate de aceasta pentru toate infracţiunile la care subiectul activ este un funcţionar public, fapt inadmisibil.
„Tot ce spune CSM trebuie luat în vedere“
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a confirmat sosirea unei scrisori din partea CSM, arătându-se deschis pentru un dialog cu CSM.
„Am trimis scrisoarea Comisiei juridice pentru a formula un punct de vedere şi pentru ca să avem un dialog cu CSM. Voi deschide un dialog cu CSM. Tot ce spune CSM trebuie luat în vedere, trebuie analizat şi discutat pe textele de lege“, a spus Zgonea.
Valeriu Zgonea a susţinut că CSM a fost consultat când a fost vorba despre modificările legate de sistem, pentru că altfel, CSM ar fi trebuit să emită opinii pentru toate proiectele de lege din Parlament.
Zgonea a adăugat că l-a rugat pe preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, să iniţieze dezbateri pentru aceste proiecte pentru ca fiecare instituţie să vină să-şi spună argumentele.
Pe aceeaşi temă:
Comisarul UE pentru Justiţie: „În România, lucrurile merg în direcţia greşită pe frontul combaterii corupţiei“
Ministrul Justiţiei ar fi de acord cu Legea amnistiei: Este o soluţie de a degreva penitenciarele
Legea amnistiei, amânată pentru 1 februarie. Zgonea: Nu renunţăm la noul Cod Penal