Video Noua magistrală de cale ferată Simeria - Arad. Șapte ani de la începerea lucrărilor, niciun tronson finalizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La șapte ani de la începerea lucrărilor la cele patru tronsoane din noua magistrală de cale ferată Simeria - Arad, de 141 de kilometri, investiția majoră în infrastructura de transporturi din vestul României este marcată de întârzieri.

Gara Simeria, stația de epocă de pe traseu Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL
Gara Simeria, stația de epocă de pe traseu Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL

Lucrările la cele patru tronsoane din noua magistrală de cale ferată din vestul României, Simeria - Arad (KM 614) au început în 2017, an în care Ministerul Transporturilor a atribuit contractele generoase pentru investițiile finanțate de statul român și Uniunea Europeană.

Investițiile trebuiau finalizate în 2023

În noiembrie 2017, Ministerul Transportului a anunțat semnarea contractului de finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, pentru investițiile care totalizat peste 9,5 miliarde de lei, 75 la sută din fonduri urmând să fie asigurate din Fondul de Coeziune, iar restul de la bugetul de stat.

Gara Devei - clădirea regulatorului de trafic feroviar. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Gara Devei - clădirea regulatorului de trafic feroviar. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

„Obiectul principal al cererii de finanțare este reprezentat de modernizarea a 141 de kilometri de cale ferată pe tronsonul Radna – Gurasada –Simeria în scopul creșterii vitezei maxime operaționale la 160 km/h pentru trenurile de pasageri și 120 km/h pentru trenurile de marfă și va contribui la reducerea în consecință a timpului de deplasare între localitățile Simeria și Arad de la 146 minute la 74 de minute. Perioada de implementare a Proiectului este de 111 luni, începând cu data de 1 ianuarie 2014 și finalizându-se la data de 1 martie 2023”, informa Ministerul Transporturilor.

Pod feroviar nou peste râul Mureș. la Brănișca. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL
Pod feroviar nou peste râul Mureș. la Brănișca. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL

În 2017 au început lucrările la cele patru tronsoane din magistrala feroviară proiectată pe valea Mureșului, în județele Hunedoara și Arad. Proiectul viza modernizarea infrastructurii feroviare și reconfigurarea traseului, astfel încât viteza de circulație a trenurilor să poată crește până la 160 de kilometri pe oră.

Au fost mărite lungimea și raza curbelor, unele curbe fiind eliminate, a fost crescută stabilitatea terasamentelor, iar nivelul liniei ferate în zonele inundabile a fost ridicat.

De asemenea, planurile cuprind construcția a 60 de kilometri de traseu complet nou de cale ferată, între Simeria şi Arad, a unor tuneluri, dar și ridicarea a nouă poduri peste Mureş, față de doar unul aflat de pe vechiul traseu, în Brănișca, în județul Hunedoara.

Lucrările întârziate în tuneluri

Dacă în vara anului 2018, declarațiile reprezentanților Căilor Ferate Române erau optimiste cu privire la finalizarea în termen a proiectelor, în anii următori constructorii s-au îndepărtat tot mai mult de termenul stabilit.

Gara Simeria. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL
Gara Simeria. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL

Dintre lucrările cu un grad mai ridicat de complexitate, podurile peste râul Mureș au fost ridicate, însă tunelurile feroviare proiectate pe valea Mureșului sunt încă în șantier și întârzie finalizarea investiției.

În județul Arad, tunelul Bătuța, cu o lungime de circa 650 de metri, a fost străpuns în ianuarie 2023, însă lucrările nu sunt complete.

„Tunelul Bata, sau Bătuța dacă vreți, a fost terminat însă nu poate fi pus în valoare din cauza mai multor blocaje. În special cele două consolidări uriașe de la sud (spre Simeria) care au așteptat timp de 6 ani (!) de la semnarea contractului scoaterea din circuitul forestier a pâlcurilor de pădure de pe versanți”, arată Asociația Pro Infrastructură, care a monitorizat investiția, pe pagina sa de Facebook.

Între satele Tisa și Sălciva de pe malul stâng al Mureșului, calea ferată va traversa un sector de circa doi kilometri cu tuneluri (video - Adevărul), însă lucrările de pe acest sector sunt mult întârziate, reclamă aceeași organizație neguvernamentală.

„La mijlocul lunii august vă spuneam că la omul sărac nici boii nu trag, așa că la tunelul lung au dat peste geologie nefavorabilă, adică s-a cam surpat puțin. Deci reproiectare, alți bani, altă distracție, plus timp. Tunelul scurt, Dumnezeu cu mila, este neînceput! Iar polata nu este nici ea terminată. Așadar, oficial noul termen contractual de finalizare este decembrie 2025. O glumă bună pe hârtie. Că în realitate vorbim de 2027”, arată Asociația Pro Infrastructură, pe Facebook.

Nici lucrările de modernizare a stațiilor CFR nu sunt finalizate. Gara din Deva (video -Adevărul) a rămas demolată pe jumătate, încă din luna iulie, iar lucrările au fost oprite aici în lipsa unor autorizații necesare demolării.

Cel puțin un an vor mai dura construcția magistralei de cale ferată din vestul României, arată un raport recent publicat de CFR. Deși au început în 2017, lucrările cele patru tronsoane au ajuns la stadii de execuție între 71 la sută și 95 la sută, potrivit informării CFR.

Calea ferată va trece prin județele Hunedoara și Arad, pe valea Mureșului, înlocuind parțial ruta primei căi ferate din Transilvania, Arad – Simeria – Alba Iulia, inaugurată în 1868.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite