Video Demolarea gării Devei stârnește controverse. Autoritățile au oprit lucrările derulate fără autorizații VIDEO
0Lucrările în Gara Deva au fost oprite, după ce un oficial al Ministerului Transporturilor a reclamat demolarea fără autorizație, în numai câteva zile, a clădirii de călători.

Inspectoratul de Stat în Construcții a controlat modul în care a fost demolată gara municipiului Deva, aflată în curs de restaurare, începând din anul 2022.
„În urma controlului în teren, a analizei proiectului tehnic, a documentelor încheiate până la data controlului și prezentate de executantul lucrărilor, în prezența reprezentantului beneficiarului, s-au dispus măsuri de oprire a continuării lucrărilor la acest obiectiv, de înștiințare a emitentului autorizației de construire în vederea actualizării DTAC, iar după caz, dacă se impune, se va emite o altă autorizație de construire/desființare, în vederea intrării în legalitate. Față de abaterile legale întâlnite în timpul controlului, vor fi luate măsuri”, a transmis, într-o adresă din 19 august 2024, Inspectoratul Județean de Construcții Hunedoara.
Gara, demolată parțial în câteva zile
La începutul lunii iulie, gara municipiului Deva a fost demolată pe jumătate în doar câteva zile, însă fără ca lucrările de demolare să fie autorizate de Ministerul Transporturilor, arăta Mara Paraipan, avertizor de integritate în cadrul ministerului.
„Când s-au apucat de lucrările de reabilitare au constatat că nu ține ceea ce s-a arătat în expertiză inițială, care a fost făcută, după părerea mea, din birou, fără să se facă sondaje și testări nedistructive a betonului și a fundațiilor. Constructorii au chemat din nou expertul, s-a făcut o nouă expertiză, probabil mai bine, cu simțul răspunderii și au constatat că această clădire nu îndeplinește cerințele pentru a fi reabilitată și a se putea construi acel ascensor și etajul trei parțial. Expertul a spus ok, îndeplinește condițiile de demolare. După ce au avut expertiza în mână, trebuiau să facă toate demersurile, să solicite Ministerului Transporturilor demolarea parțială sau totală a gării. Ei nu au făcut acest lucru, ci s-au apucat de demolare. Este caz penal ceea ce au făcut”, declara Mara Paraipan.
Lucrările la stația CFR Deva au început în 2018, în cadrul proiectului european de modernizare a infrastructurii feroviare pe magistrala Simeria - Arad.
Construcția celor patru tronsoane ale magistralei din vestul României, în lungime totală de 141 de kilometri, trebuia finalizată în 2021, potrivit proiectului inițial, însă cele mai optimiste estimări ale reprezentanților companiei de stat Căile Ferate Române vizează finalizarea lor până la sfârșitul anului 2025.
În stația CFR Deva, lucrările la infrastructura de cale ferată se află la final, însă modernizarea celor două clădiri din stația CFR, gara (clădirea de călători) și Regulatorul de circulație al stației au început abia în 2021 - 2022. Câteva luni mai târziu, tot în 2022, lucrările la gara Devei au fost suspendate, din cauza unor probleme legate de structura clădirii. Au fost necesare noi expertize, pentru ca specialiștii să poată stabili cât de rezistentă este construcția.
„Când au început să sape pentru a face recompartimentarea și consolidarea clădirii pentru lucrările la etajul trei s-a constatat că stâlpii nu sunt din beton, ci din bolțari, deci probabil nu puteau susține parțial etajul al treilea și liftul”, spune oficialul Ministerului Transporturilor.
În urma noii expertize tehnice, s-a constatat că actuala structură a clădirii nu are rezistența adecvată pentru a susține construcția unui ascensor și un nou etaj.
Gara trebuia modernizată și înălțată
Lucrările la clădirea de călători din Stația CFR Deva au fost reluate în primăvara anului 2024, iar în luna iunie, constructorii au demolat o parte din gara veche din anii ‘80. După o săptămână de lucru, clădirea vizată de demolare a fost transformată în moloz, iar utilajele au fost retrase de pe șantier.
Proiectul de reabilitare a gării din Deva viza amenajarea spațiilor de la parterul și primul etaj al acesteia, cu săli de aşteptare, grupuri sanitare, spaţii comerciale, birouri de informaţii şi bilete și o zonă de birouri cu accese individuale.
Etajul al doilea urma să fie recompartimentat, iar deasupra trebuia realizat, parţial, al treilea etaj, ca spaţiu expoziţional. Accesul la etajele 2 şi 3, urma să se facă și cu un lift panoramic, din sticlă, montat în exteriorul clădirii, cu vedere spre Cetatea medievală Deva.