Video Bijuteria orașului feroviar din vestul României. Cum s-a schimbat în doi ani gara Simeria VIDEO

0
Publicat:

În cei doi ani de la începerea lucrărilor de restaurare, clădirea de epocă a gării Simeriei, veche de peste un secol a redevenit cel mai atractiv monument al orașului feroviar din vestul României.

Gara Simeria. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Gara Simeria. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Stația CFR Simeria (video) a fost unul dintre cele mai importante noduri feroviare din România. Nodul feroviar leagă magistrala Arad - Alba Iulia - Cluj Napoca din centrul Transilvaniei de de magistrala Simeria - București care traversează Defileul Jiului și sudul României.

O altă ramificație din nodul feroviar ducea în Hunedoara, la combinatul siderurgic, cu peste 20.000 de salariați în trecut.

Gara din Simeria și clădirile feroviare învecinate, unele vechi de peste un secol, au avut de suferit în ultimele decenii odată cu declinul transporturilor feroviare.

Clădirile de epocă nu au mai fost îngrijite și s-au degradat. Înconjurată de numeroase construcții feroviare care nu au avut șansa reabilitării, gara din Simeria își recapătă, treptat, strălucirea din trecut.

Doi ani de lucrări la clădirea de călători din Simeria

În timp ce gara municipiului Deva, învecinat orașului Simeria, a fost demolată parțial (video), iar reconstrucția ei va întârzia modernizarea infrastructurii feroviare pe tronsonul Gurasada - Simeria, din vestul României, lucrările la clădirea de călători a stației CFR Simeria se apropie de final.

Gara din Simeria a intrat în șantier în anul 2022, iar până la sfârșitul acestui an, restaurarea clădirii construite în anii 1900 va trebui finalizată.Și lucrările la clădirea de călători au acumulat întârzieri, la fel ca lucrările pe toate cele patru tronsoane ale noii magistrale Simeria - Arad, începute în perioada 2017 - 2018.

Patru dintre cele cinci corpuri ale clădirii de călători au fost reabilitate, iar al cincilea se află în șantier. Un lift modern va fi pus în funcțiune în incinta clădirii de epocă și va face legătura între sălile gării și tunelul subteran, restaurat, care leagă clădirea de călători de peroane. Atât tunelul, cât și noua pasarelă pietonală a stației CFR , care traversează liniile ferate, nu sunt încă date în folosință.

Odată cu finalizarea lucrărilor, birourile feroviarilor vor fi relocate, iar spațiile destinate călătorilor vor fi redeschise. Lucrările vor continua apoi la alte două corpuri ale gării, după ce birourile angajaților vor putea fi mutate în sectoarele modernizate.

„Clădirea de călători SIMERIA - monument istoric - va avea spații moderne destinate publicului călător - parcare auto, sală de așteptare, case de bilete, grupuri sanitare, spațiu pentru bagaje şi birou de informaţii; spații destinate exclusiv persoanelor cu dizabilități - zone speciale de acces, casă de bilete și grupuri sanitare; zone comerciale și de exploatare feroviară”, arăta CFR Infrastructură.

Statția CFR Simeria, de patru ani în șantier

Clădirea monument din stația CFR Simeria a intrat în șantier mai târziu decât celelalte zone din nodul feroviar Simeria, la care se lucrează începând din toamna anului 2020.

La patru ani de la începerea lucrărilor, constructorii încă nu le-au finalizat, deși termenul estimat de realizare al proiectului era de trei ani.

„În stația CFR Simeria, lucrările de modernizare cuprind: opt linii de cale ferată, cu peron principal și peroane intermediare, inclusiv copertine, o pasarelă pietonală peste toate liniile din stație, cu acces la fiecare peron, asigură și legătura directă cu cele două zone ale orașului; un tunel pietonal reabilitat și prelungit pentru a asigura accesul și la peronul intermediar dintre liniile 4-5; panouri fonoabsorbante pe toată lungimea stației, în zonele unde clădirile se află la o distanță mai mică de 50 de metri față de axa celei mai apropiate linii CF; parcare auto și parcare pentru biciclete”, informa CFR Infrastructură.

Stația CFR Simeria a fost inaugurată în jurul anului 1868, odată cu deschiderea căii ferate Arad – Alba Iulia. Clădirea ei de călători a fost înființată în aceeași perioadă, însă în jurul anului 1900 a fost refăcută, datorită traficului feroviar tot mai mare din stația CFR Simeria

. În anul 1870, odată cu construcția căii ferate a cărbunelui Simeria – Petroșani (circa 80 de kilometri), gara Simeria a devenit un nod feroviar important al Transilvaniei. În anul 1884, a fost inaugurată și calea ferată Simeria – Hunedoara, care lega magistrala din vestul țării de uzinele metalurgice ale Hunedoarei.

În deceniile de comunism, nodul feroviar Simeria a funcționat la capacitatea maximă, însă după 1990, declinul mineritului, al industriei metalurgice, reducerea transportului de călători pe cale ferată și lipsa investițiilor în infrastructura feroviară au redus importanța nodului feroviar Simeria.

„Stația CFR Simeria, amplasată în aliniament și curbe cu raze de 800 și 1850 metri, reprezintă un important nod feroviar pentru zona vestică a rețelei. Stația Simeria este modernizată în cadrul programului de dezvotare a infrastructurii feroviare pe tronsonul 3 Gurasada - Ilia - Branișca - Mintia - Deva - Simeria, de 41 de kilometri, parte a Coridorului Rin-Dunăre, iar la finalul lucrărilor, gara din Simeria se va înscrie în tabloul celor mai moderne stații de cale ferată din România, peste 36 de kilometri de cale ferată dublă, din cei 41 de kilometri ai tronsonului, sunt finalizați”, informa recent CFR Infrastructură.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite