Nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% la trei luni de la vaccinarea anti-COVID, însă răspunsul imun rămâne puternic - STUDIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nivelul de anticorpi scade cu 66% după trei luni de la imunizarea anti-COVID-19.
Nivelul de anticorpi scade cu 66% după trei luni de la imunizarea anti-COVID-19.

Nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% la trei luni de la vaccinarea anti-COVID, însă răspunsul imun rămâne puternic, relevă un studiu. Doar 1.26% din totalul persoanelor vaccinate incluse în studiu s-au infectat cu Covid-19 după vaccinare, toţi pacienţii având forme uşoare, care nu au necesitat spitalizare.

Din totalul de 395 de persoane testate, 33 (8%) au mai înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi, după prima testare, iar persoanele supraponderale au înregistrat valori medii de anticorpi relativ mai mari decât cei normoponderali, sunt alte concluzii ale studiului.

După debutul primei etape de vaccinare, reţeaua medicală Regina Maria a înrolat în acest studiu un eşantion de 395 persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment în campania publică de vaccinare. Faza II a studiului constă în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de 3 luni după a doua doză de vaccin, urmând ca titrul de anticorpi să fie reevaluat la un interval de 6 luni postvaccinare, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice. Pentru a urmări dinamica serologică post-vaccinare, s-a măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologică marca Roche, bazată pe tehnica chemiluminiscenţei, cu evidenţierea şi titrarea anticorpilor lg anti-Spike.

„În această etapă a studiului, ne-am dorit să analizăm dinamica evoluţiei titrului de anticorpi la 3 luni de la începerea schemei de vaccinare şi, mai ales, modul în care răspunde organismul uman în faţa virusului. Concluziile noastre sunt îmbucurătoare, pentru că observăm că, deşi se înregistrează o scădere a cantităţii de anticorpi, eficienţa vaccinurilor rămâne la un nivel ridicat. Valoarea de referinţă analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depăşesc acest prag indică prezenţa anticorpilor specifici în eşantionul de produs biologic analizat”, a declarat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice.

Potrivit datelor colectate la 3 luni de la prima doză se observă o scădere a cantităţii de anticorpi, un fenomen normal care, însă, nu afectează eficienţa vaccinurilor.

”Scăderea este mai accentuată în cazul persoanelor care au dezvoltat titruri mari de anticorpi, imediat după rapel, însă vorbim de o scădere procentuală a nivelului anticorpilor. În medie, nivelul anticorpilor a scăzut, după 90 de zile de la prima doză de vaccin, de la 6.386 U/ml la 2.149 U/ml, procentul mediu de scădere fiind de 66%. În cazul pacienţilor post Covid, care au avut cantităţi iniţiale mai mari de anticorpi, scăderea a fost mai accentuată – un procent de aproximativ 70%, cantitatea medie de anticorpi păstrându-se în continuare mai crescută decât în cazul pacienţilor non-Covid. Media cantităţii de anticorpi pentru această categorie este de 5.115 U/ml, faţă 17.328 U/ml, cât era la 30 de zile post vaccinare. Spre diferenţă, cantitatea medie de anticorpi la 90 de zile pentru persoanele care nu au fost anterior infectate cu noul coronavirus este de 1.618 U/ml”, menţionează studiul.

Cantitatea maximă de anticorpi înregistrată în studiu, la 90 de zile de la prima doză de vaccin, este de 33.081 U/ml

1,26% din totalul persoanelor cuprinse în studiu s-au infectat cu SARS-CoV-2 după vaccinare.

Un procent de 8% - 33 din totalul celor 395 de persoane testate au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi faţă de testarea anterioară. Aceste creşteri au variat între 20U/ml şi 13.472 U/ml. 6 dintre aceşti pacienţi au declarat că au intrat în contact direct cu persoane diagnosticate cu Covid-19.

„Am acordat o atenţie deosebită în cazul celor 33 de persoane ce au înregistat creşteri ale nivelului de anticorpi. Toţi au realizat suplimentar testarea anticorpilor IgG anti-Nucleocapsidă, anticorpii specifici Covid-19, pentru a vedea dacă au trecut prin boală. Dintre aceştia, 3 persoane au dezvoltat astfel de anticorpi, toţi fiind anterior confirmaţi pozitiv prin testarea RT-PCR de diagnostic”, a menţionat Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog, Reţeaua de sănătate Regina Maria.

Din totalul persoanelor testate, doar 5 pacienţi au fost diagnosticaţi cu Covid-19 după vaccinare – un procent de 1.26% din totalul persoanelor vaccinate incluse în studiu. Toţi cei 5 pacienţi au făcut forme uşoare, care nu au necesitat spitalizare, ceea ce dovedeşte, încă o dată, eficacitatea vaccinurilor împotriva formelor grave şi a spitalizării. Aşa cum era de aşteptat, aceşti pacienţi au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi. Toate persoanele care au înregistrat creşteri ale titrului de anticorpi au fost testate pentru prezenţa anticorpilor IgG anti-Nucleocapsidă, care nu apar după vaccinare, 3 dintre rezultate indicând anticorpi specifici trecerii prin infecţie.

“Datele studiului indică faptul că există pacienţi care dezvoltă anticorpi chiar şi după trecerea celor 7 zile post rapel, când schema de vaccinare se consideră încheiată şi cantitatea de anticorpi îşi atinge potenţialul maxim. O creştere a anticorpilor în timp nu indică neapărat o posibilă infecţie sau un contact cu un pacient confirmat pozitiv, ci poate indica faptul că persoana în cauză dezvoltă anticorpi într-un timp mai lung de la momentul vaccinării”, declară Corina Cristea, Medic specialist Epidemiolog.

Persoanele supraponderale pot înregistra valori mai crescute ale nivelului de anticorpi

Datele din studiu indică o concluzie interesantă - indivizii supraponderali au înregistrat valori medii relativ mai mari decât cei normoponderali, atât la o lună după vaccinare, cât şi la 90 de zile. Scăderea titrului de anticorpi este mai puţin accentuată în cazul lor, inclusiv pentru cei care au trecut prin boală anterior vaccinării.

Astfel, pentru subiecţii supraponderali sau care pezentau forme de obezitate, cantitatea medie de anticorpi măsurată la 90 zile a fost de 2.544 U/ml, faţă de 1.856 U/ml cât a fost cantitatea medie în rândul pacienţilor normoponderali.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite