Muftiul, despre intenția arabilor de a-și construi moschee la Timișoara: „Este o situație îngrijorătoare“

0
Publicat:

Arabii din Timișoara se pregătesc să construiască o nouă moschee și totodată au început demersurile pentru recunoșterea ca minoritate etnică în România. În replică, Muftiatul Cultului Musulman din România spune că este o situație îngrijorătoare pentru comunitatea musulmană.

image png

Muftiul Iusuf Muurat Sursa arhivă Adevărul

Comunitatea arabă din România, din ce în ce mai numeroasă, vrea să fie reprezentată în Parlament, pentru a lua parte la deciziile de la nivel național. Pentru asta, la inițiativa comunității arabe din Timișoara, au început demersurile pentru recunoașterea arabilor ca minoritate etnică în România. Totodată, arabii din Timișoara au anunțat că se pregătesc să construiască o nouă moschee pe motiv că locul de rugăciune actual a devenit neîncăpător.

Muftiatul Cultului Musulman din România a luat atitudine față de pretențiile arabilor din Timișoara în special. „Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la apariția în spațiul public, în ultimele zile, a unei informații cu privire la demersurile întreprinse în vederea construirii unei moschei la Timișoara, de domnul Alim Sawfan, care se recomandă ca fiind imam și reprezentant al unei comunități de cetățeni arabi cu mult supradimensionată.

Este o situație îngrijorătoare pentru noi, ca instituție, dar și pentru comunitatea musulmană din România, stabilită de peste noua sute de ani pe aceste meleaguri, motiv pentru care suntem obligați să luăm atitudine în fața unor derapaje precum cel de față și să facem câteva precizări foarte importante atât pentru comunitatea musulmană, cât și pentru populația majoritară, indusă în eroare de afirmații nefondate“, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, Muftiatul Cultului Musulman este singura instituție de cult care îi reprezintă oficial pe credincioșii religiei islamice din România încă de la formarea statului român modern.

Una dintre atribuțiile instituției este aceea de a îndruma și a coordona toate activitățile religioase din cadrul comunităților musulmane. Asemenea altor instituții de cult oficiale, și în cazul Cultului Musulman există un cler care își desfășoară activitatea în cadrul instituției, în conformitate cu statutul și cu legislația românească în vigoare.

918 musulmani în Timișoara la ultimul recensământ

Conform ultimului recensământ al populației, în județul Timiș trăiesc 918 musulmani, nu 10.000, așa cum declară Alim Sawfan. Pe de altă parte, reprezentanții Muftiatului din România se întreabă în ce calitate prestează servicii religioase în Timișoara Alim Sawfan, având în vedere că în evidențele instituției nu figurează cu o diplomă recunoscută de statul român care să îi dea dreptul să desfășoare astfel de activități.

„Este regretabil că prin apariția în spațiul public a unor informații denaturate precum cele din ultimele zile populația este indusă în eroare, afectând grav imaginea comunității musulmane tradiționale din România, parte a modelului multicultural și interconfesional specific țării noastre, punând în pericol climatul de stabilitate, liniște și securitate al României și al poporului român. Atragem atenția public asupra acestor derapaje și facem apel la autoritățile statului să ne sprijine și să ia măsurile care se impun astfel încât legislația sa fie respectata , iar populația să se simtă în continuare în siguranță și protejată.

De asemenea, atragem atenția tuturor credincioșilor musulmani, indiferent de etnie, că libertatea de exprimare, libertatea religioasă, drepturile pe care minoritățile naționale le au prin Constituție și valorile democratice la care ne raportăm și de care noi ne bucurăm astăzi în România pot fi puse în pericol dacă nu gestionăm responsabil astfel de situații vulnerabile“, mai spun reprezentanții Muftiatului Cultului Musulman din România.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite