Motivele pentru care DNA a cerut arestarea lui Radu Mazăre: După ce primea mita, el emitea certificate într-o viteză ce depăşea limitele posibilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre a fost reţinut de procurori FOTO Mediafax
Radu Mazăre a fost reţinut de procurori FOTO Mediafax

După ce Radu Mazăre ar fi primit mita de un milion de euro de la dezvoltatorul unui mall, Primăria Constanţa ar fi emis certificatul de urbanism cu „promptitudine”, într-un termen ce „depăşea limitele posibilului”. Asta arată procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în referatul cu propunerea de arestare a edilului. Cu toate acestea, Curtea Supremă a decis, miercuri, ca Mazăre să fie cercetat în libertate.

În referatul cu propunere de arestare preventivă, procurorii prezintă mai multe situaţii în care primarul Radu Mazăre şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, fiind relatate momente în care acesta ar fi luat chiar mită, pentru atribuirea de contracte sau emiterea unor documente de către instituţia pe care o conduce.

Unul dintre cazurile în care Mazăre ar fi luat mită este cel privind construcţia unui mall în Constanţa.

Potrivit anchetatorilor, între 2006 şi 2009, Mazăre, prin intermediul omului de afaceri Sorin Strutinsky, a luat de la reprezentanţii unei firme suma de un milion de euro pentru a emite în cel mai scurt termen documentaţiile de urbanism necesare construcţiei unui mall, dezvoltat de această societate.

„Mita a fost primită sub forma unor contracte de publicitate încheiate cu o societate controlată de Mazăre Radu Ştefan, prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel. (.....) De remarcat că la data de 17 iulie 2007 este emisă autorizaţia de construire pentru mall, contractul de publicitate în valoare de un milion de euro găsit la percheziţia domiciliară este datat 5 august 2007, iar la data de 14 august 2007 este emisă autorizaţia de construire având ca obiect organizarea de şantier pentru acelaşi mall”, arată procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit documentului citat, toate aceste acte au fost emise de Primăria Constanţa „în termene foarte scurte, de câteva zile”. Mai mult, aceste lucruri s-ar fi întâmplat chiar dacă documentaţiile urbanistice erau emise, mai ales în cazul autorizaţiilor de construire, care presupuneau verificări mai ample, uneori cu întârziere.

„Întârzierile erau de ordinul săptămânilor. Această promptitudine în a emite actele necesare societăţii a depăşit chiar limitele posibilului. Astfel, din analiza documentelor puse la dispoziţie de Primăria Constanţa a rezultat că primarul Mazăre Radu Ştefan a prelungit valabilitatea autorizaţiei de la data de 18 iulie 2009 până la data de 18 iulie 2010 în baza unei cereri formulate de (.....) la data de 20 iulie 2009 (aşadar ulterioară datei de 18 iulie 2009), cerere înregistrată în cadrul Primăriei Constanţa la data de 14 iulie 2009 (adică la o dată situată înainte de emiterea cererii – cu alte cuvinte Primăria a primit la data de 14 iulie o cerere care nu era încă formulată, lucru care s-a întâmplat abia la 20 iulie). Din interpretarea logică a acestor date rezultă că autorizaţia a fost prelungită chiar în absenţa unei cereri din partea (.....) , cerere care a fost ulterior întocmită şi transmisă Primăriei. Totodată, se remarcă faptul că, între data la care Primăria pretinde că a primit cererea, respectiv 14 iulie 2009, şi data prelungirii autorizaţiei, respectiv 18 iulie 2009, au trecut doar patru zile, în condiţiile în care termenul mediu de emitere a unor astfel de documente era mult mai mare, uneori depăşind termenul maxim prevăzut de lege de 30 de zile", explică anchetatorii în referatul cu propunere de arestare a edilului.

Mita, diferită în funcţie de statutul funcţionarilor

Mai mult, procurorii au ajuns la concluzia că sumele percepute drept mită, în cadrul Primăriei Constanţa, erau diferite în funcţie de statutul funcţionarilor.

„Practica existentă la nivelul Primăriei Constanţa de a emite certificate de urbanism şi autorizaţii de construire contra unor sume de bani şi existenţa unor tarife diferite – mici pentru micii funcţionari şi de valoare foarte mare pentru înalţii funcţionari – a fost confirmată de (.....)", potrivit referatului.

În acelaşi document este explicat şi modul în care Radu Mazăre a ajuns să ia o mită de şapte milioane de euro de la reprezentanţii unei firme de salubrizare, pentru a le atribui un contract.

Astfel, procurorii arată că, în cadrul procedurii de selecţie a firmei de salubrizare, ar fi fost „înlăturaţi eventualii competitori”, prin faptul că li s-a cerut să aducă toate utilajele în Constanţa. Această condiţie a dus, în plus, şi la stabilirea unor preţuri supraevaluate de singura societate care a participat la licitaţie, profitând astfel de lipsa de concurenţă.

„Autoritatea contractantă a stabilit că doar pentru măturatul manual tariful este de 7 lei/1.000 mp, la care se adaugă maturatul mecanizat – 5 lei/1.000 mp, spălat străzi – 10 lei/1.000 mp, stropit străzi – 4 lei/1.000 mp, întreţinere curăţenie – 4 lei/1.000 mp, plus cheltuieli de deszăpezire. În acest mod s-a ajuns ca autoritatea contractantă să estimeze pentru un singur serviciu (de exemplu pentru spălat străzi - 10 lei/1000 mp) o sumă mai mare decât se plătea conform vechiului contract pentru toate serviciile de curăţenie (spălat, stropit, măturat manual, măturat mecanizat, întreţinere curăţenie, etc. - 7,5225 ron/1000 mp, tarif actualizat cu indicele de inflaţie)", arată anchetatorii.

Instanţa a respins cererea de arestare preventivă a lui Radu Mazăre

Procurorii anticorupţie au cerut, marţi, arestarea preventivă a lui Radu Mazăre, însă Curtea Supremă a respins propunerea acestora şi a decis ca primarul să fie cercetat în libertate, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Această decizie nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

În acelaşi dosar, procurorii au cerut emiterea unui mandat de arestare şi pe numele omului de afaceri Sorin Strutinsky, pentru complicitate la luare de mită, însă instanţa a respins şi această solicitare. Sorin Strutinsky este arestat în altă cauză.

Primarul municipiului Constanţa a fost reţinut luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru trei fapte de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi două fapte de conflict de interese.

Mazăre, cercetat şi pentru că ar fi primit 175.000 de euro de la om de afaceri

Primarul Radu Mazăre este cercetat de DNA în mai multe dosare. Concret, acesta este cercetat de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câştige contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul „Henri Coandă" din Constanţa.

Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara.

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre în 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi din Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

Primarul Radu Mazăre spunea, în octombrie 2014, că pentru vânzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia a fost trimis în judecată în 2008 de DNA Bucureşti, dar că în prezent este urmărit penal de DNA Constanţa pentru vânzarea unei jumătăţi din terenul respectiv, precizând că acuzaţiile sunt diferite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite