Motivare. Circumstanţele pentru care a primit Remus Truică o condamnare mai uşoară, de doar 4 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milionarul Remus Truică, fostul şef de cabinet al premierului Năstase şi fost consilier al lui Tăriceanu, a fost condamnat la doar patru ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării pădurii Snagov şi a Fermei Băneasa, un dosar cu prejudiciu de peste 145 de milioane de euro, pentru că milionarul este bine integrat în societate.

Curtea de Apel Braşov l-a găsit vinovat pe Truică de trafic de influenţă (care se pedepseşte cu până la 7 ani de închisoare) şi spălare de bani (care se pedepseşte cu până la 12 ani de închisoare), achitându-l de o altă acuzaţie de spălare de bani şi pentru complicitate la abuz în serviciu şi a constatat că infracţiunea de dare de mită s-a prescris.

În plus instanţa a dispus şi confiscarea specială de la Remus Truică a mai multor terenuri din Snagov în suprafaţă totală de 141.000 de metri pătraţi. 

În ceea ce priveşte individualizarea pedepsei, judecătorii au ţinut cont de faptul că omul de afaceri „este bine integrat în societate şi a desfăşurat afaceri pe teritorul României, fără să fi fost condamnat anterior pentru astfel de fapte”. 

La fel, o altă circumstanţă atenuantă a fost considerat şi faptul că acuzaţiile aduse celor implicaţi în acest caz erau din perioada 2006-2007. „Faptul ca pentru aceste fapte s-au mai facut cercetari anterior, dispunandu-se solutii de netrimitere in judecata, dupa care s-a redeschis urmarirea penala, aspecte care au avut ca rezultat diminuarea ecoului social al faptelor comise”, se arată în motivarea instanţei.

În acest dosar, procurorii susţin că Paul Lambrino a revendicat ilegal averea bunicului său, în contextul în care a cerut proprietăţi ale statului român date în folosinţă Casei Regale, aşa cum era cazul Fermei Regale de la Băneasa. În 2006, cel supranumit Paul Al României şi-a vândut drepturile succesorale companiei Reciplia condusă de Truică şi controlată de holdingul miliardarului evreu Beny Steinmetz, achitat în dosar. Gruparea ar fi reuşit apoi să dobândească terenurile prin corupţie şi protecţie la nivel înalt. De altfel, una din probele clare împotriva lui Truică a constituit-o chiar declaraţia de martor dată de aşa zis-ul prinţ. 

„Truică mi-a spus că are relaţii la nivel politic, că el este foarte interesat de Snagov şi Băneasa şi că poate să recupereze pentru noi. Mi-a spus că este prieten cu Adrian Năstase, că l-a ajutat să îşi pună banii în China, era mândru că era ideea lui cu China. Remus Truică a menţionat că este consilierul lui Tăriceanu pe care îl sfătuieşte în materie de afaceri, fiind în relaţii apropiate. Când am ezitat să semnăm, fiind nemulţumiţi de procentele luate de Truică, acesta ne-a spus că este ultima şansă pe care o avem, că altfel nu vom obţine nimic. Cu această ocazie ni s-a precizat că ei au acces inclusiv la Curtea Supremă, că dacă va fi nevoie, ne poate ajută la Curtea Supremă”, a spus acesta în faţa judecătorilor. 

Decizia instanţei nu este definitivă, procesul urmând a se muta la Curtea Supremă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite