Monica Macovei, după asasinarea liderului opoziţiei din Rusia: Este încă o dovadă că Putin e o ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Asasinarea liderului opoziţiei din Rusia este încă o dovadă că Putin e o ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii în Europa“, consideră europarlamentarul Monica Macovei, într-o postare pe site-ul de socializare Facebook. Reacţia Monicăi Macovei apare după ce Boris Nemţov, opozantul lui Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal în apropierea Kremlinului.

„Indiferent de negările şi explicaţiile de la Kremlin, acest asasinat dovedeşte că "sub Putin" este ca "sub Stalin", şi încă o dovadă că Putin a devenit o ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii în Europa. Boris Nemtsov s-a luptat pentru apărarea valorilor democratice în Rusia şi a plătit cu viaţa. Fie ca jertfa lui să nu fie în zadar, iar ruşii şi lumea întreagă să se trezească pentru a realiza pericolul pe care Putin îl reprezintă pentru Europa“, scrie Monica Macovei.

Europarlamentarul atrage atenţia şi politicienilor din România că Putin nu se va opri odată cu conflictul din Ucraina.

„Şi conducătorii României să se trezească. Putin duce un război de agresiune împotriva unui stat suveran şi independent, iar dacă nu este oprit în Ucraina, Putin va ajunge până la graniţa României“, a mai spus Macovei.

Aurescu: Indignare şi îngrijorare faţă de uciderea brutală a lui Nemţov

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a postat, sâmbătă, pe Twitter un mesaj referitor la uciderea fostului activist rus Boris Nemţov, exprimând "indignare şi îngrijorare" şi arătând că este nevoie de o anchetă corectă şi rapidă.

"Indignare şi îngrijorare faţă de uciderea brutală a activistului politic rus Boris Nemţov. Este nevoie de o anchetă corectă şi rapidă", menţionează Bogdan Aurescu, în textul postat de MAE pe contul oficial de Twitter.

Şi Theodor Paleologu îl bănuieşte pe Vladimir Putin că s-ar afla în spatele acestui asasinat din apropierea Kremlinului.

„Este Putin responsabil de asasinarea lui Boris Nemţov, mare figură reformatoare a epocii Elţin şi oponent al puterii actuale? Oricum, chiar dacă acest oribil asasinat nu a fost săvîrşit la comanda preşedintelui rus, este înfiorător că asemenea lucruri se întîmplă în Rusia“, scrie pe Facebook Theodor Paleologu.

Liderul opoziţiei ruse, asasinat

Politicianul rus Boris Nemţov, liderul opoziţiei ruse, asasinat în apropiere de Kremlin, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu o zi înainte de organizarea unui mare protest antiguvernamental la Moscova, era, de asemenea, cercetător în domeniul nuclear, un ecologist şi tatăl a patru copii. 

Nemţov a fondat numeroase mişcări de opoziţie după ce a părăsit Parlamentul rus în 2003 şi a fost copreşedintele Partidului Republican - Partidul Libertăţii Poporului din 2012. El a fost un critic vocal şi proeminent al lui Putin, denunţându-l pentru participarea Rusiei la criza din Ucraina, pentru deteriorarea situaţiei economice şi pentru corupţia care a înconjurat pregătirea Jocurilor Olimpice de la Soci din 2014. Totodată, Nemţov era un membru de seamă al mişcării liberale Solidarnost.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite