Modul controversat în care Cristi Borcea şi-a executat pedeapsa în Dosarul Transferurilor. Cum i-au devenit gardienii slugi personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristi Borcea, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării plajelor din Mamaia, a beneficiat de condiţii de lux în momentul în care şi-a executat pedeapsa din Dosarul Transferului, atunci când a fost încarcerat la penitenciarul Poarta Albă. Gardienii i-au fost slugi şi au făcut tot ce era necesar ca acestuia să nu-i lipsească nimic, ulterior fiind deschisă o anchetă în acest sens.

Concret, Borcea, care a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare în Dosarul Transferurilor, a trăit în penitenciarul poarta Alba în condiţii de VIP, lucru care a fost posibil cu complicitatea personalului închisorii. 

Concluzia s-a desprins dintr-un raport al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). În document se scrie negru pe alb că deţinutul a beneficiat de un regim privilegiat din partea şefilor închisorii, regim inimaginabil pentru puşcăriaşii de rând.

Cristian Borcea avea „intrările“ făcute la Penitenciarul Poarta Albă cu mult înainte să fie încarcerat aici. Astfel, şeful de la Dinamo a premeditat totul. Anticipând că va primi o pedeapsă cu executare, Borcea s-a grăbit să-şi ia viză de flotant la Constanţa. Aceeaşi manevră au făcut-o şi fraţii Giovani şi Victor Becali, condamnaţi şi ei în dosarul Transferurilor.

Aşa că, după pronunţarea sentinţei, cei trei au fost săltaţi de poliţişti de la noile domicilii şi încarceraţi la Poarta Albă. Odată ajuns aici, lui Borcea nu i-a lipsit aproape nimic din ce avea în libertate.

Gardienii i-au adus echipamente de fitness

Pentru a se face utili fostului şef de la Dinamo, conducerea Penitenciarului Poarta Albă i-a renovat celula, dotând-o ca pe o cameră de hotel: mochetă pe jos, televizor plasmă, frigider, calorifere electrice pe perioada iernii. Evident, de nota de plată s-a ocupat „oaspetele“. 

Ca să se menţină în formă, Cristian Borcea a cerut, iar gardienii au adus, echipamente de fitness.

El a putut să facă mişcare cu ajutorul unei benzi de alergat şi a unei biciclete medicinale. Borcea a primit chiar şi o cheie pentru a avea acces la un telefon instalat special pentru el în zona spălătoriei, în care ar fi trebuit să lucreze. Potrivit anchetei, Borcea ar fi vorbit la telefon chiar şi şi după ce se dădea stingerea, câte 50-70 de minute. El nu s-a omorât nici cu munca, dar i-a fost pontată activitatea, pentru a i se asigura reducerea pedepsei.

Ca să nu ducă lipsa femeilor din viaţa sa, Cristian Borcea a beneficiat şi de vizite peste numărul celor permise de regulament. Ancheta ANP a relevat faptul ca în celula lui Borcea nu s-au efectuat niciodată controale şi că acesta avea în celula parfumuri şi alte produse la care alţi deţinuţi nu au acces.

Sindicaliştii s-au autosesizat 

Reprezentanţii sindicatelor din penitenciare au declarat că în ultimul an de detenţie Cristian Borcea ar fi avut statut de „deţinut-vip”, beneficiind de 10 recompense cu permisiunea de ieşire din penitenciar. Aceste permisiuni au fost semnate chiar de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marian Dobrică, deoarece depăşeau limita de 24 de ore de libertate.

Fostul acţionar al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost eliberat, în luna iulie, din Penitenciarul Jilava după 4 ani şi 4 luni de închisoare, după ce magistraţii Tribunalului Ilfov au decis să-i admită cererea de eliberare condiţionată.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite