Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, acuzat că a luat mită două milione de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov FOTO Marian Iliescu
Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov FOTO Marian Iliescu

Ministrul Finanţelor Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, fiind suspectat că, în calitate de primar al oraşului Slatina, ar fi intervenit în favoarea unui om de afaceri în atribuirea unor contracte, cel din urmă promiţându-i 20 la sută din sumele încasate. La ieşirea din sediul DNA, Vâlcov le-a declarat jurnaliştilor că se consideră nevinovat şi că nu a luat mită.

UPDATE 21.30 Concret, anchetatorii acuză că el a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro.

În cursul anului 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

 Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA. 

În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului, iar din decembrie 2010 Vâlcov a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

Începând cu jumătatea anului 2012, în urma unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către Vâlcov.

În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu o persoană cu funcţie de conducere din cadrul Primăriei, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

Din materialul probator a rezultat că Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme. Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul unor persoane faţă de care se desfăşoară acte de urmărire penală, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani.

UPDATE 21.10 Ministrul Darius Vâlcov a ieşit de la sediul DNA, după o oră şi jumătate, dar a refuzat să dea detalii despre motivul audierilor. A menţionat, însă, că în perioada în care a fost primar la Slatina nu a cerut mită şi nici nu a oferit vreun serviciu în schimbul unor bani şi le-a declarat jurnaliştilor că nu este acuzat de luare de mită şi că nu a fost pus sub control judiciar. 

În comunicatul DNA se menţionează că audierile în dosarul pentru care a fost chemat Darius Vâlcov continuă. 


Ministrul Darius Vâlcov s-a arătat surprins că este adus şi a declarat că nu ştie în ce calitate se află la DNA sau despre ce dosar ar fi vorba. Acesta a intrat în sediul DNA în jurul orei 18. Ofiţerii DNA l-au adus pe ministru într-o maşină care a avut pe traseu şi antemergător o maşină a poliţiei.

Ministrul Vâlcov, care este şi senator PSD, a fost ridicat imediat după ce ar fi terminat o emisiune televizată unde se afla în calitate de invitat. Ministrul Finanţelor a fost aşteptat de ofiţeri, care l-au condus la sediul DNA. Vâlcov a participat la emisiunea Capital TV, de la B1TV, pe marginea noului Cod Fiscal.

Alte două persoane suspecte, aflate în legătură cu ministrul Darius Vâlcov, sunt aşteptate la DNA.

Darius Vâlcov este audiat în legătură cu fapte ce ar fi fost comise în calitate de primar al municipiului Slatina. Acesta a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012.

Darius Vâlcov a devenit primarul municipiului Slatina la doar 27 de ani, în 2004, fiind promovat de fostul preşedinte al statului Traian Băsescu. Ulterior, acesta a schimbat orientarea politică, iar cel care l-a susţinut a fost Victor Ponta, care l-a şi numit în guvernul său, iniţial la conducerea ministerului Bugetului, iar ulterior ministru al Finanţelor.

Darius Vâlcov este căsătorit cu fostul parlamentar Lavinia Şandru, actualmente realizatoare tv. Cei doi au împreună doi copii, iar naş de cununie este Cosmin Guşă.

Ştire în curs de actualizare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite