Proiecte de case pentru două familii. Avantaje, dezavantaje şi ce proiecte de duplexuri sunt acum în vogă pe piaţă
0
Având în vedere costurile de construcţie mai mici, posibilitatea de a locui împreună cu familia extinsă (fraţi şi familiile lor, alături de părinţi, spre exemplu), dar şi faptul că suprafaţa ocupată este mult mai bine fructificată decât în cazul unifamilialelor, tot mai mulţi români se orientează către proiecte de case pentru două familii.
Casele pentru două familii pot fi de mai multe feluri, cum sunt duplex-urile „în oglindă“ amplasate cu locuinţele una lângă cealaltă sau spate în spate, dar şi etajate – o locuinţă sus, una jos.
În ultima perioadă s-a remarcat varianta în care cele două locuinţe nu seamănă prea mult una cu cealaltă, tocmai pentru ca familiile care le ocupă să le schimbe reciproc, din când în când, înnoindu-şi astfel stilul de viaţă.
Proiecte de case pentru două familii. Avantaje
** Preţul pentru o casă duplex poate fi cu până la 30-40% mai mic decât al unei case clasice, deoarece se folosesc materiale mai puţine, terenul este mai mic, deci costurile de realizare sunt mai mici.
** Casa duplex te ajută să faci economie la utilităţi, deoarece spaţiul de încălzit şi luminat este mai mic, iar un perete este lipit de vecini, deci poţi profita de adăpostul şi căldura provenită de la ei.
** Apropierea şi împărţirea unui spaţiu cu altă familie îţi asigură securitatea casei, cât timp eşti plecat de acasă. În plus, operaţiunea de udare a plantelor din grădină ta o poate face şi vecinul.
** Preţul relativ mic al unei case duplex te poate determina să cumperi întreg duplexul şi să revinzi cealaltă jumătate cu un preţ mai bun, astfel încât să ieşi în câştig.
Case pentru două familii. Dezavantaje
** Împarţi casa cu o familie posibil străină (în cazurile în care se întâmplă astfel), chiar dacă în fapt fiecare are spaţiul său strict.
** Este ca la bloc, cu amendamentul că ai avantajele unei case pe pământ.
** Pierzi o parte din intimitate. Petrecerea în grădină o faci fie când sunt vecinii plecaţi, fie îi inviţi şi pe ei, mai ales dacă aveţi grădina/spaţiul pentru grătar în comun.
** Proiectele de case duplex au, de obicei, mărimea unor apartamente, deci vei beneficia de un spaţiu mai mic decât într-o casă unifamilială.
Proiecte de case pentru două familii. Variante de construcţie
Aproape toate aceste modele de case pentru două familii sunt demne de luat în seamă.
Poţi alege proiectele unde spaţiile comune sunt doar cele exterioare, sau poţi merge pe varianta unei case cu două intrări, care are spaţii comune pentru ambele familii, dar oferă şi zone de intimitate pentru fiecare familie.
Utilizarea în comun a unor spaţii (curte, cameră de zi, bucătărie şi unele anexe) poatr însemna o importantă economie pentru costurile totale ale construcţiei.
Economiile la buget se pot transfera în extinderea spaţiilor individuale sau într-o suprafaţă mai mare a grădinii sau pur şi simplu îi poţi investi în altceva.
Oricare din aceste modele de case pentru două familii are avantaje clare: un preţ mai mic pentru teren şi împărţirea cheltuielilor pentru utilităţi, în mai mică sau mai mare măsură, o mai bună gestionare a unor angajamente domestice şi avantajul de a avea alături fie o famile de prieteni foarte buni (pe care îi alegi) sau membri ai familiei tale.
Atenţie la spaţiile comune!
Oricare dintre modelele de case pentru două familii trebuie gândit cu atenţie, în cazul în care accepţi ideea unor spaţii comune, astfel încât zonele de intimitate ale fiecărei familii să fie strict delimitate şi respectate, iar utilizarea în comun a unora din încăperi sau anexe să nu devină o sursă de conflict şi tensiune.
O soluţie este aceea de a lăsa comun etajul, unde se află spaţiile de dormit, şi a delimita strict zonele de la parter.
Cele două familii au în comun pereţii casei conform proiectului de case pe verticală sau pe orizontală şi căi de comunicare doar într-o zonă anume a casei. În cazul în care alegi unul din acele modele de case pentru două familii cu etaj, orice combinaţie trebuie adaptată la realitatea celor două familii şi la nevoile lor.
Case pentru două familii. Modelul „cu etaj“
FOTO proiecte-case-online.ro

Casa supraetajată pentru două familii are o structură funcţională simplă, spaţiile fiind eficient compartimentate şi relaţionate. Pentru a răspunde cerintelor sitului, cele două apartamente au fost dispuse unul la parter şi cel de-al doilea la etaj. Proiectul poate fi modificat în funcţie de cerinţele beneficiarului (şi, desigur, adaptat la terenul acestuia).
Caracteristici:
- Tip clădire: casă pentru două familii
- Înălţime: parter + etaj
- Suprafaţa utilă: 192 mp
- Amprenta la sol: 138 mp
- Tehnologie: casă din BCA
- Acoperiş: pantă sub 30 grade înclinaţie
- Nr. camere: 4 camere
- Tip garaj: fără garaj
- Tip subsol: fără subsol
- Preţul proiectului: 960 de euro
Case pentru două familii. Modelul „dispus în oglindă“
FOTO proiecte-case-online.ro

Acest proiect de casă propune un imobil alcătuit din două locuinţe cuplate, identice ca alcătuire, dar dispuse în oglindă faţă de un perete comun. Din punct de vedere funcţional, fiecare din locuintele care alcătuiesc acest duplex este compusă din trei dormitoare, o cameră de zi, patru băi, o bucătărie, un loc de luat masa, un birou, o spălătorie, o sală de fitness şi două terase.
Caracteristici:
- Tip clădire: casă pentru două familii
- Înălţime: parter + etaj + mansardă
- Suprafaţa utilă: 560 mp
- Amprenta la sol: 105 mp
- Tehnologie: casă din cărămidă
- Acoperiş: pantă sub 36-40 grade înclinaţie
- Nr. camere: peste 6 camere
- Tip garaj: fără garaj
- Tip subsol: fără subsol
- Preţul proiectului: 1.000 de euro
Case pentru două familii. Modelul „cabană“
FOTO proiecte-case-online.ro

Din punct de vedere funcţional, fiecare din locuinţele ce alcatuiesc acest tip de duplex este compusă din patru dormitoare, o cameră de zi, trei băi, o bucătărie open space cu loc de luat masa, un birou, un garaj care comunică direct cu interiorul casei şi două terase la nivelul etajului.
Caracteristici:
- Tip clădire: casă pentru două familii
- Înălţime: parter + mansardă
- Suprafaţa utilă: 400 mp
- Amprenta la sol: 120 mp
- Tehnologie: casă din cărămidă
- Acoperiş: pantă sub 31-35 grade înclinaţie
- Nr. camere: peste 6 camere
- Tip garaj: garaj dublu, cu acces direct în interiorul casei
- Tip subsol: fără subsol
- Preţul proiectului: 1.100 de euro