Ministrul Apărării spune că mai pot cădea drone rusești în Delta Dunării

0
Publicat:

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat vineri, la Timişoara, că România este o ţară sigură la ora actuală, dar mai pot avea loc incidente precum cele petrecute recent în Deltă, unde au fost găsite resturi de drone ruseşti.

Prima dronă rusescă care a căsut în România a fost incendiată
Prima dronă rusescă care a căsut în România a fost incendiată

"România nu se află în conflict cu nimeni în acest moment. Eu am fost acolo (în Deltă, n.r.) încă de când s-au găsit resturile de drone. Posibilitatea ca astfel de incidente să apară, există, ca să vorbim în termeni realişti. Facem tot ce ţine de noi, şi am comunicat public măsurile suplimentare pe care le-am luat, după ce resturi de drone au fost găsite pe teritoriul României. Facem tot posibilul să asigurăm un climat de normalitate. În ceea ce priveşte siguranţa pe care o putem avea, da, România este o ţară sigură la ora actuală, este într-o perioadă de pace, dar nu putem să nu aducem în discuţie componenta de proximitate pe care acest război de agresiune (al Rusiei n.red.), război neprovocat, în proximitate şi la graniţele României, îl aduce pentru preocuparea pe care cetăţenii acestei ţări o au", a afirmat ministrul Tîlvăr, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.

Ministrul Apărării Naţionale a mai precizat, răspunzând presei, că sunt avute în vedere noi dotări pentru Armatei, însă sunt necesare şi evaluări în acest sens. "Trebuie să vedem cât mai multe variante şi, ţinând cont de suportul legislativ pe care îl avem, să luăm cele mai bune decizii. Este un subiect care preocupă opinia publică şi vrem să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor acesteia. Se preconizează dobândirea de echipamente care - ţinând seama de deciziile de la Vilnius, prin care România a reuşit să propună şi să profileze Marea Neagră ca fiind un spaţiu de interes din punct de vedere militar, ţinând cont că suntem la graniţa de est a Uniunii Europene şi a NATO - să ne permită ca Marea Neagră, din punct de vedere al securităţii, să fie o zonă sigură", a afirmat ministrul Angel Tîlvăr.

Atragerea tinerilor în sistem, prioritară

El a mai adăugat că atragerea tinerilor spre cariera militară rămâne una dintre preocupările Ministerului Apărării Naţionale, mai ales pe fondul plecărilor din armată şi a intrărilor relativ mici comparativ cu aşteptările. "Nu vă ascund că şi plecarea din sistem, unde au fost mai multe aspecte în discuţie, legate fie de incertitudini privind pensionarea sau că tot în sistemul de securitate naţională există zone mai atrăgătoare din punct de vedere al veniturilor, ne preocupă, dar la nivelul Ministerului facem tot ce depinde de noi pentru a opri acest fenomen", a mai afirmat Tîlvăr.

Ministrul Apărării Naţionale a fost prezent, vineri, la Timişoara, pentru a verifica stadiul în care Armata eliberează Stadionul CFR unde, în perioada pandemiei, a operat secţia Spitalul Modular de Campanie, o secţie externă a Spitalului Militar Timişoara în care au fost trataţi peste 1.400 de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2. Tot aici a funcţionat ulterior şi un centru de vaccinare anti-COVID-19.

"Facilitatea (de a trata bolnavii, n.r.) şi-a dovedit eficienţa, venind în sprijinul populaţiei. Vom elibera acest teren, aşa cum am convenit, de cele peste 100 de containere care au fost montate aici şi pe care le vom amplasa în alte locuri unde este nevoie de ele şi sperăm ca, într-un interval rezonabil, acest teren să-şi recapete destinaţia iniţială (să reintre în circuitul sportiv, n.r.). Aceste containere vor fi mutate în diverse locuri unde este nevoie de ele pentru realizarea misiunilor şi a obiectivelor pe care le au în locaţiile respective. Una dintre destinaţii va fi Timişoara, iar alta la Sebeş", a detaliat ministrul Angel Tîlvăr.

Pe parcursul vizitei la Timişoara, oficialul guvernamental s-a întâlnit cu reprezentanţii unei companii locale care produce echipamente militare importante pentru armată şi care angajează forţă de muncă. Programul deplasării mai include şi vizite la Brigada 18 Cercetare Supraveghere Decebal din Timişoara şi la Spitalul Militar.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite