Drona căzută în România. Iohannis: În situația de război la graniță, avem o situație fluidă | Reacția NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a recunoscut miercuri că bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României. Președintele Iohannis a avut o primă reacție, în cadrul discursului de la Summitul Celor Trei Mări care are loc azi la București.

Bucăți dintr-o dronă rusească au fost găsite în România
Bucăți dintr-o dronă rusească au fost găsite în România

UPDATE 21.20 Reacţia NATO, despre drona găsită la Tulcea: „Aliaţii şi-au exprimat o puternică solidaritate cu România”

România a informat aliaţii NATO despre faptul că a găsit pe teritoriul său resturi de la o posibilă dronă în cadrul reuniunii de miercuri a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliaţii şi-au exprimat o puternică solidaritate cu România, transmite purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.

„Autorităţile române au confirmat că resturi, posibil de la o dronă, au fost găsite pe teritoriul României, în apropierea graniţei cu Ucraina. Autorităţile române investighează incidentul. România a informat aliaţii NATO despre acest incident în cadrul reuniunii de astăzi a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliaţii şi-au exprimat o puternică solidaritate cu România”, se spune în declaraţia purtătorului de cuvânt.

„Începând de anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO şi-a sporit semnificativ prezenţa în regiunea Mării Negre”, reaminteşte Dylan White. Detalii aici

UPDATE 19.45 Iohannis, noi precizări despre drona căzută în România: Am informat aliații NATO. În situația de război la graniță avem o situație fluidă

Președintele României a venit cu noi precizări legate de urmele de dronă găsite pe teritoriul României, explicând faptul că ambasadorul României la NATO a informat Aliații despre evoluția situației din România.

  „În situația de război la graniță avem o situație fluidă. Azi avem altă stuație decât ieri. Asta este. Toată comunicarea noastră a fost făcută cu bună credință și în baza dovezilor. Nu putem să facem declarații în baza unor supoziții. MApN m-a informat – și sunt convins că de bună credință – că nu există astfel de piese (de dronă rusesă – n.red.), și asta a fost comunicarea făcută public. Între timp, situația s-a schimbat, au apărut astfel de piese, am dispus verificări profesioniste”, a spus miercuri Iohannis, referitor la schimbarea situației privind drona căzută pe teritoriul României. Detalii aici  

UPDATE 16.30 Iohannis, prima reacție: În cazul în care se confirmă, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă

Președintele României a anunțat că a solicitat o investigație urgentă și profesionistă, după ce bucăți dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul românesc. În situația în care se confirmă că drona aparține Rusiei, Iohannis a punctat că acest lucru reprezintă o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale.

„Înainte de a vorbi despre Summit, doresc să mă refer la informațiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă. Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire și am solicitat investigarea de urgență și profesionistă a provenienței acestor componente, precum și a momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României. În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”, a transmis Klaus Iohannis.

Președintele României a subliniat că atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene au loc la o distanță foarte mică de granița românească: „Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO. O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apărați, iar România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”. Detalii aici

UPDATE 15.25 Ministrul Apărării Naționale a venit cu noi precizări. Mă aflu împreună cu şeful Statului Major al Apărării şi cu şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, o vizită pe care am planificat-o pentru a vedea situaţia din teren, mai ales că, în ultima perioadă, atacurile neprovocate ale Rusiei împotriva Ucrainei s-au intensificat, atacuri care vizează facilităţi portuare şi de depozitare, dar atacuri care au loc în proximitatea României, la distanţe foarte mici de localităţi româneşti. Era normal, cred eu, să venim să îi asigurăm pe oameni şi de suportul nostru, dar şi să încercăm să explicăm cumva că România, la acest moment, nu se află în nicio formă de conflict şi că nu sunt semne de agresiune împotriva României. Aşa cum era normal să îi întrebăm ce putem face pentru ei în situaţia în care îşi doresc, de exemplu, ca pentru o perioadă cei din Plauru, unde sunt 25 de suflete, (...) fiind exact vizavi de portul din Ismail, dacă doresc să fie ajutaţi (...) în această perioadă, noi să o putem face", a afirmat ministrul, într-o declarație pentru Agerpres.

Demnitarul a confirmat că pe teritoriul României au fost identificate fragmente dintr-un echipament care ar putea fi asimilat unei drone.

După penultimul atac al Rusiei, noi am anunţat că, din datele pe care le aveam, şi aşa stau lucrurile din absolut toate datele pe care le aveam obţinute prin mijloacele pe care le avem la dispoziţie, nu a existat niciun element care să cadă pe teritoriul României, mă refer la niciun element de pericol. Încă de ieri după-amiază am avut indicii - pentru că noi am continuat căutarea, chiar şi după ce lucrurile erau, din punctul nostru de vedere de la acel moment, clare - am avut indicii că există un loc unde e posibil să fie identificate fragmente dintr-un echipament care ar putea fi asimilat unei drone. Echipele au mers acolo, au luat probele care se iau în astfel de situaţii (...) şi acum aceste probe sunt investigate, sunt analizate în cadrul laboratoarelor noastre pentru că, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul bucăţii de dronă Bayraktar care a fost găsită pe Marea Neagră, este normal să ştim exact sau să putem afla originea, capacitatea, tipul şi aşa mai departe", a adăugat Angel Tîlvăr.

Există o posibilitate rezonabilă ca să nu fi făcut explozie la impactul cu solul, ci pur şi simplu să fie căzut sau bucăţi din acest echipament să fi ajuns pe teritoriul românesc, lucru care nu ne bucură, (...) dar nu cred că putem vorbi de un atac şi, aşa cum am mai spus, cred că trebuie să ştim să facem distincţia între un act de agresiune şi un incident. Un incident, într-adevăr, nefericit, neplăcut, care ne stârneşte îngrijorarea, dar şi dorinţa de a condamna cu şi mai multă fermitate ceea ce Rusia face neprovocat împotriva unui stat suveran", a punctat ministrul Apărării.

UPDATE Bucăţile de dronă găsite pe teritoriul României ar putea sa fie mai vechi şi să nu provină de la atacul aerian rusesc asupra portului ucrainean Izmail, transmit surse guvernamentale, pentru Agerpres. Conform acestora, bucata se află la 100 de metri de apă, într-o zonă cu vegetaţie abundentă.

---

Pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuții în spațiu public și confirm că în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi de dronă. O să merg la Chilia, am fost aici la Plauru, sunt însoțit și de prefectul județului, am vorbit și cu primarul de aici și apoi o să merg la Galaţi, pentru că și Galaţiu, chiar dacă este la o distanță destul de mare de Reni, cred că este un oraș cu autoritățile pe care trebuie să discutăm din nou pentru a-i asigura de faptul că ne dorim ca România viața să se desfășoare normal, iar contribuția pe care ne-o putem aduce la asta este una pe care ne-o asumăm.Nu s-a pus problema pentru că nu sunt elemente care să genereze pericolul ca astfel de bucăți să reprezinte o amenințare”, a declarat ministrul Apărării miercuri, pentru Antena 3 CNN.

Angel Tîlvăr se află miercuri în zona unde au fost descoperite bucățile de dronă. Declarația ministrului vine după ce toate autoritățile, de la Ministerul Apărării, până la președintele Klaus Iohannis, au negat ferm că vreo dronă trimisă de ruși împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre ar fi căzut pe teritoriul României.

Analiștii de la GeoConfirmed, care se ocupă de geolocalizarea imaginilor care au legătură cu războiul din Ucraina, spun că o dronă rusească a căzut luni pe teritoriul țării noastre, confirmând informațiile Ucrainei, în timp ce oficialii au negat, potrivit HotNews.

Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe a afirmat de acum două zile că drone rusești au căzut și s-au detonat pe teritoriu românesc în timpul atacului din noaptea de 3 spre 4 septembrie, în zona Dunării, transmite Reuters.

VIDEO Bombardamentele de la Chilia Nouă / SURSA Martor

De altfel au apărut și filmulețe în ceea ce privește situația din zonă, în condițiile în care zona de sud vest a Ucrainei a fost bombardată în ultimele zile.

VIDEO Portul Chilia Nouă din Ucraina SURSA Martor

În dimineața de miercuri, 6 septembrie 2023, în portul Chilia Nouă din Ucraina, locurile bombardate încă ardeau, noi imagini fiind filmate de localnici.

La Chilia Nouă sunt încărcate barjele cu cereale, aduse de navele care tranzitează Canalul Bâstroe. 

VIDEO Portul Chilia Nouă din Ucraina SURSA Martor

Atacurile rusești par sa se fi concentrat asupra porturilor mici din Ucraina.

În noaptea de duminică spre luni, 3/4 septembrie 2023, localnici din Periprava (Tulcea), au fost de asemenea treziți din somn de bombardamentul asupra unui port ucrainean mic, situat la 800 de metri distanță de satul românesc.  Imediat după bombardament, ministrul de externe din Ucraina a susținut că două drone rusești ar fi căzut pe teritoriul românesc, informație negată cu desăvârșire de Ministerul Apărării Naționale din România. 

„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României. Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României“, era poziția autorităților române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite