Ministerul Fondurilor Europene, dar şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, vizate într-un dosar privind fraude cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descins, luni dimineaţă, la mai multe adrese din Capitală şi din patru judeţe din ţară, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene. Printre instituţiile vizate au fost şi Ministerul Fondurilor Europene, dar şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), cu sediul în Timişoara.

UPDATE Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a declarat că instituţia pe care o conduce a colaborat cu DNA şi o va face în continuare pentru combaterea infracţiunilor.

„Ministerul Fondurilor Europene a colaborat şi va colabora cu toate autorităţile abilitate în vederea constatării, combaterii şi sancţionării infracţiunilor sau oricăror fapte de corupţie. Din prima zi a mandatului mi-am asumat toleranţă zero faţă de orice acţiune care contravine legii. Toţi cei care au încălcat legea trebuie să plătească. România a câştigat încrederea Comisiei tocmai pentru că am luat măsuri de înlăturare a breşelor din sistem şi de creştere a gradului de transparenţă instituţională. De aceea, speculaţiile pe marginea unei anchete în derulare pot face mai mult rău decât bine. Fondurile europene sunt o chestiune de interes naţional, iar Ministerul Fondurilor Europene funcţionează în virtutea interesului naţional. Ce putem face este să lucrăm împreună – reprezentanţi ai instituţiilor statului, societate civilă şi reprezentanţi ai mass media – pentru ca România să aibă un viitor mai bun şi o imagine corectă în faţa partenerilor externi”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

UPDATE Conducerea ADR Vest spune, într-un comunicat de presă, că procurorii au ridicat, de la sediul instituţiei, documente depuse de beneficiari pentru obţinerea de fonduri europene prin patru proiecte ale Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013.

„Scopul acestei vizite (a reprezentanţilor DNA la sediul ADR Vest - n.r.) a fost acela de a verifica documentele din dosarele depuse de beneficiari în vederea obţinerii finanţării europene prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013. Acest program a fost preluat de către ADR Vest de la Autoritatea de Management pentru Programul Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013 în luna martie a anului 2013", spun reprezentanţii ADR Vest.

Directorul ADR Vest, Sorin Maxim, a spus că este vorba despre patru proiecte, dintre care unul a fost propus pentru reziliere, iar altul nu a fost avizat pentru plată, potrivit Mediafax.

„Procurorii DNA au cercetat documentele pentru patru proiecte pe Creşterea Competitivităţii Economice preluate de la fostul minister al Economiei şi care acum sunt la Ministerul Fondurilor Europene. Este vorba despre trei contracte şi unul aflat în rezervă. Din cele trei proiecte, unul a fost propus spre reziliere şi unul nu a fost avizat pentru plată. Perchezitiile nu au vizat instituţia noastră, ci aceste proiecte. Procurorii au ridicat acte", a declarat Sorin Maxim.

Infracţiunile ar fi fost comise în perioada 2007 - 2013

Procurorii DNA fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi a unor infracţiuni de fals, comise în perioada 2007 - 2013. 

Percheziţiile au avut loc la 23 de adrese din Capitală şi din judeţele Ilfov, Timiş, Caraş-Severin şi Teleorman, din care patru la sediile unor instituţii publice, iar restul la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane

Surse judiciare au declarat, potrivit Mediafax, că cele patru instituţii unde au avut loc percheziţi sunt Ministerul Fondurilor Europene, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM-POSDRU), Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (AM-POSCCE) şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest din Timişoara.

Procurorii sunt spijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

La Timişoara, în acest dosar au avut loc percheziţii şi la una dintre cele mai importante case de schimb valutar, din centrul oraşului, precum şi la un hotel, ambele unităţi fiind deţinute de acelaşi om de afaceri.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Percheziţii DNA la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, la hotelul şi la casa de schimb valutar Streliţia

Procurorii DNA au descins şi la cinci adrese din Timişoara. Printre acestea se află Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, o casă de schmb valutar şi hotelul Streliţia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite