Marian Vanghelie, reţinut pentru 24 de ore. Cum ascundea primarul banii din comisioane: cumpăra imobile prin firmele unor apropiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie lângă locuinţa sa, unde au loc percheziţii ale procurorilor DNA FOTO Mediafax
Marian Vanghelie lângă locuinţa sa, unde au loc percheziţii ale procurorilor DNA FOTO Mediafax

Mai multe percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţă, într-un dosar instrumentat de DNA, la sediul primăriei Sectorului 5, condusă de Marian Vanghelie, precum şi acasă la edil. Marian Vanghelie, suspect în dosarul în care e cercetat pentru abuz în serviciu, a fost reţinut pentru 24 de ore.

UPDATE 23.25 Marian Vanghelie a fost scos în cătuşe din sediul DNA şi dus în arestul Capitalei. la ieşirea din DNA a declarat că România „e ţara denunţurilor”. Avocatul edilului bucureştean, Cristi Ene, a declarat că procurorul de caz a tras concluzia că se impune reţinerea pentru 24 de ore a lui Vanghelie. Totodată, Ene a subliniat că „nu s-a precizat (n.r.-  de procurorul de caz) dacă va face sau nu propunere penttru arestare preventivă pentru 30 de zile. 

„Marian Vanghelie şi-a rezervat dreptul de a nu face declaraţii”, a mai spus avocatul lui Vanghelie care a punctat că edilul bucureştean vrea să studieze dosarul. 

UPDATE 23.10 Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost reţinut pentru 24 de ore. Edilul bucureştean îşi va petrece noaptea în arestul Poliţiei Capitalei.

UPDATE 22.25 Patru persoane implicate în dosarul Vanghelie au fost reţinute pentru 24 de ore. Reţinuţi de procurori au fost: Murgoci Adrian(şoferul lui Marian Vanghelie), Mircea Sorin Niculae (unchiul edilului bucureştean), Ciocan Laura (director general al Economat Sector 5 S.R.L) şi soţul acesteia.

UPDATE 22.15 Marian Vanghelia a fost adus la sediul DNA. Întrebat de reporteri dacă a luat mită, primarul sectorului 5 a declarat că: „O să vă convingeţi, o să vă convingeţi!”. Ulterior, i-a spus unei alte persoane aflate în faţa sa: „Ce frumoasă eşti?”.

UPDATE 19.15 Bogdan Georgescu, şeful Poliţiei Locale a Sectorului 5, a ajuns şi el la DNA. Acesta urmează să fie audiat în dosarul în care este cercetat primarul Marian Vanghelie.

UPDATE 18.50 Vărul lui Marian Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, a fost dus la sediul DNA. El va fi audiat în dosar în legătură cu comisioanele primite de primarul Sectorului 5 şi asunderea lor prin cumpărarea de imobile.

UPDATE 15.45 Surse apropiate anchetei susţin că în perioada 2007 până în prezent, „Marian-Daniel Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe Marin Dumitru să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de sumei de aproximativ 2 miliarde de lei (noi)“.

Comision de 20% pentru primarul Vanghelie

Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, se arată în documentele procurorilor, Marian-Daniel Vanghelie percepe un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între Primăria sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de către Marin Dumitru, pe de altă parte. Acest „comision” a fost plătit de către Marian Dumitru către Marian-Daniel Vanghelie prin intermediul unor persoane apropiate lui celor doi, respectiv prin intermediul lui Daniel-Nicolae Dinuţ şi Mircea-Sorin Niculae.

„Acest comision a fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către PREMIER PALACE SRL (societate controlată, prin intermediul unor societăţi tip off-shore, de către Marin Dumitru) şi societăţi comerciale controlate, prin interpuşi, de către Marian-Daniel Vanghelie, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.

Afaceri cu vărul, şoferul şi cu firma administrată de iubita sa

Din datele existente în cauză a reieşit că beneficiare a unor astfel de contracte (şi a sumelor de bani aferente acestora) au fost societăţile Bucureşti SA, Fashion Brand Management SRL (la ambele asociat fiind Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Marian Vanghelie, acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti S.A. şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L.), cea din urmă fiind administrată în fapt de către Niculescu-Mizil-Ştefănescu Oana, parlamentar), CALEX BUSINESS S.R.L. (societate controlată de către Bodea Tiberiu, apropiat al lui Vanghelie Marian-Daniel) şi Economat Sector 5 S.R.L. (director general Ciocan Laura, persoană apropiată lui Vanghelie Marian-Daniel)“, arată surse judiciare.

Pentru garantarea plăţii „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societăţii comerciale SPLAI SA, care are în proprietate numeroase imobile clădiri şi terenuri, unor persoane apropiate primarului Marian-Daniel Vanghelie. Din datele existente la dosar a reieşit că părţile sociale ale societăţii comerciale Eurowest S.R.L. (care deţine majoritatea acţiunilor la SPLAI S.A.) au fost cedate în favoarea lui Murgoci Adrian (şoferul lui Vanghelie Marian-Daniel).

„În perioada 2007 – prezent, numiţii Vanghelie Marian-Daniel (primarul Sectorului 5 Bucureşti) şi Niculae Mircea-Sorin au transferat bunuri (sume de bani) provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită (vizate de ordonanţa de începere a urmăririi penale date în cauză la data de 18 septembrie 2014), sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Inclusiv în prezent (începând cu o dată nedeterminată la acest moment), numita Niculescu-Mizil-Ştefănescu Oana, parlamentar, acţionând în calitate de administrator de fapt al societăţii comerciale comercială Fashion Brand Management S.R.L. (administrând în fapt activitatea comercială a patru magazine care funcţionează sub marca Tartine et Chocolat, situate în Bucureşti), calitate incompatibilă cu funcţia de parlamentar, a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, cu scopul de a obţine pentru această societate foloase necuvenite (constând în obţinerea în activitatea comercială a acesteia, tocmai ca urmare a exercitării de către numita Niculescu-Mizil-Ştefănescu Oana a influenţei conferite de funcţia publică deţinută, a unor venituri suplimentare substanţiale)“, explică sursele citate.

Avocatul „spion“ pentru Marian Vanghelie

În actele procurorilor apare şi numele avocatului Mihai Doru Giugula, care ar fi cules informaţii pentru Marian Vanghelie. „Începând cu luna septembrie 2014, până în prezent, numitul Giugula Mihai-Doru (avocat în baroul Bucureşti), acţionând din dispoziţia numitului Vanghelie Marian-Daniel şi cu scopul de a împiedica tragerea acestuia la răspundere penală, a acordat numitului Dumitru Marin - în mod formal şi nesolicitat de către beneficiar/client - asistenţă juridică în dosarul penal nr. 486/P/2014 Tribunalului Bucureşti (în care acesta este cercetat pentru comitere unor infracţiuni de evaziune fiscală), acţionând în vederea obţinerii, în urma studierii dosarului şi participării la actele de urmărire penală, de informaţii care îl interesau pe Vanghelie Marian-Daniel şi în vederea influenţării numitului Dumitru Marin să nu facă declaraţii incriminatorii pentru Vanghelie Marian-Daniel“, se arată în documentele procurorilor.
 

UPDATE 15.00 Oana Niculescu Mizil şi-a depus, joi, la Parlament, demisia din calitatea de deputat, după ce a făcut anunţul în acest sens în declaraţiile de presă susţinute la ieşirea din sediul DNA, unde a fost audiată.

Potrivit procedurilor, această demisie din calitatea de deputat va ajunge la şedinţa Biroului Permanent şi apoi va trebui anunţată în plenul Camerei. Demisia va fi oficială atunci când aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 14.50 Deputatul Oana Niculescu Mizil a declarat la ieşirea din sediul DNA că va demisiona din Parlament pentru a nu îngreuna ancheta. Mizil nu a recunoscut că a condus o firmă, operaţiune incompatibilă cu funcţia de deputat.

Oana Mizil a declarat jurnaliştilor că este însărcinată şi va avea un copil cu Marian Vanghelie.

„Am calitatea de suspect. Acuzaţia este că am participat într-o firmă, dar nu este adevărat nimic. Vă anunţ că astăzi îmi depun demisia din calitatea de deputat pentru că nu vreau să fie un impediment în faţa justiţiei şi sunt un om corect. Întrebată daca este însărcinată, Oana Mizil a răspuns: " Într-adevăr sunt însărcinată, Marian are al doilea băiat". Întrebată daca acest dosar îi poate risca viitorul, ţinând cont că are deja o condamnare. Deputatul a replicat că nu crede pentru că se consideră nevinovată. În legătură cu administrarea societatii comerciale, aceasta a precizat că " nu am administrat niciun magazin. Din contră, am consiliat. Pur şi simplu mă consider nevinovată pentru că îmi place moda, nu am ce să fac, nu am putut să stau departe de modă, asta a fost primul meu hobby“, a spus Oana Niculescu Mizil la ieşirea din sediul DNA.

UPDATE 14.20 Parcheziţiile la locuinţa primarului Sectorului 5 s-au încheiat, iar Marian Vanghelie a fost urcat într-o maşină împreună cu jandarmi şi dus la Primăria Sectorului 5, unde continuă percheziţiile. Avocatul său, Cezar Bivolaru, susţine că ulterior, la finalizarea percheziţiilor de la primărie, Marian Vanghelie va fi dus la sediul DNA.

UPDATE 14.00 Primarul Marian Vanghelie a declarat la Digi24 că nu are niciun cont, în afară de cardul de serviciu, că nu a încasat niciun ban, iar atribuirea contractelor s-a făcut în baza licitaţiilor publice.

„Nu vi se pare că un pic, ceva nu se bate? Aţi auzit de mine că am conturi? Dacă găsiţi vreun cont al meu în afară de cardul de serviciu, mă împuşc în cap în piaţa publică”, a spus primarul Sectorului 5.

Întrebat în legătură cu percheziţiile desfăşurate la domiciliul său, Marian Vanghelie a afirmat că s-au găsit doar „lucruri lumeşti”: „Nu s-au găsit nici zecile de milioane de euro la mine acasă, nu e niciun leu pe aici, am doar nişte ceasuri. Cum ar zice patriahul Daniel, lucruri lumeşti. Nu am luat niciun ban”.

Vanghelie a afirmat că după verificările de la locuinţa sa urmează percheziţiile la primărie, unde va trebui să meargă însoţit de avocat.

În legătură cu reabilitarea blocurilor din sector, Vanghelie a spus că atribuirea contractelor s-a făcut în baza unor licitaţii publice şi că au fost mai multe firme care au câştigat şi au lucrat. Vanghelie bănuieşte că ancheta împotriva sa ar avea la bază un denunţ, edilul a afirmat că acest lucru este posibil: „Dacă nu ar exista denunţuri, cum am mai trăi noi? Există posibilitatea ca aproape 10 milioane de români să denunţe pe ceilalţi zece. Bănuiesc că e vreun denunţ”.

Ceasuri şi documente ridicate de la Vanghelie

Procurorii anticorupţie au ridicat, în urma percheziţiilor care au avut loc la locuinţa primarului Marian Vanghelie, şase ceasuri, precum şi documentele pentru un teren care îi aparţine fostei soacre a edilului, a afirmat avocatul acestuia, Cezar Bivolaru.

Apărătorul edilului a explicat, la ieşirea din casa primarului, că nu ştie motivul pentru care au fost ridicate ceasurile, însă ele sunt trecute în declaraţia de avere a lui Marian Vanghelie.

"Nu ştiu de ce s-au solicitat asemenea obiecte. Le-au căutat, iar domnul primar le-a predat. Sunt ceasuri care oricum apar în declaraţiile lui de avere începând cu anul 2000, pe care le puteţi găsi pe site. (...) Ceasurile sunt cumpărate de domnul primar. E vorba de cinci sau şase ceasuri", a spus avocatul.

Cezar Bivolaru a adăugat că procurorii au ridicat şi documentele legate de un teren aflat în proprietatea fostei socare a lui Marian Vanghelie.

"Sunt câteva înscrisuri, care nu au nicio legătură cu firma Calex. Sunt înscrisuri ale fostei soţii a domnului Vanghelie, cu un teren al mamei fostei soţii al domnului Vanghelie. (...) Documentele erau într-o mapă. S-au uitat pe acte şi au văzut că privesc un teren. Terenul este pe numele mamei doamnei. Proprietatea a fost dobândită în 1993, prin reconstituirea dreptului de proprietate. Cred că este în afara Bucureştiului", a mai spus avocatul lui Marian Vanghelie.
 

UPDATE 11. 40 Avocatul lui Marian Vanghelie a comentat percheziţiile DNA. „Este suspect de abuz în serviciu. Nu ştiu nimic de prejudiciu. Sunt sigur că nu a perceput comisioane. Domnul Vanghelie a fost luat de acasă de la doamna Oana Mizil. Domnul Vanghelie are calitatea de suspect, iar Oana Mizil nu poate avea nicio calitate pentru că este deputat în Parlamentul României. Nu cunosc despre acuzaţiile de luare de mită“, a declarat avocat Cezar Bivolaru.

UPDATE 11.10  Deputatul independent Oana Niculescu Mizil, iubita lui Marian Vanghelie, a ajuns la sediul DNA cu autoturismul propriu, dar escortată de o maşină a DNA. Pe numele ei fusese eliberat un mandat de aducere, însă i s-a permis să meargă la sediul DNA cu maşina personală. 

Aceasta a declarat că nu ştie de ce a fost chemată la Direcţia Naţională Anticorupţie. „Nu sunt suspectă. Doamne fereşte! Nu are niciun comision, vă spun eu. Chiar nu am ştiut nimic“, a spus Oana Mizil la intrarea în sediul DNA.

Surse judiciare susţin că Oana Niculescu Mizil este acuzată de activităţi incompatibile cu funcţia de deputat.

Deputatul PSD Oana Niculescu Mizil, iubita lui Marian Vanghelie, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie FOTO Mediafax  

Oana Niculescu Mizil foto Mediafax

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii „efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2007 – 2015“.  Concret, este vorba despre contracte de reabilitare ale unor clădiri. Valoarea contractelor, spun surse apropiate anchetei, se ridică la două miliarde de lei.

„În cursul zilei de 12 martie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 9 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, din care două sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice“, se mai arată în comunicat.  

Percheziţii se desfăşoară şi la sediul firmei Calex Business.

Primarul Marian Vanghelie percepea comisioane de aproximativ 20% pentru atribuirea şi plata anumitor lucrări, au precizat surse judiciare. Aceleaşi surse susţin că primarul Sectorului 5 ar fi făcut chiar şi reduceri la comisioanele ce ar fi fost percepute în unele cazuri.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi a Grupului de Lucru pentru Combaterea şi Documentarea Infracţiunilor de Evaziune Fiscală şi Spălarea Banilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Procurorii au mai făcut percheziţii, la începutul lunii septembrie 2014, la ADP Sector 5, într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 35 de milioane de lei,

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, Partidul Social Românesc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite