MApN a corectat termenii licitației pentru rachete antiaeriene cu rază scurtă, după ce au fost urcate date eronate pe SEAP

0
Publicat:

La redactarea documentelor procedurii de achiziție de sisteme antiaeriene cu rachete pe rază scurtă și foarte scurtă (VSHORAD / SHORAD), care asigură protecția împotriva dronelor, elicopterelor, dar și a avionelor care zboară la mică înalțime, responsabilii Ministerului Apărării Naționale (MApN) au scăpat o serie de greșeli, iar pentru corectarea acestora licitația a fost suspendată câteva zile. 

Rachete antiaeriene portabile sunt foarte eficiente în luptă
Rachete antiaeriene portabile sunt foarte eficiente în luptă

Concret, anul trecut, MApN a postat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) anunțul pentru achiziționarea acestor sisteme de armament care ar avea un rol hotărâtor dacă s-ar pune probleme distrugerii dronelor rusești care atacă porturile ucrainene de la Dunăre, dar mai „scapă” pe teritoriul României.

Problemele de redactare a documentelor licitației au fost descoperite în luna ianuarie, când procedura a și fost suspendată pentru corectarea greșelilor. A fost trecut eronat inclusiv termenul limita pentru primirea cererilor de participare. Și nu s-a greșit cu puțin pentru că în documentul inițial acest termen era 8 ianuarie când în realitate trebuia să figureze 8 februarie. Apoi, au fost schimbate și o serie de cerințe la capitolul „Denumire criteriu selecție la «III.1.2) Situația economică și financiară»” a ofertantului.

Calitatea, cel mai important criteriu

În fine, în această procedură de licitație, câștigătorul va fi ales în baza celui mai bun raport calitate-preț, în care prețul ofertei va însemna 30%, soluția tehnică va fi cel mai important criteriu ( 50%), iar termenul de livrare propus va avea o pondere de 20%.

Conform unor surse programul vizează achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD/VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a 9 sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Prețul estimativ al acestor sisteme este de în jur de 2 miliarde de euro.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite