LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii au bombardat accidental un oraș pe care îl ocupă în Ucraina. O nouă lege a mobilizării pe cale de adoptare la Kiev
0Ucraina anunță că înregistrează un deficit de rachete antiaeriene ghidate, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz face apel la consolidarea eforturilor aliaților din UE privind susținerea forțelor armate ale Kievului. O nouă lege a mobilizării este pe cale de adoptare la Kiev. Rusia a bombardat accidental un oraș pe care îl ocupă în estul Ucrainei.
UPDATE Opozantul rus Aleksei Navalnîi, transferat recent într-o colonie penitenciară îndepărtată din Arctica, a anunţat marţi că a fost plasat din nou la izolare pentru o săptămână.
Aleksei Navalnîi, 47 de ani, a fost transferat în decembrie într-o tabără de detenție de tip gulag din districtul autonom Iamalia-Neneția. Opozantul rus dispăruse timp de aproape trei săptămâni pe parcursul acestui transfer într-o zonă foarte izolată din nordul Rusiei.
Susţinătorii săi afirmă că autorităţile ruse caută să-l izoleze şi mai mult odată cu apropierea așa-ziselor alegeri prezidenţiale programate pentru 15-17 martie și organizate doar pentru a-l legitima pe Vladimir Putin ca „președinte”.
Marţi, Aleksei Navalnîi, cel mai influent opozant al regimului Putin, a anunţat pe reţelele sociale că a primit „şapte zile de izolare” sub motivul că nu s-a identificat corect. Detalii aici
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa personal la Forumul Economic Mondial de la Davos, a anunţat marţi preşedintele acestui for, Borge Brende.
Duminică, în ajunul începerii reuniunii anuale din Alpii Elveţieni a liderilor lumii politice, de afaceri şi financiare, la Davos va avea loc o întâlnire consacrată Ucrainei la care vor lua parte consilieri de securitate şi oficiali de rang înalt din circa 70 de ţări. Detalii aici
UPDATE Kremlinul a promis că va face „totul” pentru a opri bombardamentele în regiunea rusă Belgorod, devenită ţinta a numeroase atacuri ale armatei ucrainene în urma raidurilor efectuate de armata invadatoare asupra unor ţinte din interiorul Ucrainei.
În afară de Belgorod, forțele armate ale Kievului au luat la țintă și regiunea rusă Kursk, unde două drone ucrainene au vizat marți o instalaţie petrolieră, provocând un incendiu şi trei răniţi.
Comentând de la Moscova asupra operaţiunilor militare din Ucraina, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a spus la o reuniune cu ofiţerii superiori din armata rusă că aceasta a preluat din nou „iniţiativa strategică pe toată linia frontului”, în pofida lipsei unor câştiguri teritoriale majore. Detalii aici
UPDATE Președintele României, Klaus Iohannis, și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au discutat, marți, la telefon, fiind abordate teme atât legate de securitate regională, dar și referitoare la relațiile între cele două state, inclusiv respectarea drepturilor românilor în țara vecină. Detalii aici
UPDATE Casa Albă a convocat luni actori din sectoarele capitalului de risc, tehnologiei și apărării la o reuniune menită dezbaterii unei strategii de înarmare a Ucrainei cu sisteme avansate, relatează Reuters.
Reuniunea, care a durat timp de cinci ore, a fost organizată de consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.
Printre invitații la reuniune au figurat reprezentanți ai unor companii precum Fortem Aerospace, Palantir Technologies și producătorul de drone Skydio.
Reuniunea a avut loc în scopul de a „ajuta Ucraina să depășească provocările tehnologice cheie pe care le-au identificat” ca fiind un obstacol în reluarea inițiativei pe câmpul de luptă, a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt din cadrul administrației Biden. Detalii aici
UPDATE Rusia a început să folosească momeli pe rachetele sale în cadrul unei noi tactici care pune în dificultate rachetele Stinger, a dezvăluit un soldat ucrainean.
Soldatul, identificat drept Roman, a declarat în această lună pentru AFP că munca sa de operare a rachetelor antiaeriene Stinger lansate de pe umăr a devenit mai complicată.
„Rușii trag acum rachete care lansează momeli în cursul zborului, precum cele de pe avioane sau elicoptere. Asta nu s-a mai întâmplat înainte și este o problemă pentru rachetele Stinger”, a spus el. Detalii aici
UPDATE Oraşul italian Modena a blocat, marţi, utilizarea unei săli publice pentru găzduirea unui eveniment privat consacrat „reconstrucţiei” oraşului ucrainean Mariupol, afirmând că respectivul eveniment pare să sprijine în mod deschis războiul purtat de Rusia contra Ucrainei.
La conferinţa „Mariupol. Renaştere după război”, organizată de Asociaţia culturală Rusia - Emilia-Romagna şi programat pentru 20 ianuarie, urmau să fie dezbătute propuneri de reconstrucţie a oraşului ucrainean, printre invitaţi fiind consulul general al Rusiei la Milano, Dmitri Ştodin.
Lista invitaţilor nu pare a fi în concordanţă cu angajamentul de a nu practica ideologii rasiste sau fasciste şi că se încalcă promisiunea Italiei de a promova pacea şi relaţiile internaţionale, explică administrația orașului Modena.
Ambasadorul Ucrainei la Roma, Iaroslav Melnik, a calificat evenimentul drept „o jignire deschisă la adresa memoriei miilor de victime civile”.
UPDATE Oficiul de Coordonare pentru Afaceri Umanitare al ONU şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) vor solicita comunităţii internaţionale 4,1 miliarde de dolari pentru a finanţa anul acesta ajutorul umanitar destinat Ucrainei, ţară care luna viitoare ar urma să intre în cel de-al treilea an de război cu Rusia.
Din această sumă, 3,1 miliarde vor fi alocate activităţilor umanitare în interiorul Ucrainei şi diferenţa de un miliard de dolari comunităţilor de refugiaţi ucraineni din alte ţări, în special europene. Circa 14,6 milioane de persoane, respectiv 40% din populaţia ucraineană, au nevoie de ajutoare umanitare, relatează EFE, potrivit Agerpres.
UPDATE Suedia, țară cunoscută pentru neutralitatea sa în conflictele internaționale, se confruntă acum cu posibilitatea unui război.
Cel puțin asta transmit actori importanți din această țară în domeniul securității, printre care se numără ministrul Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, și comandantul-șef al țării, Micael Bydén, care au atras atenția asupra nevoii de creștere a rezilienței, inclusiv în rândul populației civile. Detalii aici
UPDATE Un jurnalist rus de război a fost găsit mort după ce a denunțat „corupția gigantică” din orașul ocupat Mariupol din sudul Ucrainei și a promis că va publica informații în acest sens.
Trupul neînsuflețit al lui Aleksandr Rîbin, 39 de ani, a fost descoperit sâmbătă într-o parcare de pe marginea unei autostrăzi din apropiere de Șahtî, în regiunea Rostov, situată în sud-vestul părții europene a Federației Ruse.
Rîbin a fost găsit mort la câteva zile după o călătorie la Mariupol, prilej cu care a criticat „corupția gigantică” ce afectează așa-zisa reconstrucție a acestui oraș din regiunea Donețk devastat și ocupat de Rusia în mai 2022 și a deplâns situația localnicilor.
„Anul 2023, din punctul meu de vedere, nu a fost deloc mai ușor pentru locuitorii din Mariupol decât 2022”, a declarat el într-o transmisiune în direct pe canalul de YouTube Rabkor. Detalii aici
UPDATE Kremlinul a refuzat să comenteze marţi afirmaţiile Washingtonului și Kievului potrivit cărora armata rusă a lansat rachete nord-coreene asupra unor ţinte ucrainene. În schimb, a acuzat armata ucraineană că foloseşte rachete produse în Occident pentru a lovi ţinte din teritoriul rus. Detalii aici
UPDATE Kiborg, un grup de hackeri ucraineni, a dezvăluit întreaga bază de date a celei mai mari bănci private din Rusia, Alfa Bank.
Datele publicate conțin nume, numere de telefon şi numere de conturi bancare ale milioanelor de clienţi fizici și juridici ai băncii deţinute din 2004 de oligarhul ruso-israelian Mihail Fridman, sancţionat de Statele Unite pentru legăturile sale cu Kremlinul.
Presa ucraineană mai scrie marţi despre un alt atac cibernetic, efectuat de grupul de hackeri ucraineni Blackjack, împotriva unui furnizor de internet din regiunea Moscovei.
„Informaticieni din grupul Blackjack, care au probabil legături cu SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei, n. red.), au atacat furnizorul de internet M9com din Moscova şi i-au distrus serverele”, a declarat o sursă din SBU pentru agenţia oficială de presă Ukrinform.
În același timp, focus.ua relatează că Direcția Principală de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a obținut 100 gigabytes de date clasificate privind evoluțiile militare ale Rusiei, incluzând detalii tehnice și software-uri privind capacități militare existente și în fază de proiectare. Detalii aici
UPDATE Ucraina consideră că peste 19.500 de copii au fost răpiţi şi trimişi ilegal în Rusia în timpul războiului, a declarat luni Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
„Rusia a comis crime groaznice în timpul războiului său împotriva Ucrainei, însă deportarea şi răpirea celor mai vulnerabili copii ai noştri este una dintre cele mai atroce crime împotriva umanităţii după cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus Andrii Iermak, citat într-un comunicat.
Numărul oferit de oficialul ucrainean se bazează pe cifrele ONU, iar circa 3.900 dintre aceşti copii ar fi orfani, relatează DPA, potrivit Agerpres. Detalii aici
UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat luni că majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene nu livrează suficiente arme Ucrainei pentru a o ajuta în războiul contra Rusiei şi a lansat un apel la sporirea eforturilor UE în această privinţă.
Germania a devenit ţinta criticilor în primele luni ale invaziei ruse în Ucraina pentru că nu oferise sprijinul militar pe care Kievul îl aştepta de la una dintre puterile majore din Europa.
În prezent, însă, Germania este unul dintre principalii furnizori de ajutor militar şi financiar. La finalul anului trecut, Berlinul a decis să-şi dubleze ajutorul militar pentru Ucraina în 2024, până la 8 miliarde euro.
„Oricât de semnificativă este contribuţia germană, ea nu va fi suficientă pentru a asigura securitatea Ucrainei pe termen lung. De aceea, le cer aliaţilor din Uniunea Europeană să-şi consolideze eforturile cu privire la Ucraina. Livrările de arme planificate către Ucraina ale majorităţii statelor UE nu sunt suficiente”, a spus Scholz într-o conferinţă de presă la Berlin.
UPDATE Polonia a reţinut o femeie din Belarus bănuită de spionaj şi de furnizarea către serviciile de securitate belaruse a unor informaţii despre diaspora belarusă din Polonia, a anunţat marţi Agenţia de Securitate Internă poloneză. Detalii aici
UPDATE Ucraina înregistrează un deficit de rachete antiaeriene ghidate la aproape doi ani de la invazia pe scară largă lansată de Rusia, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat.
Ucraina depinde foarte mult de ajutorul militar şi financiar din partea aliaţilor săi occidentali de la invazia declanşată de Moscova în februarie 2022, dar o serie de divergenţe politice au întârziat livrarea pachetelor majore de ajutor pe acest an, scrie Agerpres. Detalii aici
UPDATE Imagini din satelit surprinse recent de o bază militară rusă arată că trupele Moscovei au vopsit mai multe avioane de luptă false la sol, într-o aparentă încercare de a păcăli Ucraina. Detalii aici
UPDATE Forțele speciale ucrainene spun că au distrus un sistem de armament rusesc care bloca comunicațiile prin satelit. O postare pe Telegram arată că forțele speciale au reperat un sistem de război electronic Tirada-2 în cadrul unor operațiuni de recunoaștere în regiunea Donetk, ocupată de Rusia. Detalii aici
UPDATE Atacuri ucrainene au rănit trei persoane în regiunea rusă Belgorod luni noapte şi apărarea antiaeriană a doborât 10 rachete RM-70 Vampir, au anunţat oficiali ruşi şi Ministerul Apărării de la Moscova. Detalii aici
UPDATE Războiul violent al Rusiei împotriva Ucrainei a crescut semnificativ cererea globală de armament occidental, dar țările vestice nu pot ține pasul în timp ce regimurile autoritare precum Rusia și China au reușit să le depășească în această privință, a explicat Wall Street Journal într-un amplu material, citat de New Voice of Ukraine. Detalii aici
UPDATE Un echipaj care operează un sistem de rachete antitanc Kornet (ATGM) al unității de recunoaștere a armatei a 6-a combinate a Grupului de Vest al Forțelor Armate Ruse a distrus un vehicul blindat și a întrerupt rotația trupelor ucrainene în direcția Kupiansk, susține agenția rusă de stat TASS, un instrument de propagandă al Kremlinului.
Raportul menționează de asemenea că forțele ruse au folosit sistemele de comunicații pentru a transmite coordonatele și a coordona executarea misiunilor de luptă împotriva trupelor ucrainene, adaugă TASS.
UPDATE Trupele ruse și-au consolidat poziția tactică în zonele așezărilor Georgievka și Bogdanovka din direcția Donețk, a transmis șeful centrului de presă al grupului „Sud”, Vadim Astafiev, scrie agenția TASS.
UPDATE Forțele ucrainene ale Brigăzii a 11-a de la Odesa au reușit să efectueze 29 de atacuri cu foc asupra inamicului pe direcțiile Herson și Zaporojie, potrivit serviciului de presă al Asociației Teritoriale Operaționale de Sud a Gărzii Naționale a Ucrainei, scrie agenția Unian.
UPDATE De rezultatul alegerilor care vor avea loc pe 13 ianuarie, în Taiwan, ar putea depinde în mare măsură pacea lumii. Generalul (r) Alexandru Grumaz analizează, exclusiv pentru „Adevărul”, alegerile și situația insulei pentru care există temeri că SUA și China ar putea declanșa un război nimicitor care să degenereze într-o conflagrație mondială. Detalii aici.
UPDATE Rusia a lansat accidental o bombă asupra unui oraș pe care îl ocupă din regiunea estică Lugansk, a anunțat administrația instalată de Rusia în regiune, relatează AP. Detalii aici.
UPDATE Liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Denis Puşilin, a pledat luni pentru cucerirea oraşelor Odesa şi Nikolaev din sudul Ucrainei, întrucât le consideră ruseşti din punct de vedere istoric, relatează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres. Detalii aici