Ciolacu: Salut reîntoarcerea în România a cetăţeanului român răpit în Burkina Faso

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a salutat aducerea în țară a cetățeanului român răpit de teroriști în urmă cu 8 ani. Iulian Gherguș a fost capturat de teroriști în anul 2015, în Africa, acolo unde lucra ca paznic la o mină. MAE a anunțat recuperarea bărbatului. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„Salut reîntoarcerea în România a cetățeanului român răpit în Burkina Faso”, a transmis premierul Marcel Ciolacu pe Twitter.

Șeful Guvernului a mai afirmat că „acest lucru a fost posibil prin efortul constant al tuturor instituțiilor românești cu responsabilități în domeniu și cu sprijinul partenerilor noștri externi”, cărora le-a mulțumit. 

Salvat după 8 ani

Ministerul român al Afacerilor Externe a informat că Iulian Gherguț, românul răpit de teroriști în urmă cu opt ani în Burkina Faso, a fost recuperat de Statul român. 

„În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României”, arată un comunicat al ministerului.  

Muncitorul român Iulian Gherguț, din Neamț, care era angajat al unei firme de pază la o mină din nordul Burkinei Faso, a fost răpit în 2015 de grupări înarmate care fac referință la terorismul islamic. Ulterior, românul ar fi fost vândut unor bande armate din Mali.  

Ultimul semn de viață îl reprezinta o înregistrare video difuzată de gruparea înarmată care-l ținea ostatic, pus în circulație în 2017. 

Iulian Gherguț spunea în înregistrare că speră ca președintele Klaus Iohannis să intervină pentru a se negocia eliberarea sa.

Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (...) Sper că președintele român va ajuta în încercarea de a  găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, soției, fraților și surorilor: mulțumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog împreună cu ei”, spune Gherghuț.

Declarația lui este întreruptă de o voce din off care precizează: „capturat în Burkina Faso, el cere guvernului său și oricărei organizații sau fundații să ajute la eliberarea sa. Îi e dor de familie și speră să se întoarcă acasă curând”

Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului“.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite