Mai multe râuri ar putea ieși din matcă. Atenționare Cod galben de viituri în 25 de judeţe

0
Publicat:

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, 21 iulie 2024, o atenţionare cod galben de viituri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de Atenţie, pe râuri din 25 judeţe, potrivit Agerpres.

Micile râuri pot căpăta dimensiuni înspăimântătoare din cauza ploilor. FOTO ISU Bacău
Micile râuri pot căpăta dimensiuni înspăimântătoare din cauza ploilor. FOTO ISU Bacău

Atenționarea este valabilă până luni la prânz. Astfel, în intervalul 21 iulie, ora 12:00 - 22 iulie, ora 12:00, vor fi afectate anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Someşul Mare, Crişul Alb, Mureş, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Hunedoara, Vâlcea, Dâmboviţa, Prahova, Braşov şi Galaţi”, au transmis hidrologii.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţii de grad inferior ai râurilor menţionate.

România extremelor: vijeliile și canicula împart țara în două. Atenționări de Cod galben emise de ANM 

Romania se imparte intre canicula si vijelii FOTO Shutterstock
Romania se imparte intre canicula si vijelii FOTO Shutterstock

Fenomenele meteorologice extreme împart România în două: Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până duminică seară, în mare parte a ţării. Un cod galben de caniculă e valabil pentru sudul României.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 21 iulie, ora 10:00 - 21 iulie, ora 23:00, în zona de munte, în cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei, Munteniei şi a zonei montane, precum şi în Dobrogea continentală vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, intensificări ale vântului şi pe arii restrânse vijelii (rafale de 50-70 km/h), grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20-25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite